Yksi MM-valinta ihmetyttää Harri Kirvesniemeä

Yksi asia Suomen MM-joukkueessa yllätti Harri Kirvesniemen.

Harri Kirvesniemi ruotii MM-valintoja.

7.2. 14:39 | Päivitetty 7.2. 15:04

Suomi julkaisi tiistaina maastohiihtojoukkueen Planican MM-kilpailuihin, jotka pyörähtävät käyntiin keskiviikkona 22. helmikuuta.

Ilta-Sanomien hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemelle 17 urheilijan joukkue tarjosi vain yhden yllätyksen. Tasaista jälkeä maailmancupissa tällä kaudella tehnyt Markus Vuorela ei mahtunut kisakoneeseen.

– Vuorelalla ei ole yksittäisiä, hirmuisen vakuuttavia näyttöjä, mutta paljon tasaisen varmoja suorituksia, Kirvesniemi huomautti.

Lue lisää: Tässä on Suomen joukkue hiihdon MM-kisoihin!

Hänen mukaansa Vuorela olisi ollut hyvä lisäys joukkueeseen, sillä 26-vuotias Jämin mies olisi voinut tarvittaessa hiihtää lähes minkä tahansa matkan. Hän olisi voinut olla potentiaalinen ehdokas myös miesten viestin avausosuudelle, josta antoi kelpo näytön viikonloppuna Toblachissa.

Vuorela pysyi kärkimiesten kyydissä sunnuntain viestissä koko matkan ja taipui vasta lopussa tuoden Suomen vaihtoon yhdeksäntenä, reilun 14 sekunnin erolla Norjan Erik Valnesiin.

– Vuorelan jättäminen ulos joukkueesta on viestin kannalta pienoinen riski, Kirvesniemi pohti ja jatkoi:

– Nyt mukana ei ole muita kokeneita avaajia kuin Ristomatti Hakola. Se ei tietenkään ole ongelma, jos Hakola on terve ja kunnossa, mutta jos ei, niin tilanne on toinen.

Markus Vuorelalle ei löytynyt tilaa Planican kisakoneesta.

Lue lisää: Nyt puhuu Suomen MM-koneesta tylysti ulos sysätty hiihtäjä – ”En lähtenyt pelaamaan pelejä”

Kirvesniemi ei kuitenkaan lähde murehtimaan miesten viestijoukkuetta liiaksi, sillä MM-kokoonpanossa on monia ehdokkaita niin sanottujen varmojen nimien Iivo Niskasen ja Perttu Hyvärisen seuraksi.

Viestijoukkueet ja se, mitä matkoja kukin hiihtää, ilmoitetaan vasta kisojen aikana.

– Yhdistelmäkisa voi olla esimerkiksi Arsi Ruuskaselle hyvä näytönpaikka viestiavausta ajatellen.

Kirvesniemi ei myöskään lähde poissulkemaan sitä, etteikö vasta 19-vuotiaalle nuorten maailmanmestarille Niko Anttolalle löytyisi paikkaa viestijoukkueesta.

– Se olisi kyllä kova temppu. Jos potentiaalisia menijöitä on sairaana tai muuten huonossa vireessä, Anttola voisi päästä mukaan.

Vasta muutamia päiviä sitten Kirvesniemi linjasi, ettei Anttolaa kannattaisi lähettää Planicaan ollenkaan. Hän vetosi siihen, että arvokisoista poisjäänti mahdollistaisi Anttolalle pidemmän harjoitusjakson ennen kevään maailmancupeja.

Lue lisää: Suomen MM-viestisoppa kiehuu – Harri Kirvesniemi vaatii tätä miestä kisakoneeseen

Norjan hiihtolegenda Petter Northug oli asiasta täysin eri mieltä.

– Tekisitte suuren virheen jättämällä hänet valitsematta. Ei ole minkäänlaista riskiä, että valinta millään tavalla vahingoittaisi Nikon uraa, norjalaistähti kommentoi Ilta-Sanomille alkuviikosta.

Lue lisää: Petter Northug sohaisee Suomen MM-hiihtovalintoja – ”Tekisitte suuren virheen”

Petter Northug ylitsti Niko Anttolan vapaan hiihtoa. Kuva on vuodelta 2017.

Northugin kommenteista huolimatta Kirvesniemi seisoo edelleen sanojensa takana – etenkin, jos Anttola hiihtää Planicassa vain yhden matkan, vapaan 15 kilometrin.

Kirvesniemi perustelee näkemystään sillä, että Anttola kotiutui vasta nuorten MM-kisoista Kanadan Whistleristä.

– MM-kisoista tulee Anttolalle aika raskas reissu, kun taustalla on aikaerorasitusta ja Planicassa kisataan korkealla.

Kirvesniemen mukaan rasitus tuskin näkyy vielä Planicassa, mutta se saattaa kulminoitua myöhemmin, esimerkiksi juuri ennen kevään loppuja maailmancupin kisoja.

Kirvesniemi ei pidä aikuisten MM-kisoja Anttolalle erityisen tärkeänä oppireissuna, sillä samanlaista kokemusta voi kerryttää myös maailmancupissa.

– Eivät ne nyt lopulta niin erilaisia tapahtumia ole – varsinkin, jos arvokisoissa hiihtää vain yhden matkan. Ihan yhtä lailla tärkeää olisi hiihtää mahdollisimman monessa maailmancupissa.

– Tulevaisuuden kannalta yksittäinen arvokisamatka ei tee suurta eroa.

19-vuotias Niko Anttola on historian toisiksi nuorin suomalaismies hiihdon arvokisoissa. Nuorempi on ollut vain Risto Kiiskinen, joka oli 19 vuotta ja 7 kuukautta vuoden 1976 olympialaisissa.

Kirvesniemi huomauttaa, että Anttola on ehtinyt keräämään kokemusta jo nuorten MM-mittelöistä.

– Nekin ovat urheilijoille vuoden päätähtäimiä ja niihin keskitytään samalla tavalla kuin aikuisten kisoihin.

Vaikka Anttola debytoikin nyt todennäköisesi aikuisten MM-kisaladuilla, Kirvesniemi uskoo, että nuorta miestä nähdään joka tapauksessa myös kevään maailmancupeissa.

– Eiköhän siitä ihan hyvä paketti lopulta synny, Kirvesniemi totesi viitaten Planicaan.

Suomen joukkueelle Kirvesniemi povaa Slovenian reissulta useampaa MM-mitalia.

– Sanoisin, että niitä tulee henkilökohtaisilta matkoilta kahdesta neljään.

Viestimitalia Kirvesniemi ei vielä lähde lupailemaan, sillä sekä miehissä että naisissa potentiaalisia mitalikandidaatteja on useampia.

– Naisissa on viisi aika samantasoista maata: Suomi, Ruotsi, Norja, Saksa ja Yhdysvallat. Miehissä Norja taitaa olla ylivoimainen, mutta Ruotsi, Italia, Ranska ja Suomi taistelevat muista sijoista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?