Tuleeko hiihdon maailmancupin historiallisesta kisasta täysi farssi? ”Idioottimaista”

Holmenkollenin viikonloppu on saanut runsaasti kritiikkiä.

Tiril Udnes Weng uskoo osallistujamäärän pysyvän maltillisena Holmenkollenilla.

8.3. 10:16

Sunnuntaina päättyneiden Planican MM-hiihtojen jälkeen hiihtäjiä eivät suinkaan odota lokoisat päivät, sillä kamppailu maailmancupin loppusijoituksista ja voitosta käy kuumana.

Erityisesti naisissa tilanne on kutkuttava – myös suomalaislasein katsottuna.

Norjan Tiril Udnes Weng johtaa cupia 1 505 pisteellään. Toisena häärii USA:n Jessie Diggins, joka on kerännyt 1 371 pistettä. Kaksikkoa jahtaa kolmantena vaaniva Kerttu Niskanen, joka on Wengiä perässä 152 pistettä.

Koko kolmikko mahtuu siis reilun 150 pisteen sisään, kun maailmancupia on jäljellä enää viisi kisaviikonloppua. Maailmancupin kokonaiskisassa ovat pelissä myös hyvin merkittävät palkintorahat.

Seuraava startti siintää jo tulevana viikonloppuna Norjassa Holmenkollenilla, missä naiset hiihtävät ensimmäistä kertaa ”kuninkuusmatkan” eli 50 kilometriä.

Erikoisjärjestely ei saanut lämmintä vastaanottoa hiihtopiireissä. Erityisesti maajoukkueita hiertää se, että vain kaksi päivää naisten 50 kilometrin kisan jälkeen näiden tulisi sivakoida jo maailmancupin sprinttejä.

Sprintit hiihdetään Norjan Drammenissa.

Saksan hiihtopamppu Andreas Schlutter ilmaisi mielipiteensä harvinaisen selvästi.

– Sanoin tämän jo keväällä tapaamisessa Fisin kanssa: minusta se on täysin idioottimaista. Naiset antoivat kaikkensa MM-kisoissa 30 kilometrille, hän kommentoi norjalaiselle VG:lle Planicassa.

Schlutterin mukaan Saksa aikoo lähettää vain yhdestä kahteen kilpailijaa Holmenkollenille.

– He (naiset) voivat yrittää hiihtää 50 kilometriä. Mutta kun sen ja MM-hiihtojen välissä on vain kahdeksan päivää, minusta se ei ole riittävä aika palautumiseen.

Norjan ykköshiihtäjä Tiril Udnes Weng allekirjoitti allekirjoitti varovasti saksalaispomon näkemyksen.

– En usko, että kovin moni osallistuu. Monet haluavat varmasti säästellä Drammenia varten, maailmancupia johtava Weng myötäili.

Holmenkollen on hiihdon mekka.

Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin toimistolla yllätyttiin Schlutterin kriittisistä kommenteista.

– Keväällä 2022 Fisin enemmistö päätti, että miesten ja naisten tulisi saada kilpailla samanpituiset matkat. 50 kilometrin kisa Holmenkollenilla on yksi arvostetuimmista ja ikonisimmista kilpailuistamme. Naisia ei voi enää kieltää kilpailemasta tällä matkalla, liiton kilpailujohtaja Michal Lamplot kirjoitti VG:lle.

Lamplotin mukaan naisten 50 kilometrin kisaan ilmoittautuneiden määrä ei ole erityisen matala. Hänen mukaansa kisaan on ilmoittautunut 45 naishiihtäjää.

Suomea lähtevät 50 kilometrille edustamaan Rebecca Immonen, Emmi Lämsä, Kerttu Niskanen, Eveliina Piippo ja Vilma Ryytty. Norjan-reissun väliin jättävä Krista Pärmäkoski ilmoitti maanantaina sairastuneensa koronaan.

Drammenin sprintteihin on nimetty Jasmi Joensuu, Anne Kyllönen, Jasmin Kähärä, Katri Lylynperä, Kerttu Niskanen ja Eevi-Inkeri Tossavainen.

Miehissä maailmancupin voitto ratkaistaan norjalaisten kesken.

Johannes Hösflot Kläbon pitää piikkipaikkaa hallussaan tukevalla otteella. Kläbon maanmies Pål Golberg on toisena lähes 200 pisteen päässä Kläbosta ja kolmantena oleva Italian Federico Pellegrino on jäänyt Kläbosta lähes 600 pistettä.

Suomen miesten joukkue Holmenkollenilla on Planican MM-kilpailuihin verrattuna ns. riisuttu malli. 50 kilometrillä mukana ovat vain Juuso Tossavainen ja Markus Vuorela.

Drammenin sprinteissä ovat mukana Olli Ahonen, Ville Ahonen, Lauri Mannila, Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen.

Lue lisää: Iivo Niskanen ei lähde Norjaan – nämä hiihtäjät edustavat Suomea

Hiihdon maailmancup päättyy Lahteen Salpausselän kisoihin 26. maaliskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?