Norjalaiskarju esitti radikaalin hiihto­ehdotuksen – ”Vihaisin sitä itsekin”

Ola Vigen Hattestad avasi suunsa hetki ennen MM-kisoja.

Ola Vigen Hattestad haluaa muutoksia huippuhiihtoon.

16.2. 10:13

Hiihdon tulevaisuuden ympärillä kuhisee MM-hiihtojen lähestyessä. Slovenian hiihtomaajoukkueen valmentaja Ola Vigen Hattestad on nyt esittänyt norjalaiselle VG:lle äärimmäisen radikaalin ehdotuksen.

Hän haluaa eroon välineiden kilpavarustelusta.

– Unelmani on, että kaikki hiihtävät samoilla välineillä. Niin, että sukset annetaan kilpailijoille lähtöalueella täysin sattumanvaraisesti, Hattestad latasi mutta lisäsi, ettei koe ajatustaan realistiseksi.

Hattestadin idea ei ole uusi. Kansainvälisessä hiihdossa on aika ajoin esitetty kommentteja sen puolesta, että suurten hiihtomaiden resurssietua pienempiin maihin pitää pystyä karsimaan. Yksi ehdotus on ollut, että hiihdon suurmaat osallistuisivat pienten maajoukkueiden suksihuoltoon.

Valtaosa pienten hiihtomaajoukkueiden budjeteista valuu tällä hetkellä suksihuoltoon, jotta kilpailu suurmaita vastaan on edes jotenkin mahdollista. Panostus on pois valmennuksesta ja urheilijoiden kehittämisestä.

– Samalla kalustolla karsitaan suurten tiimien etua. Se tarkoittaisi huonoja päiviä joillekin huippuhiihtäjille, mutta pitkässä juoksussa se olisi hyväksi maastohiihdolle, Hattestad puntaroi.

Pienen hiihtomaan valmentajana hänellä on niin sanotusti oma lehmä ojassa. MM-sprinttikultaa ja olympiavoiton urallaan saavuttanut norjalainen myöntää, että aktiiviurheilijana hän olisi ollut jyrkästi nykyistä ideaansa vastaan.

– Vihaisin sitä itsekin. Ymmärrän, että jotkut näkevät idean epäreiluna, mutta minusta se tekisi hyvää maastohiihdolle.

Maaliskuussa Tallinnassa kisataan kaupunkisprintti, jossa kokeillaan yhteisiä voiteluaineita. Kaikki huoltavat välineensä samalla alueella samoilla aineilla. Valtavat huoltorekat on kielletty.

Norjan hiihtopamppu Espen Bjervig pitää kokeilua mielenkiintoisena, mutta ei näe siinä tulevaisuutta.

Hänen mielestään huoltotiimin huippuosaaminen kuuluu lajiin.

– Se veisi pois osan lajista. Esimerkiksi moottoriurheilussa ja pyöräilyssä mekaanikoilla on tärkeä rooli. Meidän pitää löytää toinen tapa jakaa rahaa tasapuolisemmin, Bjervig sanoi.

Hiihdon MM-kisat alkavat viikon päästä tiistaina 21. helmikuuta ja huipentuvat 5. maaliskuuta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?