Suomen katastrofaalinen, kuuden hiihtäjän massadopingkäry MM-kotikisoissa 2001 henkilöitiin Suomessa vahvasti kisojen lääketieteellisen päävalvojan tehtävää hoitaneeseen Inggard Lereimiin. Nykyään 81-vuotiaan lääketieteen emeritusprofessorin katsottiin tuhonneen Suomen huippuhiihdon virittämällä Hemohes-ansan, jonne suomalaiset päistikkaa astelivat.
Lereim on aina kiistänyt mielikuvan ja muistuttanut, ettei hän ollut Lahdessa sellaisessa asemassa, että hän olisi voinut esimerkiksi kohdentaa testausta nimenomaan suomalaisiin tai käskeä testauslaboratoriota hakemaan virtsanäytteistä merkkejä juuri tiettyjen, tässä tapauksessa veriarvoja pudottavien plasmanlaajentajien, käytöstä.
Nykyään Lereim on Kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n lääketieteellisen komitean kunniajäsen. Yllättäen jonkin verran suomeakin puhuva Lereim on komitean entinen puheenjohtaja. Veridopingia ja ennen kaikkea sen paljastamista tutkinut Lereim toimi pitkään myös Norjan kansallisessa antidopingtoimistossa.
Vaikka Lereimin rooli MM-Lahden tapahtumissa on kansallista kuvastoamme pienempi, mies on loppuikänsä 22 vuoden takaiset asiat muistavien silmissä suomalaisen hiihdon vihollinen numero 1.
Siksi olikin yllättävää vastaanottaa Planicaan perjantaina sähköpostia, kun Suomen ensimmäinen arvokisamitali 4x10 kilometrin viestissä oli nähnyt päivänvalon.
– Mitä lämpimimmät onnittelut Suomen hopeamitalista tänään. Ankkurinne hiihti juniori-ikäisenä nopeammin kuin Johannes Hösflot Kläbo! Näyttää siltä, että Suomesta on tulossa uusi hieno sukupolvi maastohiihtäjiä, Lereim kirjoitti.
Mutta itse asiassa käynti Ilta-Sanomien arkistossa paljastaa, että professori Lereim lähetti onnittelusähköpostia allekirjoittaneelle jo vuonna 2017, kun Iivo Niskanen oli 15 kilometrin (p) väliaikalähdössä pyyhkinyt vastustajilla lattiaa.
Inggard Lereimia ihastutti, että Niko Anttola oli ankkuriosuudella 14 sekuntia nopeampi kuin itse Johannes Hösflöt Kläbo. Toki norjalainen sai hiihdellä rauhassa ja maltillisella vauhdilla maaliin pelin ratkettua jo aiemmilla osuuksilla.
Lereim toivoi, että Suomi ilmestyisi seuraaviin MM-kisoihin eli Norjan Trondheimiin 2025 ”erittäin vahvalla joukkueella”.
– Ei ole tervettä, että yksi maa dominoi lajia tällä tavalla, Lereim totesi tietenkin kotimaataan tarkoittaen.
Lereim esiintyy edelleen säännöllisesti julkisuudessa kommentoimassa antidopingasioita norjalaiselle medialle. Esimerkiksi Martin Johnsrud Sundbyn ja Therese Johaugin dopingtapausten aikaan 2015–2016 Lereim arvosteli ankarasti Norjan hiihtoliiton suhtautumista tapauksiin ja toimintaa niiden ympärillä.
Lue lisää: Norjan dopingviranomaiset jyrähtivät maan hiihtoliitolle – ”Täysin mahdoton hyväksyä”