Kommentti: Tätä Suomen hiihdon MM-joukkueen kohuvalinta tarkoittaa – valmennus lähetti kovan viestin

Niko Anttola valittiin MM-kisoihin hiihtämään 15 kilometrin (v) väliaikalähtökisaa, mutta taustalla siintää vielä sitäkin kiehtovampi skenaario, kirjoittaa Tatu Myllykoski.

7.2. 12:59 | Päivitetty 7.2. 14:56

Maastohiihdon MM-joukkueen valinnoissa nousi yksi ratkaisu ylitse muiden: nuorten maailmanmestari Niko Anttola kipusi kisakoneeseen jättäen maailmancupissa urakoineen Markus Vuorelan nuolemaan näppejään.

Anttola on pusertanut tänä talvena vain kerran maailmancupin 30 parhaan joukkoon, Vuorela kymmenesti. Mutta kuten Vuorela itsekin myönsi, Anttolan valinta oli silti perusteltu.

Vasta 19-vuotias superlahjakkuus runnoi nuorten MM-kisoissa 20 kilometrin perinteisen hopeaa ja 10 kilometrin vapaan kultaa. Suoritukset saivat jopa norjalaisen hiihtolegendan Petter Northugin innostumaan.

Anttola valittiin nyt aikuisten MM-kisoihin hiihtämään 15 kilometrin (v) väliaikalähtökisaa, mutta taustalla siintää vielä sitäkin kiehtovampi skenaario.

Lue lisää: Petter Northug sohaisee Suomen MM-hiihtovalintoja – ”Tekisitte suuren virheen”

Lue lisää: Nyt puhuu Suomen MM-koneesta tylysti ulos sysätty hiihtäjä – ”En lähtenyt pelaamaan pelejä”

Toblachissa sunnuntaina käyty maailmancupin viestikisa osoitti, että Suomi on MM-viestin mitalitaistelussa altavastaaja. Norja, Ruotsi, Italia ja Ranska olivat huomattavasti väkevämpiä.

Sairastunutta Ristomatti Hakolaa tuurannut Vuorela avasi viestin kelvollisesti, mutta ankkurina taipunut Joni Mäki hautasi suorituksellaan omat viestisaumansa.

Suomen miesten edellinen viestimitali täyttää pian 14 vuotta. Liberecin pronssijoukkueessa hiihtivät Ville Nousiainen (vas.), Teemu Kattilakoski, Sami Jauhojärvi ja Matti Heikkinen.

Sunnuntain viestikenraalin perusteella on helppoa päätellä, että Suomen viestijoukkueessa on kaksi paikkaa auki. Iivo Niskasen ja nousukuntoisen Perttu Hyvärisen MM-viestipassit voi jo leimata, mutta Suomi tarvitsisi kilpailukykyiset tekijät vielä avausosuudelle ja toiselle vapaan osuudelle.

Tässä kohtaa esiin nousee jokerikortti nimeltä Niko Anttola.

Säästeliäästi kilpailleen ja tuttuun tapaan terveysmurheiden kanssa painineen Hakolan kunto on täysi arvoitus. Eikä mysteeri ratkea, mikäli Hakola ei pääse hiihtämään kisojen avausmatkaa, perinteisen sprinttiä. Skiathlonia sekä vapaalla kisattavia 15 kilometriä tai parisprinttiä hän ei hiihdä.

Jos Hakolan vireestä ei saada varmuutta ennen viestiä, monipuolinen Anttola pantaneen avaamaan ja Remi Lindholm jommallekummalle vapaan osuudelle.

Jos valmennusjohto sen sijaan kokee Hakolan kunnon riittävän, viimeisestä paikasta viestiin vääntänevät Anttola ja Lindholm. Valinta kohdistuu siihen, joka yltää korkeammalle 15 kilometrin vapaan kisassa.

Valmennusjohto tuli siis lähettäneeksi tiukan viestin: paras voittakoon.

Pääsee Anttola viestiin tai ei, hänen valintansa on joka tapauksessa iso voitto kroonisesta lahjakkuusvajeesta kärsineelle Suomen hiihdolle.

Torniolainen Anttola on nuorin suomalainen maastohiihdon arvokisakävijä sitten Krista Pärmäkosken, joka nousi Vancouverin olympiajoukkueeseen 2010 niin ikään 19-vuotiaana.

Pärmäkoskelle Kanadan-reissu oli silkka opintomatka, mutta kaiken osuessa kohdilleen Anttolalla on mahdollisuus tehdä kuten Iivo Niskanen Sotshissa ja nousta nuorten MM-menestyjästä ihan oikeaksi hiihtokarjuksi.

Juttua korjattu kello 14.56. Anttola on kotoisin Torniosta, ei Kemistä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?