Saiko Ruotsi mitali­kamppailussa etua suksista? Suomen voitelu­­päälliköltä suoraa puhetta

Naisten viestijoukkueen kalusto oli torstaina mitalikunnossa. Ankkuriosuudella hiihtäneen Pärmäkosken suksi oli jopa parempi kuin Ruotsin Maja Dahlqvistilla, voitelupäällikkö Mika Venäläinen arvioi.

Krista Pärmäkoski otti Maja Dahlqvistin kiinni ankkuriosuuden puolivälissä

2.3. 17:40

Planica

Suomen naisten viestijoukkueen mitali ei jäänyt Planican MM-laduilla kiinni ainakaan huoltoryhmän onnistumisesta.

– Hyviä havaintoja oli, maajoukkueen voitelupäällikkö Mika Venäläinen tiivisti päivän heti kisan jälkeen.

Suomi kamppaili pronssista stadionille tuovaan pieneen nousuun asti, mutta siinä Ruotsin ankkuri Maja Dahlqvist jätti sprintin erikoisnaisen ominaisuuksilla ja kokemuksella Krista Pärmäkosken.

Viestinaiset joutuivat tyytymään erinomaisen taistelun jälkeen neljänteen sijaan.

Voitelupäällikkö Venäläinen totesi mitalin lipeämisen harmittavan. Olemus oli kuitenkin helpottunut, sillä huoltoryhmä oli onnistunut vaikeissa oloissa erinomaisesti.

Venäläinen korosti, että huoltojoukkojenkin työ mitataan mitalitilastolla. Suomen sarakkeessa on yhä pyöreä nolla.

– Kun mitalia ei ole tullut, niin silloin ei voi sanoa, että olisimme olleet ylitse muiden tai huonoja. Ehkä sellaista meediumia, Venäläinen arvotti ryhmänsä toimintaa.

Silmämääräiset havainnot maastosta ja Venäläisen omatkin puheet antoivat ymmärtää, että kaluston puolesta mitali oli otettavissa.

Johanna Matintalo hiihti avausosuudella pitkää nousua rennolla potkulla ja joutui laskussa hieman jarruttelemaankin, että ei olisi ajanut edessä olevien suksille.

Matintalon tavoin pitopohjasuksella hiihtäneen Kerttu Niskasen kalusto vaikutti toimivan hyvin. Kahden osuuden jälkeen Suomi oli kärjessä.

– Kertulla pitää olla pitävä suksi, samoin Johannalla. Siihen satsattiin, Venäläinen sanoi.

Myös luistelusukset oli saatu hyvää iskuun.

– Vapaan osuuksilla näytti hyvältä. Kristan suksi oli kyllä hyvä, samoin Even (Eveliina Piippo). Normipäivä.

Johanna Matintalo hiihti vakuuttavasti viestin avausosuuden.

Venäläinen tunnettaan varovaisista lausunnoistaan. Hänen viestistään saattoi päätellä, että kaluston puolesta Suomi oli vahvasti kiinni mitalikamppailussa.

– Viimeisellä osuudella näytti, että Dalhqvistin suksi ei ollut niinkään hyvä kuin Kristalla. Krista sai Majan alamäessä kiinni. Kaksikko hiihtää eri merkeillä ja kumpikin oli löytänyt omasta suksipakasta varmaan parhaan parin.

Pärmäkoski pääsi ankkuriosuudelle viisi sekuntia Dahlqvistin perään. Hän nappasi ruotsalaisen kiinni pari kilometriä ennen maalia, ja siirtyi vetäjäksi.

– Minun mielestäni hän katseli nousun alla sykemittaria. Tiesin, että nyt yritän vain iskeä, Pärmäkoski sanoi.

Pärmäkosken tavoitteena oli hyydyttää sprinttiekspertti ennen loppusuoraa, mutta toisin kävi.

Dahlqvist ei pudonnut suomalaisen kyydistä, vaan iski viimeisessä pienessä nousussa.

– En tekisi mitään toisin. Jos tulisimme molemmat tuoreina tuohon loppuun, niin se ero olisi ollut vielä karumpi, Pärmäkoski kommentoi taktiikkaansa.

Kilpailun jälkeen Ruotsissa alkoi ankara polemiikki huoltoryhmän onnistumisesta. Ruotsi kuului kilpailun voittajasuosikkeihin, mutta joutui tyytymään himmeimpään mitaliin.

Etenkin Frida Karlssonin romahdukseen kolmannella osuudella etsittiin syytä kehnosta voitelusta, mutta Ruotsin huoltopäällikkö Petter Myhlback puolusti poikkeuksellisen tiukasti omiaan.

– Voiteluryhmän puolesta voin sanoa, että olemme tehneet kovemmin työtä kuin koskaan. Mielestäni meillä oli hyvä kalusto tänään. Tulos heijastelee urheilullista esitystä, Myhlback sanoi Aftonbladetin mukaan.

Myhlback kommentoi Viaplayn haastattelussa melko suorasukaisesti, että Karlsson näytti myös väsyneeltä, eikä jaksanut työntää kunnolla.

– Ehkä jollain toisella joukkueella oli parempi suksi, mutta olimme takuulla mukana kamppailussa tänään. Joillain osuuksilla meillä oli huippusuksi.

Mika Venäläinen johtaa Suomen hiihtomaajoukkueen voiteluryhmää.

Voiteluryhmän työhön on Planicassa tuonut omat kierteensä se, ettei säätiedotukset ole aina pitäneet paikkaansa.

Venäläinen sanoo, että naisten viestissä oli vaikeat olosuhteet. Yöllä oli satanut hieman lunta, ja keli oli reilusti plussalla. Perinteisen latu jäätyi liipaksi, sivussa oli märkää uutta lunta.

– Aamusta asti jännitti taas ja ihan loppusuoralle asti. Tulisilla hiilillä olen ollut. Jokainen kisa on sellainen, Venäläinen sanoi.

Suomen onnistumista verrattuna kilpailijamaihin Venäläinen arvioi varovaisesti.

Miesten 15 kilometrin kisassa keskiviikkona Remi Lindholm ja Niko Anttola saivat hyvän kaluston, Perttu Hyvärinen ja Markus Vuorela keskivertovehkeet.

– Mikään maa ei ole erottunut täällä erityisesti. Tämä kisa oli hyvä mittari, kun joukkueet lähtivät yhtä aikaa. Olemme pelissä, emmekä ole tehneet mitään ihmeitä. Kilpailu on vain pirun kovaa, kaikkien palikkojen pitää osua kohdalleen.

Venäläisen mukaan Ruotsin voiteluryhmä on kuitenkin onnistunut.

– Mitalien määrä on Ruotsilla hyvä, he ovat olleet varmasti hyviä myös huollossa.

– Minua toki harmittaa, että nyt ei tullut mitalia. Mutta itse en viitsi lyödä päätä pensaaseen.

Norja juhli MM-kultaa, kun Suomi jäi naisten viestissä neljänneksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?