Kommentti: Vanha mitaliautomaatti on nyt kaikkea muuta – ottelupallot käyvät Planicassa vähiin

Naisten viestihiihto ei, mielikuvien vastaisesti, ole enää pitkään aikaan ollut Suomelle mikään mitaliautomaatti, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Suomen perinteisen tyylin viestihiihtäjät Johanna Matintalo (vas.) ja Kerttu Niskanen onnistuivat torstaina hyvin.

2.3. 14:44

Oberstdorfin MM-kisojen maalialueella nähtiin kaksi vuotta sitten villisti kiljuva Krista Pärmäkoski, joka yllättäen pesi USA:n Jessica Digginsin kokeneiden ankkurien pronssitaistelussa. Jo silloin kaiken nähneen Pärmäkosken saati muun joukkueen ekstaasi kieli siitä, että nyt ei kyse todellakaan ollut mistään rutiinipronssista matkalla, jolta Suomelle aina ikään ”budjetoidaan” arvokisoissa varma mitali.

Sellainenhan se joskus olikin; välillä 2007–2017 suksittiin kahdeksan MM- tai olympiaviestiä, ja Suomi oli pois palkintokorokkeelta kerran. Silloinkaan syyllisiä eivät olleet urheilijat, vaan karmean arviointivirheen tehnyt päävalmentaja. Ikävä kyllä noiden joukkueiden runkohiihtäjät ovat jo enimmäkseen muissa hommissa.

Lue lisää: MM-viestistä tuli hurja trilleri – Suomi jäi karvaasti neljänneksi

Joukkue teki torstaina kaikkensa, ja kalustopuolella tuli onnistuminen. Kerttu Niskanen näytti, ettei hän ole pihalla lauantain kolmenkympin voittotaistelusta – saati kun Ruotsin ässät Frida Karlsson ja Ebba Andersson olivat varsin inhimillisiä. Kisataakka alkaa painaa.

Lue lisää: Kari-Pekka Kyrö ihmettelee Kerttu Niskasen aviomiehen kommenttia: ”Löytää vielä edestään”

Kamppailu pronssimitalista ei varsinaisesti sellainen ollut. Maja Dahlqvist on sprinttihiihdon viisinkertainen arvokisamitalisti ja älykäs hiihtäjä. Hän antoi Pärmäkosken ajaa itsensä pitkässä nousussa kiinni ja säästeli paukut stadionalueelle. Kun ruotsalainen ei heti pitkän nousussa ohituksen jälkeen nitkahtanut, homma oli mitalin suhteen siinä.

Krista Pärmäkoskella (vas.) ei ollut huippusprintteri Maja Dahlqvistia vastaan juuri pronssitaistelussa palaa.

Pärmäkoski teki, mitä voi. Toisin oli vuosi sitten, kun väliaikalähdön tuore olympiamitalisti salli sprintin erikoisnaisen Jonna Sundlingin ajaa itsensä pitkältä takamatkalta kiinni ja helppoon mitaliin.

Onhan se aina mielenkiintoista, kun pidetään hiihtokilpailu, jossa Norjan voitto on suuri yllätys. Hotelliini majoittuneen Anne Kjersti Kalvån faniryhmän ilta menee torstaina Kranjska Goran sykkeessä pitkäksi.

Johanna Matintalo oli alavireensä vuoksi riskialoittaja, mutta oli rauhallinen ja onnistui. Eveliina Piippo sai nyt tarpeellisen onnistumisen arvokisaviestissä, koska niitä tulee vielä monta. Neljä vuotta sitten MM-Seefeldissä nuori nainen laitettiin kohtuuttomaan tilanteeseen, josta heikompi luonne olisi voinut traumatisoitua pahasti.

Kahdeksan kisapäivää ja nolla mitalia. Ottelupalloja jäljellä kaksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?