Kauppias-Tonilla on 60 metriä palvelutiskiä, oma lihatehdas ja iso tavoite - K-Citymarket - aikasi arvoinen kauppa - Ilta-Sanomat
MainosK-Citymarket

Kauppias-Tonilla on 60 metriä palvelutiskiä, oma lihatehdas ja iso tavoite

Toni Pokelan kaupan oma lihatehdas puksuttaa tuoreuden puolesta ja hävikkiä vastaan. Kesägrilliin löytyy muutakin kuin makkaraa ja ulkofilettä.

K-Citymarket Iso Omenan asiakkaille tärkeintä ovat laadukkaat raaka-aineet, kuten liha ja kala.


2.6. 11:43

Kun kauppias Toni Pokela ensimmäistä kertaa näki tulevan liikepaikkansa, oli kauppakeskus Iso-Omena vasta rakenteilla ja sen paikalla pelkkä iso monttu.

– Uuden kaupan aloittaminen oli hyvin jännittävää. Siinä sai rakentaa tilan, valikoiman, henkilökunnan ja myös jokaisen asiakassuhteen käytännössä tyhjästä, Pokela muistelee.

K-Citymarket Iso-Omena avautui vuonna 2001. Vuosien mittaan Pokela on toteuttanut ajatustaan palvelevasta ja asiakkaan ajan arvoisesta kaupasta, josta saa aina sen, mitä tarvitsee. Iso Omenan asiakkaille tärkeintä ovat laadukkaat raaka-aineet, kuten liha ja kala.

– Meillä on kuusikymmentä metriä pitkä palvelutiski ja nyt myös upouusi oma lihatehdas, kertoo Pokela.

Lihatehdas parantaa tuoreutta

Lihatehdas puksuttaa kaupan tiloissa leikaten tavarantoimittajalta saapuvista paloista päivittäin sen verran, mitä arvioidaan tarvittavan. Linjasto jauhaa ja pakkaa lihat vakuumiin sekä uudenlaiseen, säilyvyyttä parantavaan suojakaasuun.

Toni Pokelan kaupan oma lihatehdas vähentää tuntuvasti hävikkiä.

– Varsinkin koko viikon ruoat kerralla tilaava verkkokaupan asiakas kaipaa lihatuotteille pitkää säilyvyyttä. Perinteisillä menetelmillä sitä on vaikea taata. Erityisesti tämän ongelman halusimme omalla lihatehtaalla ratkaista, kertoo Pokela.

Tehdas tuo mukanaan myös muita hyviä asioita. Lihaa voidaan pakata erikokoisiin pakkauksiin, sitä voidaan itse käsitellä, maustaa tai olla maustamatta ja valmistaa lihalle erilaisia marinadeja esimerkiksi tuoreista yrteistä. Lisäksi tehdas vähentää tuntuvasti hävikkiä.

– Jos arvioimme että esimerkiksi jauhelihaa tarvitaan jonain päivänä toista vähemmän, yksinkertaisesti teemme sitä vähemmän, Pokela kiteyttää.

Lihatehtaan lisäksi Iso Omenassa toimii edelleen myös runsas lihatiski, josta saa henkilökohtaista palvelua.

Lihatehtaan lisäksi Iso Omenassa toimii edelleen myös runsas lihatiski, josta asiakas saa henkilökohtaista palvelua ja juuri sen parhaan palan osoittamastaan paistista.

Uutta ideaa grilliin

Kesä on kirjaimellisesti grillauksen kuuminta aikaa, ja K-Citymarket Iso Omenasta löytyy siihen inspiraatiota.

– Flank steak on naudan kuvetta, joka kypsennetään grillissä kokonaisena, jätetään mediumiksi ja foliossa vetäytymisen jälkeen leikataan tarjolle ohuiksi siivuiksi. Kannattaa kokeilla myös picanhaa, joka löytyy ulkofileen vierestä, Pokela neuvoo.

Picanhaa arvostetaan varsinkin Brasiliassa suuresti ja siellä sitä pidetäänkin naudan parhaana palana. Siitä voi valmistaa yksittäisiä pihvejä, kypsentää sen vartaassa tai valmistaa flank steakin tapaan. Makuelämyksen täydentää chimichurri-kastike.

– Jos aikaa on enemmän, kannattaa ehdottomasti testata myös naudan rintaa eli brisketiä. Hidas kypsytys ja savustaminen grillissä tuottavat mehukkaan lopputuloksen, kuvailee Pokela.

Grillattavassa lihassa pitää aina olla vähän rasvaa.

Vaivaton mutta laadukas valinta grilliin on puolestaan raakamakkara, jonka eri laatujen Pokela sanoo olevan ”aina tosi hyviä”.

Yhdestä tärkeästä asiasta hän haluaa grillaajia muistuttaa:

– Grillattavassa lihassa pitää aina olla vähän rasvaa. Broileriakin grillatessa kannattaa valita nahallinen ja luullinen pala paljaan fileen sijaan, jotta mehukkuus ei karkaa.

Vaarallisen herkullinen leipä

K-Citymarketit täyttävät tänä vuonna 50 vuotta. Ruokakauppa on tänä aikana kehittynyt valtavasti. Myös Pokelan kauppa muuttuu koko ajan ja uusia asioita kokeillaan.

– Asiakkaat toivovat meiltä kauppana erityisesti laadukkaita raaka-aineita, Pokela puhelee.

K-Citymarket Iso Omenassa on kuusikymmentä metriä pitkä palvelutiski ja nyt myös upouusi oma lihatehdas.

Pokelan kaupassa on makulihaleikkelepiste sekä yli tuhatta erilaista juustonimikettä. Erityistä herkkua tarjotaan lihaosaston lisäksi myös helmikuussa kauppaan avatussa Primulan leipomossa. Vuonna 1908 perustettu Primula on herätetty jälleen henkiin Iso Omenassa vanhaa reseptiikkaa myöten. Pokelan oma suosikki on 100-prosenttisesti kaurasta tehty kaurahunajavarras.

– Kun sen tuoreena käsiinsä saa, syö sen helposti kokonaan. Siinä mielessä se on vaarallinen leipä, kauppias sanoo leikkisästi.

Tänä kesänä otetaan matkakohteiksi K-Citymarketit – kerää kaikki kaupat

Lue myös: