Krista Pärmäkoskelle kylmää kyytiä – Harri Kirvesniemellä selvä näkemys mystisestä hyytymisestä

Harri Kirvesniemi kommentoi Krista Pärmäkosken omituisen pikaista hyytymistä.

Krista Pärmäkoskella ei kulkenut.

| Päivitetty

Maastohiihtäjä Krista Pärmäkoski romahti 20:nneksi maailmancupin 10 kilometrin (v) väliaikakilpailussa Ranskan Les Roussesissa. Ero kisan voittaneeseen Ruotsin Ebba Anderssoniin venyi minuuttiin ja kahteentoista sekuntiin.

Pärmäkoski, 32, oli hämillään kilpailun jälkeen.

– Ei missään nimessä sellainen kisa mitä lähdin hakemaan. Verryttelyssä tuntui hyvältä ja ajattelin, että tästä tulee hyvä päivä, mutta en tiedä... jotakin kävi, Pärmäkoski ruoti Viaplaylla.

Pärmäkoski putosi kärkivauhdista yhtäkkiä. Vielä 3,3 kilometrin väliajassa hän oli kuudentena, 10,3 sekuntia kärjestä. 4,8 kilometrin kohdalla ero oli revennyt 36,9 sekuntiin.

3,3:sta 4,8 kilometriin oli lenkin isoin nousu.

– Veikkaan, että on tullut pikkaisen liian vauhdikas alku. Kun ollaan 1 300 metrin korkeudessa eikä ole vielä ehtinyt sopeutua, kova alkuvauhti kostautuu helposti. Siitä ei sitten enää palaudu, Ilta-Sanomien asiantuntija Harri Kirvesniemi kommentoi.

Suomen maajoukkue saapui Ranskaan keskiviikkona.

Kirvesniemi uskoo, että pärmäkoskimaisella eli hieman rauhallisemmalla alkuvedolla lopputulos olisi voinut olla toisenlainen.

– Eiköhän Krista olisi taistellut Kerttu Niskasen (8.) kanssa samoista sijoituksista.

Kirvesniemi ei huomannut Pärmäkosken kehonkielessä pahaenteisiä merkkejä. Kuortanelaisen hiihto pysyi teknisesti huoliteltuna alusta loppuun saakka.

– Väsy vain tuli puseroon.

Yli minuuttiin venynyt ero on paperilla paha, mutta Kirvesniemi ei ole huolissaan Pärmäkosken iskukyvystä kuukauden päästä koittavissa MM-kisoissa.

Hiihtolegenda muistuttaa, että kärkiviisikkoon rynnineet Delphine Claudel (2.), Jessie Diggins (3.) ja Rosie Brennan (5.) ovat harjoitelleet viime ajat korkeassa ilmanalassa.

Hiihtokansan ei siis kannata menettää yöuniaan Pärmäkosken MM-kuntoa murehtiessa?

– Ei tarvitse. Sunnuntain kahdenkympin pertsa näyttää paljon enemmän Pärmäkosken tilanteesta. Hän sai nyt startin alle, mikä helpottaa sopeutumista, Kirvesniemi linjaa.

Muista suomalaisista Eveliina Piippo oli 14:s, Emmi Lämsä 25:s ja Jasmi Joensuu 26:s. Anne Kyllönen keskeytti.

– ”Eveltä” loistohiihto. Hän viihtyy rankoissa maastoissa ja korkealla hyvän hapenottonsa takia, Kirvesniemi ilakoi.

Miehet hiihtävät oman kymppinsä kello 15.45. Lauantaina on vuorossa perinteisen sprintit.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?