Superlupaus Niko Anttolan isä oli Mika Myllylän oikea käsi – toisi legendalta yhden asian pojalleen

Marko Anttola on hiihtänyt poikansa kanssa satoja tunteja, mutta ei enää pysy perässä. Pojan hehkutuksesta isä on hieman huolissaan.

Marko Anttola saapui keskiviikkona Planicaan katsomaan poikansa debyyttiä aikuisten arvokisoissa. Se onnistui loistavasti.

1.3. 20:49

Miesten 15 kilometrin (v) kilpailukatsomoon asteli keskiviikkona tuttu mies suomalaisen huippuhiihdon tukikoneistosta 1990-luvulta. Insinööri Marko Anttola, 54, tuli puolisonsa kanssa katsomaan, miten perheen 20-vuotias poika, suomalaisen maastohiihdon timanttisin lupaus Niko Anttola, pärjää arvokisadebyytissään.

– Tätä matkaa ei todellakaan ollut pitkään suunniteltu. Tämä on Nikollekin bonusmatka, kun päätavoitteet olivat nuorten MM-kisoissa.

Niko Anttolan valinta MM-kisoihin varmistui nuorten MM-suorituksilla. Debyytin erinomaisen 24. sijan jälkeen perhe jännittänee pojan suorituksia myös miesten 4x10 kilometrin viestissä perjantaina. Sen toiselle vapaan osuudelle Anttola antoi vahvan näytön.

Tästä suksinipusta Marko Anttola ja Mika Myllylä valikoivat voittoparin Naganon olympiakisojen 30 kilometrille (p) 1998.

– Jos joku olisi vuosi sitten sanonut, että Niko hiihtää täällä, niin höpöjuttuna olisin pitänyt, Krista Pärmäkosken faniseurueen Team Pärmäkosken mukana Planicaan matkustanut Anttola kertoi.

Lue lisää: Suomen hiihdossa muhii valtaisa sensaatio

Lue lisää: Marko Anttola kertoo vaietusta ”taiasta”, joka pelasti Mika Myllylän MM-kultasukset – legendan luottomiehen poika on nyt hiihdon superlupaus

Niko Anttola saavutti nuorten MM-kisoissa Whistlerissä kullan ja hopean. Vapaalla hiihtotavalla tullut kultamitali innosti itsensä Petter Northugin ylistämään suomalaista teknisestä vinkkelistä.

Alkutahdit tulivat isältä, joka oli 1990-luvun alussa päättyneellä aktiiviurallaan kovan tason kotimainen hiihtäjä.

Lue lisää: Petter Northug sohaisee Suomen MM-hiihtovalintoja – ”Tekisitte suuren virheen”

– Olemme hiihtäneet satoja tunteja yhdessä. Tekniikoissa autoin alkuun, mutta sittemmin Niko on opetellut todella paljon itsenäisesti. Katsoo tekniikkavideoita, kokeilee uusia juttuja. Enää emme hiihdä yhdessä kuin hänen palauttavia lenkkejään. En pysy mukana, talvessa noin 2 000 kilometriä hiihtävä Anttola kertoo.

– Oma tekniikkani on sieltä 1990-luvulta, ihan eri planeetalta kuin Nikolla, poikaansa yhä valmentava Anttola nauraa.

2011 edesmenneen Mika Myllylän Marko Anttola tapasi viimeisen kerran muutama vuosi ennen tämän kuolemaa.

1990-luvulla hän oli maajoukkueessa puolen vuosikymmentä itsensä Mika Myllylän luotettu suksihuoltaja, jonka ammattitaitoa Myllylä ylisti mm. Riisuttu mestari -kirjassaan.

– Olen puhunut Mikasta Nikolle jonkin verran. Jos jonkin asian saisin häneltä tartutettua Nikoon, niin se olisi se raaka työnteko. Mika oli on-off-ihminen, mutta sitten kun se työnteko todella alkoi, niin se myös alkoi.

Isä on tietenkin pannut merkille, miten poika on nostettu kutakuinkin suomalaisen yksilöurheilun ”viimeiseksi toivoksi” olympia- ja MM-mitalien näkökulmasta.

– Myönnän, että se hehkutus on ehkä pikkuisen mennyt yli. Toisaalta ymmärrän hyvin mediaakin, mutta pientä sordiinoa toivoisin, kun on näin nuoresta ja keskeneräisestä urheilijasta vielä kyse.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?