Äiti paljasti julkisuudesta kadonneen kohuhiihtäjän olinpaikan – nyt ystävältä tuli raju väite: ”Hän oli skitsofreeninen”

Johann Mühlegg oli ylivoimainen vuoden 2002 olympialaisissa, mutta hän menetti kaikki kultamitalinsa dopingin takia.

Johann Mühlegg juhli 30 kilometrin olympiakultaa, mutta myöhemmin hän menetti mitalin dopingkäryn takia.

8.3. 13:51

Vuoden 2002 Salt Lake Cityn olympialaisten suurin hiihtosankari oli hetken aikaa Espanjaa edustanut saksalainen Johann Mühlegg. Hän kuitenkin kärähti veridopingista ja joutui lopulta palauttamaan kaikki kolme kultamitaliaan.

Mühlegg oli olympialaduilla täysin ylivoimainen.

30 kilometrin vapaan kisassa hän repi eroa muihin yli kaksi minuuttia. Mühlegg hallitsi myös perinteisen hiihtotavan 50 kilometrin kisaa, vaikka hänen tekniikkansa perinteisessä hiihtotavassa oli puutteellinen.

Nopeasti käryjen jälkeen Mühlegg katosi julkisuudesta eikä hänestä ole tiedetty kovinkaan paljon.

Viime vuonna Mühleggin äiti Magdalena Eiband vahvisti Bildille, että Mühlegg asuu Brasiliassa, jossa hänellä on rakennusfirma.

Mutta miksi lahjakas Mühlegg alkoi käyttämään dopingia?

Siihen ei ole vastausta tullut.

Mühleggin entinen joukkuekaveri ja ystävä Peter Schlickenrieder kertoi uusia tietoja Mühleggin hiihtoaikaisesta elämästä norjalaiselle Dagbladetille.

– Mühleggin suurin ongelma oli, että hän sairastui. Hän kärsi paljon vatsavaivoista ja kokeili useita eri lääkkeitä. Mukana oli rohdosvalmisteita ja vähän kaikkea. Rohdosvalmisteet auttoivat hiukan, Schlickenrieder kertoi.

– Mühlegg jatkoi samaan tyyliin ja kokeili lisää [lääkkeitä]. Sitten hän jätti Saksan maajoukkueen ja jäi omilleen.

– Yllättäen hän tuli voimakkaammaksi ja voimakkaammaksi.

Schlickenriederin yksi väite, jolle ei ole todisteita, on se, että Mühlegg oli ”skitsofreeninen”.

– Aina kun tapasin hänet, hän oli normaali ja tunnistettava. Mutta kun hänen veljensä oli paikalla, hän oli täysin eri henkilö. Hän muuttui paljon, Schlickenrieder toteaa.

– Kun olimme 21-vuotiaita, hänestä tuli yhä enemmän osa ”lahkoa”. Emme voineet puhua hänelle. Johann ei kuunnellut. Hänen kanssaan oli vaikea puhua. Se oli hyvin outoa.

Schlickenriederin mukaan Mühlegg oli karismaattinen ja hänen kanssaan oli helppo tulla toimeen – kunnes hän Schlickenriederin mukaan sairastui.

– Mühlegg oli hiukan kuin Johannes Hösflot Kläbo. Hän oli hyvä mediassa ja suosittu.

Schlickenrieder sanoo, että hän ei tiedä, milloin Mühlegg alkoi käyttämään dopingia.

– Se on surullista, että hän teki niin, koska hän oli suuri lahjakkuus ja olisi tehnyt hyvän uran joka tapauksessa. Hänestä olisi voinut tulla sankari Saksassa, mutta sen sijaan hänestä tuli konna.

Olympiakullat Mühlegg menetti, mutta vuoden 2001 Lahden MM-hiihdoissa Mühlegg voitti 50 kilometrin vapaan tyylin kilpailun. Hän sai lisäksi takaa-ajossa hopeaa, kun Jari Isometsä diskattiin dopingin takia.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?