Anni Alakoskelta suvereeni esitys Vantaalla: ”Yllätti itsenikin”

Anni Alakoski on maksanut tällä kaudella oppirahoja kokonaiskuormituksen hallinnassa, mutta aikoo palata vielä maailmancupiin. Sunnuntaina hän juhli Suomen cupin viestikilpailun voittoa Kainuun Hiihtoseuran avaajana.

Anni Alakoski (oik.) lähetti ankkuri Johanna Ukkolan matkaan sunnuntaina Hakunilassa.

12.2. 15:24

Vantaa

Kainuun Hiihtoseuran Anni Alakoski lykki tuplavoittoon viikonloppuna Vantaalla järjestetyissä maastohiihdon Suomen cupin kilpailuissa. Lauantain perinteisen kympin ykkössijan jatkoksi hän paalutti sunnuntain viestiosuudellaan Kainuun Hiihtoseuran voiton.

Toisen osuuden hiihtänyt Alakoski lähti viiden kilometrin taipaleelle 28 sekuntia kärjen jälkeen ja toi joukkueensa toiseen vaihtoon 22,6 sekuntia ennen toisena ollutta Vantaan Hiihtoseuraa. Johanna Ukkola sinetöi 3x5 kilometrin perinteisen viestin voiton ankkuriosuudellaan.

– Lähdöstä täysillä, maaliin täysillä ja voitto, viestin avannut Heini Hokkanen ruoti Kainuun Hiihtoseuran taktiikkaa.

Kainuu taivutti Vantaan lopulta 44,7 sekunnin erolla.

– Ennakoitiin, että tulee tasainen kisa, kun puuttui kärkinaisia. Katsoin, että rakoa tulee, kun Anni toi viestin vaihtoon. Päätin, etten ammu liian kovaa ensimmäiselle kierrokselle, mutta näköjään ero kasvoi, Ukkola iloitsi.

Onnistunut viikonloppu maistui erityisesti Alakoskelle, jonka kausi alkoi hyvin, mutta painui pakkasen puolelle tammikuussa.

– Yllätti itsenikin, kun jouduin takaa-ajajan asemaan. Jouduin lähtemään kovaa ja hirvitti, kestänkö loppuun asti. Kyllä kestin, Alakoski jutteli.

Lauantaina Alakoski taivutti kympillä Vuokatti Ski Team Kainuun Vilma Nissisen 12,6 sekunnilla.

– Tänään hiihto oli paljon irtonaisempaa. Jouduin lähtemään, mutta pääsin muutenkin paremmin vauhtiin. Eilinen oli hyvä avaus tätä päivää varten, Alakoski jutteli.

Vuokatti kiri viestissä kolmanneksi joukkueella Venla Järvelä, Nissinen ja Katri Lylynperä. Ankkuri Lylynperä taivutti loppusuoralla Visa Ski Team Kemin Emmi Lämsän. Vantaan väreissä hiihtivät Rebecca Immonen, Marjaana Pitkänen ja Anni Kainulainen.

B-maajoukkueeseen kuuluva Alakoski hiihti marras-joulukuun taitteessa neljästi 30 parhaan joukkoon maailmancupissa ja pääsi ensimmäistä kertaa kiertämään maailmancupia säännöllisesti. Lupaava meno tyssäsi vuodenvaihteen Tour de Skillä, kun hän keskeytti Oberstdorfin 10 kilometrin kilpailun.

– Alkuvuodesta on ollut paljon sairasteluja ja muita terveysmurheita. Tämä oli ensimmäinen kisaviikonloppu pidemmän tauon jälkeen, hän ruoti rauhallista paluuta tositoimiin.

– Kroppa toimii tällä hetkellä. Terveysmurheet ovat jääneet taakse. Kaikki on nyt hyvin ja kunnossa.

Alakoski, 25, myönsi, että hän maksoi oppirahoja, kun maailmancupin raaka todellisuus iski kasvoille joulukuussa.

– Yllättäen tuli paljon kisoja ja matkustelua alkukauteen. Palautuminen hidastui, ja kokonaiskuormitus nousi.

– Opin asiat kantapään kautta. Kun tulee paljon kisoja, pitää muistaa syödä ja levätä paljon.

Anni Alakoski on virittäytynyt hyvään kuntoon.

MM-kilpailut järjestetään helmi-maaliskuun taitteessa Planicassa, mutta Alakoski suhtautui mahdollisuuksiinsa alun perinkin realistisesti. Viimeistään alkuvuoden vaikeuksien jälkeen hänen nimensä pyyhittiin ehdokkaiden joukosta.

– Kausi lähti menemään hyvin. Silloin MM-kilpailut kävivät mielessä, mutta vuodenvaihteessa ajatukset kariutuivat. Olisi kiva päästä hiihtämään maailmancupia vielä loppukaudesta. Toivottavasti meno vielä paranee, kun saan treenejä ja kisoja alle.

Alkuvuosi on kulunut toipumisen lisäksi opiskelujen parissa. Alakoski opiskelee Kajaanin ammattikorkeakoulussa tradenomiksi.

– Kirjoitan opinnäytetyötä, ja tavoitteena on valmistua keväällä. Opiskelu on ollut hyvää vastapainoa, ja olen saanut ajatukset pois hiihdosta. Alkuvuoden vaikeuksien aikaan olikin hyvä olla muuta ajateltavaa kuin hiihto.

Kotimaisillakin hiihtoladuilla riittää vielä tavoiteltavaa.

– Tulee varmasti vielä hyviä vetoja. Kovin hiihtäjämme Anne (Kyllönen) ei ollut edes paikalla vaan on valmistautumassa MM-kilpailuihin. Jos tällä joukkueella vedämme näin hyvin, olemme varteenotettava joukkue kevään SM-viesteissäkin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?