[Mainos: K-Citymarket] Nyt koiria hemmotellaan! Kun omistaja on ostoksilla, karvakorva odottaa ”kapselihotellissa” - K-Citymarket - aikasi arvoinen kauppa - Ilta-Sanomat
MainosK-Citymarket

Nyt koiria hemmotellaan! Kun omistaja on ostoksilla, karvakorva odottaa ”kapselihotellissa”

Järvenpäässä on japanilaistyylinen koiraparkki, joka on tiettävästi ensimmäinen laatuaan maailmassa. Hachiko-koiran tarina antoi inspiraation suojalle, jonka tatameilla voivat lepäillä kaikenkokoiset turret.

Järvenpään K-Citymarketin sisäänkäynnin luo on perustettu ilmainen Hachiko-koiraparkki, jonne lemmikin voi turvallisin mielin jättää ostosten ajaksi.­


19.2. 14:14

Kun omistaja menee kauppaan, koiran on tyydyttävä osaansa: se joutuu odottamaan hihnassa kaupan ulkopuolella sään armoilla. Milloin pakkanen paleltaa, milloin rankkasade piiskaa.

Koira tuijottaa ovelle ja toivoo joka sekunti omistajaansa takaisin.

Järvenpään K-Citymarketin kauppias Markku Hautala huomasi koirien ja niiden omistajien ongelman. Hautalalla on myös itsellään ollut neljä koiraa.

Kauppias päätti tehdä parhaansa kohentaakseen koirien oloa kauppareissun aikana. Hän perusti K-Citymarketin sisäänkäynnin lähettyville ilmaisen Hachiko-koiraparkin. Se on nimetty japanilaisen pystykorvan Hachikon tarinan inspiroimana.

Koiraparkin lämpötila on lemmikeille oikea säällä kuin säällä.­

Hachiko odotti isäntäänsä kotiin juna-asemalla joka päivä. Kun isäntä kuoli, koira odotti edelleen uskollisesti isäntäänsä palaavaksi. Hachiko oli lopulta vuosikausia edesmennyttä omistajaansa vastassa. Se herätti ihmisten huomion, ja koirasta muodostui kansainvälinen symboli uskollisuudelle.

– Olen pari kertaa katsonut Hachikosta tehdyn elokuvan – se on surullisen kaunis. Sellainen uskollinen rakkaus osuu minua johonkin sisimmän pyhyyteen, Hautala sanoo.

Kauppias testasi kopin itsekin

Nyt Hachiko-patsas vartioi koiraparkin katolla Järvenpäässä. Muutoin K-Citymarketin koiraparkkirakennus muistuttaa muodoltaan japanilaisen shintopyhäkön porttia.

– Keksimme ottaa mallia japanilaisesta kapselihotellista. Niin kuin ihmisille tarkoitetuissa kapseleissa, koirien kopeissakin on ilmastoidut tilat, joissa on tatamit lepäämistä varten, Hautala kertoo.

Koiraparkki avasi ovensa lemmikeille viime syksynä.­

Kopin saa lukkoon euron kolikolla. Kun kolikko on syötetty, saa avaimen mukaan ostoksille ja koira pysyy turvassa.

Koiraparkissa on kolme paikkaa. Jokainen koppi on kooltaan yli kaksi neliömetriä, joten kaikenkokoiset koirat mahtuvat helposti kääntyilemään ja liikkumaan niissä.

Erityisvahvat ikkunat ovat suojattu verkoin, jotka eivät vahingoita koiran kynsiä, vaikka ne raapisivat niitä.

Koiraparkin seinät ovat eristettyjä, joten naapurikopin haukunnat kuuluvat vain vaimeasti toiselle puolen seinää. Kopeissa olevat makuutatamit kestävät kovaa kulutusta eikä niihin jää kynnenjälkiä, joihin lika ja bakteerit voisivat tarttua.

– Olen myös itse testannut koiraparkkia. Mahduin koppiin oikein hyvin. Viihdyin mukavalla tatamilla noin 19–22 asteen lämmössä. Kyllä koirien kelpaa siellä odottaa!

Musta väri suojaa pahuudelta

Hachiko-koiraparkin ovat suunnitelleet ja rakentaneet taiteilija-rakentaja Henrik Helpiö sekä suunnittelija-taiteilija Jan Vaaka. Puutöissä apuna toimi puuseppämestari Risto Ruohonen.

Koiraparkin suunnittelussa kuultiin Suomen eläinsuojelu ry:n ja useiden ammattikoirakasvattajien vinkkejä. Rakentamisessa mukailtiin japanilaista muotoilua ja tekniikkaa.

Koiraparkin värit ovat valittu tarkasti. Japanilaisessa kulttuurissa musta väri suojaa pahuudelta ja valkoisten seinien sisällä asuu puhtaus. Lisäksi valkoinen on rauhan ja rauhoittumisen väri. Punainen väri puolestaan tuo iloa ja energiaa elämään. Vihreä väri taas kertoo ikuisesta elämästä, jota legenda Hachiko-koirasta edustaa.

Tasaista lämpöä koiravieraille

Koiraparkin kopeissa on siniset led-valot, jotka tuhoavat bakteerit, homeet, hiivat ja virukset. Led-valot ovat käytössä silloin, kun koiria ei ole paikalla.

Etäohjattava ilmastointilaite vastaa koiraparkin ilmastoinnista ja lämpötilasta. Se takaa tasaisen ja miellyttävän ilmavirtauksen, ja siten myös lämpötila on lemmikeille oikea säällä kuin säällä.

K-Citymarketin henkilökunta siivoaa parkin päivittäin ja laittaa vettä tarjolle koiravieraita varten. Koiraparkissa on myös viemäröintijärjestelmä.

Parkin luomiseen kului kaikkiaan yhdeksän kuukautta. Se avasi ovensa koirille viime syksynä.

Vaikutteita Japanista

K-Citymarket-ketju juhlii parhaillaan 50-vuotista taivaltaan. Jokainen K-Citymarket on kauppiaansa näköinen.

Järvenpään K-Citymarket juhlii puolestaan 30-vuotissyntymäpäiviään tänä vuonna. Koiraparkki on jatkoa Hautalan ideoimalle Japani-teemalle. Hän aloitti tuomalla sushikaupan ja japanilaisen puutarhan Järvenpäähän.

– Pidän japanilaisesta mausta, puhtaudesta ja ihmisistä, joiden sana pitää.

Kaikkiaan 25 vuotta kauppiaana työskennellyt Hautala on kaavaillut uudistuksia myös eläinruokaosastolle.

Kun koiranomistaja astelee kauppakasseineen ulos Järvenpään K-Citymarketista, koittaa lemmikin ilonhetki. Tatamilla lepäilleen karvaturrin mieli täyttyy onnesta.

Omistaja on palannut – ja kenties ostanut myös herkkuluun tuliaisiksi!

Jokainen K-Citymarket on kauppiaansa näköinen. Lue lisää tarinoita

Lue myös: