Suomen MM-joukkueen kulisseissa kuhisee – menettävätkö tähtihiihtäjät tärkeän takapirun?

Mika Venäläinen kertoo viettäneensä itkuisia iltoja ennen kuin suostui hiihtomaajoukkueen voitelupäälliköksi.

Vahvojen huhujen mukaan Suomen voitelupäällikkö Mika Venäläinen työskentelee viimeistä kauttaan huoltorekalla.

22.2. 15:33

Planica

Keväästä 2021 saakka hiihtomaajoukkueen voitelupäällikkönä työskennellyt Mika Venäläinen luuli jo päässeensä irti tähtihiihtäjien henkilökohtaisen suksihuollon synnyttämistä arvokisapaineista, mutta toisin kävi.

Tällä kaudella hän on jälleen ollut päävastuussa sekä Iivo että Kerttu Niskasen pitovoitelusta. Suomen maajoukkueessa se käytännössä tarkoittaa sitä, tuleeko kisoista mitaleita vai ei.

Vuosina 2020–2022 Iivo Niskasen henkilökohtainen suksihuoltaja oli Heikki Alakärppä, joka tämän kauden alla jäi pitkälle sairauslomalle. Hän on palannut maajoukkuekuvioihin, mutta työskentelee Planican MM-kisoissa suksitestauksen parissa. Alakärpän ja Venäläisen perspektiiviä kuvaa, että silloin nuoret miehet työskentelivät hiihtävinä huoltomiehinä jo Lahden MM-kisoissa 2001.

MM-kisansa perjantaina avaava Iivo Niskanen hiihteli keskiviikkona Planican MM-radalla valmentajansa Olli Ohtosen kanssa.

Mika Venäläisen ja logistiikkavastaava Matti Haaviston aikana suksihuoltotiimin työkulttuuri ja -viihtyvyys on mennyt eteenpäin, mutta ketkä huolehtivat asiasta jatkossa?

Vahvojen markkinahuhujen mukaan sekä Venäläinen että Haavisto jättäisivät Hiihtoliiton pestit kauden jälkeen. Haavisto ei ole halunnut kommentoida asiaa, mutta Venäläinen on hieman monisanaisempi.

– Ei ole kukaan kysynyt minulta, haluanko jatkaa. Sen asian ratkaisee ensisijaisesti työnantaja. Näin arvokisojen alla tällaisella asialla on kuitenkin ylipäätään turha spekuloida.

Lue lisää: Kerttu ja Iivo Niskasen luottomiehet pois pelistä hiihtomaajoukkueessa

Venäläinen ei lähtenyt nykyiseen työhönsä kevytmielisesti sen jälkeen, kun Martin Norrgårdin kausi huoltopäällikkönä jäi yhteen kauteen 2020–2021. Hiihtoliiton yhteydenottoa seurasi pitkä mietintä.

– Monta itkuista iltaa vietin miettien, onko minusta tällaiseen työhön. Kumpanakin syksynä olen ollut valmis antamaan itselleni ensimmäisen kuukauden aikana potkut, jos homma ei olisi toiminut, Kuopion kaupungin palveluksessa työskentelevä Venäläinen sanoo.

Haaviston työnantaja on Sisä-Suomen poliisilaitos.

Kummankin sopimus päättyi viime keväänä, mutta he tekivät vielä vuoden jatkosopimuksen Hiihtoliiton kanssa. Liiton toiminnanjohtaja Ismo Hämäläinen tyytyy kommentoimaan, että ”Venäläisen sopimus on voimassa kauden loppuun”.

Kun Venäläinen oli mukana huoltotiimissä 2010-luvulla, hän kertoi halunneensa mukaan osittain siksi, että vaimo Kati Venäläinen (omaa sukua Sundqvist) kiersi mukana, suksitestaajana. Nyt Lahden MM-hopeamitalisti vuosimallia 2001 on taas kisoissa testaamassa suksia, muutaman vuoden tauon jälkeen.

– Katilla on ollut ylittämättömiä työesteitä. Tosi hienoa, että hän on taas mukana.

Kun Suomen hiihtäjät olivat viime talvena saavuttaneet kuusi olympiamitalia, voitelupäällikkö ei ollut antamassa itselleen monoa.

– Minua ei tarvitse niistä mitaleista ylistää, vaan koko tiimiä eli hiihtäjiä, valmennusta ja huoltoa. Sellaisen selkänojan olympiakausi antoi, että tiedämme oman, hyvän arkemme suoritustason riittävän. Meidän ei tarvitse pärjätäksemme keksiä pyörää joka päivä uudestaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?