Kerttu Niskaselta dramaattinen paljastus MM-fiaskosta

Kerttu Niskasen kisa meni pilalle suksienvaihdon jälkeen.

4.3. 16:28

Planica

Kerttu Niskasen MM-kisat päättyivät tylysti. 34-vuotias hiihtäjä jäi ilman mitalia myös 30 kilometrin (p) yhteislähtökisassa, mielimatkallaan.

Niskanen taisteli pronssista ja hopeasta viimeisen kierroksen raastavalle nousuosuudelle saakka. Norjan Anne Kjersti Kalvån isku oli kuitenkin liikaa, ja suomalainen hyytyi kuudenneksi.

Kalvån veto riitti hopeamitaliin. Ruotsin Frida Karlsson otti pronssia.

– Olen ehkä parhaassa kunnossa kuin koskaan aiemmin arvokisoissa, ja silti nolla mitalia taskussa. Totta kai harmittaa. Tuntuu, että huonommallakin vireellä olen tuonut mitalin kotiin. Kilpailu on kovaa ja kaiken on natsattava, jotta mitaleja pystyy ottamaan, Niskanen kommentoi.

Niskasen epäonnistumisen syy oli kaikkien nähtävissä. Niskanen, kuten muutkin kärkinaiset, kävi vaihtamassa suksensa puolivälin krouvissa. Suomalaistähden käteen jäi häviävä arpa: kapula ei luistanut läheskään samaan malliin kuin kilpakumppaneilla.

Niskanen kertoi äkänneensä luistonsa surkeuden heti, kun ampaisi vauhtiin suksienvaihdon jälkeen. Hän vaihtoi suksensa, koska muutkin samassa porukassa hiihtäneet tekivät niin.

– Katsoin, kun Kalvålla oli jäätävän liukas kapula ja itse tajusin, ettei minulla ole yhtä hyvä kuin ensimmäinen pari. Eihän siinä ajatukset olleet niin iloisia, hän kertoi.

Kerttu Niskanen taittoi ison osan matkasta Rosie Brennanin, Frida Karlssonin, Anne Kjersti Kalvån ja Linn Svahnin kanssa. Hän tuli maaliin porukan viimeisenä.

Niskanen ei osannut sanoa, olisiko hän pystynyt vastaamaan Kalvån irtiottoon, mikäli suksi olisi toiminut paremmin. Hän paljasti olleensa erittäin väsynyt viimeisen kierroksen nousuosuudelle lähdettäessä.

– Vaihdon jälkeen tuli ajatus, ettei ole mitalia tulossa. En luovuttanut, vaan löin loppuun asti, mitä lähti.

Suomen huoltopäällikkö Mika Venäläinen myönsi, ettei Suomen huoltorekalla osattu reagoida kyllin nohevasti kelin lämpenemiseen.

– Kyllä me sitäkin yritimme arvioida ja ennakoida, hän sanoi.

Niskanen satutti oikeaa jalkaansa viikko sitten hiihdetyn skiathlonin alkuverryttelyssä. Hän on ollut vaitonainen vammansa laadusta.

Nyt paljastui, mikä jalkaa vaivaa.

– Vamma ei vaikuttanut tämän päivän kilpailuun. Se on viimeiset päivät ollut sellainen samanlainen. Ongelma on takareidessä. Eiköhän se tutkita, kun pääsen kotiin.

Niskanen urakoi kisoissa neljä matkaa. Yhdistelmähiihdossa hän oli viides ja10 kilometrin vapaalla yhdeksäs. Viestissä Suomi sijoittui neljänneksi.

Kolmenkympin maailmanmestaruutta juhli ennen kisan puoliväliä karannut Ebba Andersson.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?