[Mainos: K-Citymarket] Oletko maistanut olutpastaa tai kesäkurpitsapestoa? Näitä 100 tuotetta et saa muualta Suomesta! - K-Citymarket - aikasi arvoinen kauppa - Ilta-Sanomat
MainosK-Citymarket

Oletko maistanut olutpastaa tai kesäkurpitsapestoa? Näitä 100 tuotetta et saa muualta Suomesta!

Ainutlaatuisen maukkaat raaka-aineet tuodaan Poriin pienen sisilialaiskylän mylläreiltä ja lammasfarmareilta.

Andrea Salerno pyörittää Pasta Miccoloa K-Citymarketissa ja jakaa asiakkaille parhaita reseptejään.­


31.3. 14:41

Ruokakauppa muistuttaa yhä enemmän ravintolaa. Porin K-Citymarket Mikkolassa on tarjolla ainutlaatuinen italialais-suomalainen kattaus.

Porilais-italialaisessa pastatehtaassa, tuorepastan noutopisteessä, tehdään päivittäin useita pastamalleja, kuten conchiglie-, penne rigatte-, tagliatelle-, paccheri- ja fusillipastaa.

Kohta kuusi vuotta Suomessa asunut Andrea Salerno rohkaisee suomalaisia käyttämään pastan, peston ja kastikkeen erilaisia yhdistelmiä. Hän pyörittää Pasta Miccoloa K-Citymarketissa ja jakaa asiakkaille parhaita reseptejään.

Suomen ensimmäisessä pastatehtaassa tehdään päivittäin useita pastamalleja. Pasta Miccolon tuorepastassa ei käytetä säilöntäaineita.­

– Unelmani on tuoda kunnolla maukas pastakulttuuri Suomeen. Helppo, nopea ja edullinen pasta voi olla suuri nautinto! Pasta sopii niin arkeen kuin juhlaan.

”Muinaiset viljakasvit ovat lempeitä vatsalle”

Salerno lähti Sisiliasta maailmalle 20-vuotiaana. Rakkaus naiseen toi hänet Lontoosta ensin Tampereelle, sitten Poriin.

Yhteisen ystävän kautta Salerno tutustui K-Citymarket Mikkolan kauppiaisiin Teija Färmiin ja Kalle Wahlroosiin. Salerno ja kauppiaat päättivät yhdessä perustaa pastatehtaan kaupan sisälle.

Teija Färmin ja Kalle Wahlroosin K-Citymarketin Pasta Miccolon yli 300 tuotteen valikoimasta yli 100 tuotetta on sellaisia, joita ei ole tarjolla missään muualla Suomessa.­

Viime kesänä Salerno vietti kuukauden kotiseudullaan. Hän etsi sopivat italialaistoimittajat ja kävi paikan päällä katsomassa, miten jauhoja valmistetaan. Lopulta löytyi se oikea jauho, jota oli etsitty pitkään.

Molino Ferrara -merkkiset pastajauhot tuodaan Poriin pienen sisilialaiskylän myllystä Caltanissettan maakunnasta. Vehnälajike on yksi Euroopan alkuperäislajikkeista, ja sitä ei ole jalostettu.

– Muinaiset viljakasvit ovat lempeitä vatsalle. Kyseistä jauhoa ei ole Suomessa missään muualla myynnissä kuin meillä, Wahlroos sanoo.

Vapaat kädet leikitellä

Samoihin aikoihin kun Salerno oli Sisiliassa, kauppiaspariskunta tilasi pastamyllyn Italiasta Poriin. Myllyssä on kahdeksan erilaista terää, joilla saa erikokoista, -pituista ja -näköistä pastaa.

Pasta Miccolon tuorepastassa käytetään pääosin vain jauhoa ja vettä, kananmunaa harvemmin. Pastan maustamiseen on kuitenkin olemassa mitä moninaisimpia keinoja.

 Meillä on koko ajan meneillään italialainen koekeittiö. Voimme tehdä lähes mitä vain.

– Pastaan voi lisätä esimerkiksi valkosipulia, punajuurta tai Guinness-olutta. Meillä on vapaat kädet leikitellä! Jouluna teimme glögipastaa, Wahlroos kertoo.

– Meillä on koko ajan meneillään italialainen koekeittiö. Voimme tehdä lähes mitä vain.

