Norjassa haukuttiin MM-viesti aivan pystyyn, Johannes Kläbo paljasti hämmentävän toiveen – ”Surullista ja tyhmää”

Norjassa ei olla erityisen riemuissaan MM-kullasta.

Pål Golberg (vas.), Hans Christer Holund, Simen Hegstad Krüger ja Johannes Hösflot Kläbo hiihtivät näytöstyyliin Norjalle 12. peräkkäisen miesten viestin MM-kullan.

3.3. 17:44

Suomessa MM-yllätyshopeasta riittää riemuittavaa, mutta toisin on kultamaa Norjassa.

Norjalle viestikulta oli ”peruspäivä toimistolla”. Se oli vuonomaan miehille jo 12:s peräkkäinen viestikulta MM-kisoissa.

Kun ainoa varteenotettava haastaja Venäjä oli poissa, kisasta tuli odotetusti Norjan mykistävä näytös. Norjan avaaja Hans Christer Holund ratkaisi MM-kullan käytännössä jo ensimmäisen kilometrin aikana.

Sen jälkeen Pål Golberg, Simen Hegstad Krüger ja Johannes Hösflot Kläbo saivat vuorollaan hiihdellä lopun matkaa ylhäisessä yksinäisyydessä.

Kläbo pääsi ankkuriosuudelle reilun minuutin etumatkalla. Hän paljasti VG:lle kysyneensä valmentajalta ennen osuuden alku, saisiko hän odotella muita.

– Mutta odottelu ei ollut sallittua. Meidän piti hoitaa tämä asianmukaisesti, Kläbo jatkoi VG:lle.

Suomen ankkurina oli 20-vuotias Niko Anttola, joten sprinttihirmu Kläbolla tuskin olisi ollut suuria ongelmia voittaa loppukiriä, vaikka hän olisi odottelutkin tätä.

Lopulta Kläbo hiihteli varsin sunnuntaihiihdolla Norjalle MM-kultaa. Anttola kuroi ankkuriosuudella Norjan etumatkaa 15 sekuntia.

– Ehkä hieman vitsailin, kun kysyin, saanko odotella. Mutta ymmärrän vastauksen. Se oli ehdoton ei.

– Olisihan se ollut hauskaa, mutta joukkuekaverini ovat varmaan tyytyväisiä, etten tehnyt sitä. Kun muut olivat pedanneet jo niin hyvät lähtöasetelmat minulle, ehkä odottelu olisi ollut vähän huono idea, Kläbo jatkoi.

Norjan entinen hiihtokuningas Petter Northug kertoi hänkin VG:lle, että olisi halunnut Kläbon odottelevan Suomea.

Kläbo sai hiihdellä ankkuriosuudella aivan sunnuntaihiihtoa.

PerjantaiSEN MM-viestin ylivoima sai Norjassa ristiriitaisen vastaanoton.

Norjan TV2:n asiantuntija Marius Skjelbäkin jylisi maastohiihdon olevan nykymallissaan ”kuolemanvaarassa” Norjan ylivertaisuuden takia.

VG:n studiossa miesten viestiä seuranneet asiantuntijat Maiken Caspersen Falla, Kari Öyre Slind ja Sondre Sundby olivat sitä mieltä, että Norjan ylivoima tappaa hiihdon viihdearvon.

He myös haukkuivat muut maat, jotka ”luovuttivat” ja antoivat Norjalle MM-kullan heti avausosuudella ja tekivät näin voittotaistosta ”puuduttavan tylsän”.

– Olen pettynyt, että kukaan ei edes yrittänyt. Jos haluaa voittaa Norjan, täytyisi edes yrittää. Olen pettynyt muihin, vaikkakin se on ymmärrettävää, moninkertainen sprintin arvokisavoittaja Falla sanoi.

– Tämä on yksinkertaisesti surullista ja tyhmää kansainväliselle maastohiihdolle. Tälle pitää tehdä jotakin. Täytyy varmistaa, että muut maat pystyvät kehittämään harjoituskulttuuria ja kehittymään, Sundby jatkoi.

Norja on voittanut Planican MM-kisoissa toistaiseksi kaikki viisi miesten hiihtomatkaa. 15 kilometrillä (v) ja yhdistelmäkisassa se otti neloisvoiton.

Maan ylivoimasta kertoo paljon sekin, että näissä kisoissa jo normaalimatkoilta MM-mitalit voittaneet Harald Östberg Amundsen ja Sjur Röthe eivät edes mahtuneet viestijoukkueeseen.

Norja olisi voinut kasata miesten viestiin toisenkin joukkueen, joka suurella todennäköisyydellä olisi ollut kisassa toinen.

MM-viesti 4x10 km

  1. Norja 1.32.54,7 (Holund, Golberg, Krüger, Kläbo)

  2. Suomi +46,9 (Hakola, Niskanen, Hyvärinen, Anttola)

  3. Saksa +59,8 (Kuchler, Brugger, Dobler, Moch)

  4. Ranska +1.00,5 (Jouve, Lapalus, Parisse, Lapierre)

  5. Kanada +1.22,5 (McKeever, Cyr, Ritchie, Leveille)

  6. Ruotsi +1.36,7 (Häggström, Burman, Poromaa, Halfvarsson)

  7. USA +3.10,7 (Ogden, Wonders, Patterson, Schumacher)

  8. Sveitsi +4.02,9 (Klee, Baumann, Pralong, Fähndrich)

  9. Italia +5.17,2 (Nöckler, De Fabiani, Ventura, Pellegrino)

  10. Japani +6.08,6 (Hirose, Ebina, Baba, Yamashita)

Kisassa oli mukana 15 maata.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?