Lahti on saamassa hiihdon MM-kisat – näin vältetään edelliskisojen miljoonatappiot

Lahteen haetaan vuoden 2029 MM-kisoja. Muita hakijoita ei ole ilmaantunut.

Iivo Niskasen palkintojenjako Lahden torilla 15 kilometrin (p) kilpailun jälkeen oli Lahden MM-kisojen suomalaiskohokohtia 2017.

25.2. 19:20

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Lahdesta tulee vuonna 2029 jo kahdeksannen kerran hiihdon MM-kisojen isäntäkaupunki. Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi myönsi asian Ilta-Sanomille lauantaina Planicassa.

– Tänä keväänä Suomen hiihtoliitto laittaa haun sisään, ja FIS:n (Kansainvälinen hiihtoliitto) kevätkongressi 2024 myöntää vuoden 2029 kisat. Tällä hetkellä ei ole muita hakijoita. Lahti on hyvämaineisena järjestäjänä vahvoilla.

Sloveniasta MM-vankkurit suuntaisivat vuosiksi Pohjolaan, sillä 2025 isäntä on Trondheim ja 2027 Falun, joka sekin sai omansa ainoana hakijana.

Kisojen järjestelyistä vastaisi Salppuri Oy, josta Hiihtoliitto omistaa 51 prosenttia ja Lahden Hiihtoseura loput. Lisäksi läheisiä järjestelykumppaneita olisivat luonnollisesti Lahden kaupunki sekä Yleisradio.

MM-kisatuli paloi 2017 perinteisesti Intiaanikukkulalla stadionin kupeessa.

Lahden edellisiä, vuoden 2017 MM-kisoja on muisteltu hyvällä kaikkialla muualla paitsi Hiihtoliitossa. Liiton silloinen luottamusjohto laati 2010-luvun alussa liitolle epäedullisia järjestelysopimuksia, ja myös televisiointikuluihin meni paljon rahaa. Loppusumma oli peräti 2,8 miljoonaa euroa pakkasella Hiihtoliiton osalta.

Lue lisää: Hiihtoherroilta ilouutinen – Norjan megatähti taas Olympia­stadionille

– Ei oikein välittäisi sitä asiaa enää edes muistella. Nyt tehdään tietenkin liiton kannalta järkevämpää taloussuunnittelua, mutta niihin asioihin paneudutaan vasta, jos saamme kisat, Haapasalmi sanoo.

Vasta 20 vuotta täyttäneestä Niko Anttolasta voi MM-kotikisoissa 2029 olla sateentekijäksi.

Suomen pohjoismaisten lajien tykeistä Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ovat 2029 lopettaneet, mutta Iivo Niskanen voi 37-vuotiaana jyränä olla mukana. Esimerkiksi Niilo Moilasesta ja Niko Anttolasta odotetaan maailmanluokan tekijöitä jo aiemmin.

– Ovathan MM-kotikisat urheilijoille aina merkittävä motivaatiotekijä ja jollekin ehkä jopa syy pitkittää uraansa, puheenjohtaja myöntää.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?