Hiihdon MM-kisat Slovenian Planicassa huipentuivat miesten 50 kilometrin (p) yhteislähtöön.
Mitaliodotukset olivat korkealla, mutta Iivo Niskanen taipui lopulta kuudenneksi. Norja otti kaksoisvoiton Pål Golbergin ja Johannes Hösflot Kläbon johdolla. William Poromaa toi Ruotsille pronssia.
MM-kisojen viimeiseen tuomioon osallistuu tuttu kolmikko: Pekka Holopainen ja Tatu Myllykoski Planicasta sekä Ville Touru Helsingistä.
Pekka Holopainen
Tähti
William Poromaa palautti Ruotsin mitalikantaan mieshiihdossa kuuden vuoden ja neljien arvokisojen tauon jälkeen, tuuletus oli sen mukainen. Suomensukuisen ensimmäinen mitali, tyttöystävä Frida Karlssonilla on jo 11 lätkää.
Tarina
Norjan päävalmentaja Eirik Myhr Nossum ei hankkinut ystäviä viidenkympin hiihtäjävalinnoillaan, mutta eihän tulos huonoksi jäänyt. Iivo Niskasen kannalta hän valitsi väärät hiihtäjät.
Moka
Jens Burman oli sääntöjen mukaan väistämisvelvollinen osuessaan Iivo Niskaseen suksivaihtoalueella. Ohitukset tulee tehdä ulkokautta. Sinnitteli vielä mukaan, mutta toinen kaatuminen oli jo liikaa.
Tyyli
Eiväthän Planican MM-kisat miksikään pitkän tradition klassikkotapahtumaksi nousseet, vaikka tunnelma mäkimontussa isäntämaan menestyessä olikin infernaalinen. Kahden vuoden päästä Trondheimissa nähdään hieman toisen luokan meininkiä. Planica on pieni pussinperä.
Planican MM-kisat eivät olleet yleisöryntäys.
Yllätys
Johannes Hösflot Kläbo vei "budjetoidut" kolme kultaansa, mutta skiathlonissa Simen Hegstad Krügerin veto oli aivan liikaa. Sunnuntaina tuli yllättävästi pataan Pål Golbergilta loppusuoran eeppisessä pukkaamisessa.
Tatu Myllykoski
Tähti
Sunnuntain kisassa tähtiä piisasi, mutta väliäkös sillä. Kisojen ehdoton jymyonnistuja oli Niko Anttola. Siitä on aikaa, kun suomalainen hiihtokansa on saanut edellisen kerran todistaa vastaavan kokoluokan läpilyöntiä. 20-vuotias jäähenkilö ei juuri puhunut tai hymyillyt mutta hiihti senkin edestä.
Suomen viestiankkuri Niko Anttola (vas.) vastasi kisojen jytypaukusta.
Tarina
Yhden mitalin saalis ei varmasti ole sitä, mitä Suomen hiihtoperhe Planicasta odotti. Eniten huolestuttaa naisten kollektiivinen alavire. Kerttu Niskanen ei saanut tosipaikassa mitään irti ja Krista Pärmäkoski oli kuutamolla. Miesten viestihopea oli sen verran makoisa, että puheet fiaskosta voi unohtaa.
Moka
Iivo Niskanen luotti sokeasti siihen, että viimeisen kierroksen räväkkä vauhdinlisäys musertaisi muut. Niin ei käynyt. Niskanen myönsi heti ja suoraselkäisesti sortuneensa pahaan virheeseen. Moka oli erikoinen, kun ottaa huomioon olympiavoittajan kokemuksen ja cv:n.
Tyyli
Planican kisoja vaivasi nolo yleisökato. Järjestäjät jäivät merimailien päähän kävijätavoitteestaan. Sunnuntaina kisapaikalle vaivaantui vain 3 003 ihmistä. Tunnelma kuitenkin kohosi yllättävän hyväksi radan kuumottavassa päänousussa.
Yllätys
Ranskan Theo Schely hiihti viidelläkympillä yhdeksänneksi. Siis kuka? Niinpä. 23-vuotias ranskalainen on hiihtänyt urallaan kahdesti maailmancupin kisan 20 parhaan joukkoon, kummankin kerran sprinteissä. Muut sijoitukset ovat pitkälle yli 30:n. Täysi mysteeri.
Mysteerimies Theo Schely (vas.) hiihteli myös Johannes Hösflot Kläbon kanssa.
Ville Touru
Tähti
Ennen lähinnä sprintterinä tunnetusta Pål Golbergista, 32, on kypsynyt parin viime vuoden aikana mahtava yleishiihtäjä. Se kypsyminen huipentui sunnuntaina uran ensimmäiseen henkilökohtaiseen arvokisavoittoon – vieläpä 50 kilometrillä!
Pål Golberg voitti Planicasta kolme kultaa (50km, viesti, pariviesti) ja yhden hopean (sprintti).
Tarina
Aika vähissä ovat ne suomalaiset, jotka voi lukea onnistujiksi näissä kisoissa. Mäkikotka Jenny Rautionaho on ehdottomasti yksi (sijat 13 ja 16), samoin hiihtolupaus Niko Anttola. Ville Ahosen 10. sija sprintissä oli myös kova onnistuminen. ”Tasollaan suorittaneet” Eveliina Piippo ja Perttu Hyvärinen voidaan ehkä myös lukea onnistujiksi.
Moka
Pohjoismaisten hiihtolajien MM-kisat olivat odotetusti pohjoismaiden Norjan ja Ruotsin juhlaa. Norja kahmi 27 mitalia (12–10–5) ja mitalitaulukon kakkonen Ruotsi 12 (4–3–5). Ei uskoisi, että naapuri Suomikin on pohjoismaa. Suomen saldo oli yksi ainoa mitali.
Tyyli
Perttu Hyvärinen löi kuninkuusmatkan näyttävästi läskiksi. Kun sukset eivät alussa toimineet, Hyvärisen elekieli kertoi jo kaiken hänen motivaatiostaan jatkaa taistoa. Hyvärinen löi hanskat tiskiin ja kävi pariinkin otteeseen jakelemassa läpyjä katsojille ladun varressa – ja keskeytti hetkeä myöhemmin.
Yllätys
Suomi oli lopulta miesten maastohiihdon mitalitilastossa käsittämättömästi kakkonen. Siihen riitti yksi hopea. Sama saldo, 0–1–0, oli myös Italialla. Norja taulu oli 6–4–2. Muut maat (Ruotsi, Ranska, Saksa) eivät pronssia kirkkaampaa saanetkaan.