Pelastaako Remi Lindholm Suomen ”varman” MM-hiihtomitalin? Harri Kirvesniemi nostaa suuryllättäjän mukaan sekavaan soppaan

Spekulaatio hiihdon MM-viestijoukkueista käy jo kuumana. Naisten osalta tilanne näyttää paljon selkeämmältä kuin miesten.

Remi Lindholm (vas.) ja Niko Anttola säväyttivät Tampereen SM-kisoissa lauantaina.

22.1. 10:15

Tampere

Planican MM-kisoihin on aikaa enää kuukausi, ja viikonlopun Tampereen SM-kisat antavat jo pitkälti askelmerkkejä kohti hiihtokauden päätapahtumaa.

Perinteisesti yksi kuumimmista spekulaatioaiheista on arvokisojen herkkupala, viestihiihto, joka nousi myös lauantaina Tampereella tapetille.

Miesten 15 kilometrin (v) mestari Remi Lindholm kertoi kaavailleensa itseään MM-viestin kolmososuudelle.

Lue lisää: Mestari Remi Lindholm ”veti Fiskarseilla hiukset pois” – kertoi suunnitelmistaan Planican MM-viestiin

– Tällä hetkellä Remin paikka on ilman muuta viestijoukkueessa, IS:n hiihtoasiantuntija Harri Kirvesniemi sanoo.

– Mutta viestijoukkueen valinta tapahtuu tietenkin aina vasta arvokisojen ensimmäisten matkojen perusteella, kun nähdään ketkä ovat kunnossa, hän muistuttaa.

Kahdessa edellisessä arvokisaviestissä Suomen miehet ovat hiihtäneet järjestyksessä Ristomatti Hakola, Iivo Niskanen, Perttu Hyvärinen, Joni Mäki.

Tällä kaudella nelikon tilanne on ollut täysin levällään. Hakola ei ole kisannut maailmancupissa vielä kertaakaan, eikä Niskanenkaan ole päässyt vielä edes aloittamaan kunnolla kauttaan.

Mäkeä ovat piinanneet syksyn sairastelut, ja harvat normaalimatkat ovat olleet heikkoja. Hyvärinenkin jättäytyi SM-kisoista pois sairastelun takia.

Suomen miesten edellinen arvokisojen viestimitali on vuodelta 2009, mutta Planicaan Suomen osakkeet nousivat roimasti, kun kivikova Venäjä on sivussa kisoista. Joku saattoi ennen kautta uneksia jopa varmasta mitalista, mutta Norjan takana Ruotsi, Ranska ja Saksa ovat kukin uhkuneet tällä kaudella nousukuntoa.

Kuukausi ennen MM-kisoja Suomen viestinelikko on hyvin levällään.

– Vaikka alkukaudesta miesten tilanne on ollut huono, kaikesta huolimatta meillä onkin potentiaalin kannalta pikkaisen aiempaa enemmän leveyttä ja mahdollisuuksia, Kirvesniemi sanoo ja nostaa Lindholmin lisäksi ”vakionelikon” haastajina esiin myös Niko Anttolan ja Arsi Ruuskasen nimet.

Miltä MM-viestinelikko näyttää juuri nyt?

– Uskon edelleen aika lailla vahvasti, että Hakola nousee sille tasolle, että hän lunastaa itselleen aloittajan paikan. Sitten Iivo siinä jatkamassa toisella perinteisen osuudella. Se olisi kokonaisuuden kannalta paras ja varmin tilanne, Kirvesniemi sanoo.

Läpi harjoituskauden sairasteluista kärsinyt Ristomatti Hakola hiihti kauden ensimmäisen valtakunnan tason kilpailunsa vasta perjantaina Tampereen SM-parisprintissä.

Hiihtolegenda nostaa MM-viestispekulaation jokerikortiksi 19-vuotiaan superlupauksen Anttolan, joka hiihti lauantaina SM-pronssille.

– Ei tässä tiedä, minkälaista kyytiä Anttola hiihtää vielä perinteisellä. Todella mielenkiintoista, miten hän suoriutuu Whistlerissä nuorten MM-kisoissa. Ne kertovat paljon.

– Mutta Anttolan viestipaikka edellyttäisi sitä, etteivät vakiokaverit syystä tai toisesta pääsisi omalle tasolleen.

Entäpä sitten vapaan osuudet, joihin Suomen mitaliunelmat ovat kaatuneet vuosi toisensa perään?

– Tämän hetken näkymillä heittäisin Lindholm–Hyvärinen, Kirvesniemi naulaa.

Vakionelikosta siis Mäki jäisi ulos.

– Mäki on tällä hetkellä vähän haasteellinen lenkki pertsalle, koska normaalimatkoilla ne syksyn sairastelut todennäköisesti tuntuvat hieman enemmän.

– Se on varmaankin harjoituksellisesti johtanut siihen, että panokset on laitettu entistä enemmän sprinttiin.

Tähän viittaavat myös Mäen omat lausunnot. Hän kertoi lauantaina panostaneensa MM-kisojen suhteen ennen kaikkea sprinttiin ja parisprinttiin.

– Toki muita potentiaalisia kirikykyisiä ankkureita meillä ei sitten taas ole kuin hyväkuntoinen Mäki. Mutta saahan sitä tietysti matkallakin pudottaa porukan, Kirvesniemi huomauttaa.

Naisten osalta tilanne MM-viestin suhteen näyttää tässä vaiheessa huomattavasti miehiä selkeämmältä.

Johanna Matintalo, Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski ja Jasmi Joensuu ovat kukin hiihtäneet tällä kaudella kärkinelikkoon jossakin maailmancupin osakilpailuissa.

– Pidän erittäin epätodennäköisenä, että kukaan pystyisi sivuuttamaan viestistä kolmikkoa Matintalo, Pärmäkoski, Niskanen – jos sairasteluita ei tule.

Joensuun ykköshaastajaksi Kirvesniemi nostaa vapaan hiihtotavan spesialistin Eveliina Piipon. Myös Anne Kyllönen on asiantuntijan mukaan vielä joten kuten mukana spekulaatiossa.

– Jos vertaillaan Joensuuta ja Piippoa, niin voimasuhteet kääntyvät Piipon eduksi, jos mennään mäkisempiin maastoihin tai hitaampaan keliin. Tällaiset asiat ratkaisevat.

Naisten 10 kilometrin SM-kisan kärjen järjestys oli Pärmäkoski, Joensuu, Piippo.

– Mikäli naisten tilanne sattuisi kääntymään oikein hyväksi ja lupaavaksi, olisi sellainenkin riskinoton mahdollisuus, että sekä Niskanen että Pärmäkoski hiihtäisivät vapaan osuudet, Kirvesniemi herkuttelee.

– Koska kyllähän esimerkiksi Joensuu on ehdottomasti parempi perinteisen kuin vapaan vitosella.

Fakta

SM-normaalimatkat

Miehet 15 km (v)

 1. Remi Lindholm 33.09,7

 2. Joni Mäki +20,8

 3. Niko Anttola +34,1

 4. Juuso Haarala +38,0

 5. Joel Ikonen +45,7

 6. Markus Vuorela +59,2

Naisten 10 km (v)

 1. Krista Pärmäkoski 24.20,5

 2. Jasmi Joensuu +36,4

 3. Eveliina Piippo +39,4

 4. Riitta-Liisa Roponen +1.01,5

 5. Emmi Lämsä +1.01,7

 6. Vilma Ryytty +1.11,1

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?