Pasta Miccolon tuorepastassa ei käytetä säilöntäaineita. Sitä ei pastöroida eikä pakata ilmatiiviisti.

– Tuorepastamme säilyy siis kaupan hyllyssä vain lyhyen ajan. Tarkoituksemme on, että pasta on tuoretta, kun asiakas ostaa sen.

Tavallisesti pasta täyttää vatsan tosi nopeasti, ja siitä voi koitua ähky.

– Tästä pastasta turvonnutta oloa ei tunnu tulevan.

Odottamisen arvoiset pecorino-juustot

Porin Mikkolassa on nyt yksi Suomen laajimmista Italia-hyllyistä.

Pasta Miccolossa valmistetaan paitsi pastaa myös pestoja ja kastikkeita. Keväällä kauppiaat ja Salerno ovat testanneet esimerkiksi kesäkurpitsapestoa.

– Yli 300 tuotteen valikoimastamme yli 100 tuotetta on sellaisia, joita ei ole tarjolla missään muualla.

Muiden joukossa juustot ja suklaa tuodaan Sisiliasta K-Citymarket Mikkolan hyllyyn.

Sisilialaiset tuottajat ovat ylpeitä siitä, että heidän tuotteensa löytyvät nyt Porin Mikkolan Pasta Miccolosta.­

– Sisilialaiset tuottajat ovat ylpeitä siitä, että heidän tuotteensa löytyvät meiltä. Pala Sisilian ruokakeitaasta tulee suomalaisille tutuksi. Jokainen tuote on tehty käsityönä – emme halua myydä massatuotteita, Wahlroos kertoo.

Kulttuurishokilta ei täysin vältytty yhteistyön alussa.

– Italiassa asiat tapahtuvat, kun ne tapahtuvat. Esimerkiksi ensimmäinen pecorino-juustokuormamme tuli joulusesongin sijaan keskellä tammikuuta.

Tämä ei kuitenkaan haitannut juustojen suosiota. Kaikki sisilialaistuotteet ovat osoittautuneet odotuksen arvoisiksi.

Perhe tatuoituna käsivarteen

K-Citymarket juhlii parhaillaan 50-vuotista taivaltaan. Yli viisi vuotta K-Citymarket Mikkolaa on pyörittänyt alkujaan Turusta kotoisin oleva kauppiaspariskunta. Kaikkiaan Färmillä ja Wahlroosilla on takanaan kauppiasyrittäjyyttä kohta kymmenen vuotta.

Pariskunta tekee usein myös myyjien työtä omassa kaupassaan. He haluavat olla läsnä asiakkailleen ja työntekijöilleen.

– Täydennämme toisiamme. Olemme onnellisia, että voimme tehdä töitä yhdessä.

Vapaa-ajallaan kauppiaat matkustavat mielellään. Färm ja Wahlroos kiertävät paikallisissa kaupoissa etsimässä uusia ideoita – aina niin pitkään kuin heidän kolmen lapsensa kärsivällisyys sallii. Wahlroosille kaikkein tärkeintä on perhe.

– Käsivarressani on tatuointi, jossa lukee ”Family first”. Teetätin sen ensimmäisinä kauppiasvuosinani.

Pariskunta löysi yhdessä matkaillessaan myös intohimon italialaisiin antimiin.

– Työskentelemme rohkeasti unelmamme eteen ja kehitämme liikettämme, jotta se on asiakkaiden ajan arvoinen.

Pastaperjantait tulevat Pasta Miccoloon, kun korona sallii. Nyt sieltä myydään puolivalmiita tuotteita asiakkaiden mukaan.­

Kauppiaiden luomasta ainutlaatuisesta Pasta Miccolosta myydään puolivalmiita tuotteita asiakkaiden mukaan. Asiakas saa valita haluamansa pastan ja kastikkeen, jotka hän valmistaa loppuun kotona. Mukaan tulevat reseptit ja ohjeet onnistumiseen omassa keittiössä.

– Jatkossa pasta-annoksia voi nauttia myös valmiina kaupassamme. Pastaperjantait tulevat, kun korona sallii, Wahlroos lupaa.

– Toivon myös, että voimme pian matkustaa Sisiliaan tapaamaan mylläriämme ja lammasfarmariamme, joka tekee pecorino-juustomme.

Jokainen K-Citymarket on kauppiaansa näköinen. Lue lisää tarinoita

Lue myös: