Tv-kuvissa nähty Perttu Hyvärisen tempaus aiheutti kohua – Juha Miedolta suorat sanat

Juha Mieto kommentoi Perttu Hyväriseltä MM-ladulla nähtyä tempausta.

Juha Mieto otti kantaa Perttu Hyvärisen tempaukseen MM-ladulla.

6.3. 12:29

SUOMALAISHIIHTÄJÄ Perttu Hyvärinen löi miesten 50 kilometrin MM-kilpailun niin sanotusti lekkeriksi sunnuntaina Planicassa.

Hyvärinen keskeytti kilpailun, mutta ennen sitä hän hiihteli aivan rauhassa käyden kisan puolivälin tienoilla ainakin kahteen otteeseen latualueen reunalla iskemässä ”läpyjä” katsojien kanssa. Televisiokuvissa nähtiin, että hän hymyili leveästi tilanteesta nauttien.

Hyvärisen, 31, tempaus nousi otsikoihin muun muassa Ruotsissa.

Hyvärinen kertoi, että ongelmat suksien kanssa pilasivat hänen kilpailunsa. Lopulta hän keskeytti.

– Ei ollut mitään muutakaan tekemistä enää. Sen verran kauas karkasi edessä oleva porukka ekalla suksiparilla. Tulin kiinni, mutta niin hitaasti, ettei saanut enää mitään aikaiseksi, Hyvärinen kommentoi keskeytyksensä jälkeen.

Mutta oliko Hyvärisen toiminta epäkunnioittavaa kilpailua, kanssakilpailijoita ja hiihdon perinteitä kohtaan? Vai oliko se mukava tapa ottaa yleisöä huomioon ja tarjota viihdettä kansalle?

Ilta-Sanomat kysyi hiihtolegenda Juha Miedon näkemystä asiaan.

– Se oli Hyvärisen tyyli, mutta en olisi itse noin toiminut. Se oli hänen ratkaisunsa, lumitöistä tavoitettu Mieto, 73, sanoi maanantaina.

Oliko toiminta mielestäsi epäkunnioittavaa vai hyvää viihdettä?

– En nyt tiedä onko mitään viihdettä – päinvastoin. Jotkut voi tuollaisesta tykätä, mutta suurin osa ei tykkää. Ei tuollaisesta kaikki pidä tietenkään.

– Jos siltä tuntuu, niin keskeytys, numerolappu rinnasta ja höpisemättä pois. Tai sitten jos keskeyttää, niin keskeyttää ensin ja jää vasta sitten yleisön kanssa juttelemaan.

– En minä häntä osaa tuomitakaan, mutta en minä olisi arvokisoissa noin toiminut, Mieto vastaa.

MIESTEN sunnuntainen 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailu oli Planican MM-kisojen viimeinen kisa. Hyvärinen saavutti MM-kisoissa viestihopeaa joukkueessa, jossa hiihtivät myös Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen ja Niko Anttola.

– Hyväriselle tuli hienosti viestimitali ja muutenkin hänen kisansa sujuivat kohtalaisen hyvin. Ehkä siinä tuli hänelle vähän sellainen hyvän olon tunnekin kesken kisojen päätösmatkaa ja kävi näin. Huomaako siinä sitten edes, että voivat touhut mennä överiksi, Mieto tuumaili.

Mieto sanoo, ettei hän omalla urallaan tehnyt vastaavaa kuin Hyvärinen sunnuntaina. Yhtä kokemustaan Mieto kuitenkin muistelee tässä aiheyhteydessä.

– Kerran kevättalvella Kiirunan hiihdoissa minulla ja Thomas Wassbergilla meni huonosti kolmenkympin hiihto, niin yleisö tarjosi makkaraa ja söimme. Sitten hiihdeltiin hissun kissun maaliin. Mutta ne eivät olleet arvokisat!

Juha Mieto ja hänen entinen kilpakumppaninsa Thomas Wassberg ovat kavereita.

Vuonna 1978 Mieto jäi katastrofaalisesti tulosliuskojen häntäpäähän Lahden MM-kisojen 50 kilometrillä. Mieto kertoi tuolloin painelleensa maaliviivan ylitettyään suoraan saunaan sukset jalassa.

Mieto perusteli silloista päätöstään sillä, että lehtimiehet odottivat häntä ”kuin hyeenat” ja yleisö naljaili hänelle jo matkan varrella. Mieto tuumi tuolloin, että sanainen arkku oli tuossa tilanteessa parempi jättää kiinni ja suksia suoraan saunaan.

Miedon mukaan suksien voitelu oli tuolloin mennyt ”täysin perseelleen”, mutta hän ei halunnut silti keskeyttää.

Mieto voitti olympiakultaa 4 x 10 kilometrin viestissä Innsbruckissa vuonna 1976. Hän saavutti useampia himmeämpiä mitaleja arvokisojen henkilökohtaisilta matkoilta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?