Suomen hiihtojoukkueessa kiehuu ennen MM-kisoja! Hiihtäjä katkeroitui ja vetosi lakimiehiin

Lauri Mannila yritti Ranskaan maailmancupiin urheilun oikeusturvalautakunnan kautta, mutta maajoukkuevalmennuksen tekemät valinnat pysyivät voimassa.

Lauri Mannila pettyi raskaasti, kun hän jäi valitsematta maailmancupiin Ranskaan, jossa annetaan käytännössä viimeiset näytöt MM-valintoihin.

26.1. 14:36

Kun Hiihtoliitto ilmoitti alkuviikosta maastohiihtojoukkueensa viikonvaihteen maailmancupiin Ranskaan Les Rousses’n maailmancupiin, A-maajoukkueen sprinttihiihtäjiin kuuluva Lauri Mannila, 24, pettyi pahan kerran.

Taivalkosken Metsä-Veikkojen hiihtäjä vetosi saman tien urheilun oikeusturvalautakuntaan valmennusjohdon valintojen muuttamiseksi hänen osaltaan.

Lautakunnan juristit päätyivät pikakäsittelyssä Mannilalle kielteiseen ratkaisuun. Lautakunta ei nähnyt, että Hiihtoliiton valmennus olisi rikkonut urheilijoille kerrottua valintojen kriteeristöä syrjäyttäessään Mannilan joukkueesta.

Sprinttihiihdon MM-edustajiksi kaavailluista urheilijoista Ranskaan valittiin Olli Ahonen, Ville Ahonen, Ristomatti Hakola, Niilo Moilanen, Joni Mäki ja Lauri Vuorinen. Ilta-Sanomien tietojen mukaan Mannila suhtautui kriittisesti erityisesti Imatran Urheilijoita edustavien Ahosen veljesten valintaan. Muiden valinta oli hänen mielestään täysin asianmukainen.

– Halusin varmistaa oikeuteni toteutumisen poikkeuksellisen monisäikeisessä valintaprosessissa, jossa jouduttiin käyttämään paljon tulkinnanvara urheilijoiden ristiin menneiden tulosten vuoksi, Mannila kommentoi IS:lle.

Sprinttimaajoukkueen vastuuvalmentaja Ville Oksanen ei saa Lauri Mannilalta täysiä pisteitä, mutta oikeusturvalautakunta katsoi Oksasen ja muun valmennusjohdon menetelleen asianmukaisesti.

Mäkeä, Hakolaa ja Vuorista voi pitää käytännössä varmoina MM-edustajina Planican MM-kisojen perinteiseen sprinttiin 23. helmikuuta, mutta viimeisestä paikasta on kova taistelu.

Lue lisää: Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola mukana! Suomi lähettää hirmuisen joukkueen Ranskaan

Siinä Tampereen SM-kisoissa viime viikonloppuna sprintissä (p) 7:nneksi sijoittunut Mannila jäi auttamatta alakynteen, sillä Les Rousses’n jälkeen matkalla ei juuri pysty enää antamaan kansainvälisiä näyttöjä. Toblachin maailmancupissa viikko Ranskan jälkeen hiihdetään sprintti, mutta eri tekniikalla kuin MM-kisoissa.

Mannila arvostelee lautakuntavetoomuksessaan erityisesti sitä, että yhden urheilijan (Olli Ahonen) valinnassa painoi Skandinavia-cupin 13. sija 14. tammikuuta Falunissa, vaikka kyseisen kilpailun ei hänen käsityksensä mukaan pitänyt merkitä valintoja tehtäessä. Samoin Mannila osoittaa tyytymättömyyttään maajoukkuevalmennuksen kiinnostukseen häntä kohtaan. A-maajoukkueen sprinttiryhmän vastuuvalmentaja on Ville Oksanen.

Parisprintin kaksinkertaista arvokisamitalistia Joni Mäkeä pidetään Suomen suurimpana toivona Planican MM-sprintissä, vaikka Tampereen SM-kisoissa tuli niukasti pataan Ristomatti Hakolalta.

Vastauksessaan Hiihtoliitto katsoi tehneensä valinnat kriteeristön mukaisesti ja ettei valitukselle ollut perusteita. Lautakunta päätyi samaan näkemykseen.

Mannila on kauden aikana kolmesti sijoittunut maailmancupissa sprintissä pisteille. Kuusamossa marraskuun lopussa hän oli sijalla 26 ja 5:nneksi paras suomalainen. Beitostölenissä joulukuussa sijoitus oli 24:s ja sijoitus suomalaisten keskuudessa taas 5:s. Davosin maailmancupissa joulukuussa Mannila oli 35:s ja taas suomalaisista 5:s, mutta Sveitsissä sprintti hiihdettiin MM-valintojen osalta epäolennaisemmalla tekniikalla, vapaalla.

Klo 14.44: Lisätty Mannilan kommentti.

Klo 17.36: Mannila oli Kuusamossa sijalla 26, ei sijalla 31.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?