Hiihto­tuomio: Raivosta kihissyt ruotsalainen oli oikeassa – satojentuhansien eurojen uhka­peli ei kostautunut

Rukan kisojen päätöspäivä tarjosi mehukkaita tapahtumia.

27.11.2022 19:10

Rukan maailmancup-viikonloppu päättyi sunnuntaina hiihdossa 20 kilometrin takaa-ajokisoihin (v). Ohjelmassa oli myös yhdistettyä ja mäkihyppyä.

Hiihtotuomio niputtaa kisapäivän. Raadissa ovat paikan päällä Kuusamossa kisoja seuranneet Ilta-Sanomien toimittajat Pekka Holopainen, Ville Touru ja Tatu Myllykoski.

Pekka Holopainen

Tähti

Kisaviikonlopun ehkä urheilullisesti kivikovin teko nähtiin sunnuntaina jo aamuhämärissä, kun Norjan Halvor Egner Granerud jysäytti Suomen suurimman mäen uudeksi ennätykseksi peräti 150,5 metriä.

Halvor Egner Granerud lensi pitkälle.

Puheenaihe

Kansainvälisen hiihtoliiton maailmancupin pisteytysuudistus tiedettiin fiaskoksi, ja sitä se kerta kaikkiaan on. Sunnuntaina pisteitä saivat kaikki maaliin tulleet naishiihtäjät, eivät sentään kierroksella ohitetut.

Moka

Yhdistetyn hiihdon massalähtöinen kisaformaatti ei etukäteenkään innostanut uhanalaisen urheilulajin atleetteja viskomaan lakkia ilmaan. Rukalla nyt nähtiin, että katastrofaalista pelleilyähän siitä sitten tuli.

Lue lisää: Täysi farssi Rukalla! Suomen tähdet kuumana: ”Naurettavaa pelleilyä”

Tyyli

Remi Lindholm on siitä erikoinen hiihtäjäveikko, että maailman medioissa tunnetaan paremmin hänen vilustunut peniksensä kuin miehen sporttiset kyvyt. Sunnuntaina Simen Hegstad Krügerin selkä toi 12. sijan ja uran parhaan sijoituksen tällä tasolla. Davosissa joulukuussa jo kymppisakkiin?

Remi Lindholm väläytti sunnuntaina.

Yllätys

Jari Isometsä muisteli, miten kilpaveli Mika Myllylä aikanaan päätti jättää yhden maailmancupin osakilpailun välistä ollakseen seuraavana päivänä levännyt ja voittoiskussa. Mestarin yllätys oli melkoinen, kun Isometsä kilpailun jälkeen kertoi Myllylälle kyseisen kilpailun olleen takaa-ajon ensimmäinen osa.

Ville Touru

Tähti

Latujen väriläiskä Remi Lindholm on vekkulimainen kaveri, jonka haastatteluissa kuulija viihtyy. Ei Lindholm suinkaan täysin lekkerimies ole, vaan velikulta pudottelee median edessä usein sopiviin väleihin teräviä ja humoristisia heittoja. Mikäs niitä pudotellessa, kun suksikin näyttää kulkevan.

Lue lisää: Remi Lindholm tölväisi Ylen asian­tuntijaa: ”Pitää kysyä Roposen Tonilta”

Puheenaihe

Eräs Hiihtoliiton herra huokaili helpotustaan sunnuntaina mäkimontussa. Tämä viikonloppu päästiin kisaamaan Rukalle hyvin poikkeuksellisesti lähes tyynessä kelissä, eikä peruutuksia tai edes viivästyksiä tarvittu. Mäkikisat ovat liitolle taloudellisesti jättimäistä uhkapeliä, sillä niiden peruuntuessa puhutaan satojen tuhansien eurojen menetyksestä, eikä vakuutuksia ole.

Moka

Kerttu Niskasen sijoitukset (10:s ja 12:s) olivat selvästi alakanttiin ennakko-odotuksiin nähden. Niskanen vaikutti kuitenkin yllättävän rennolta viikonlopun päätteeksi: ”En ainakaan itse ole huolissaan. Jos joku haluaa olla, voi olla. Se on katsojan silmässä.”

Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski hiihtivät samassa porukassa sunnuntaina.

Tyyli

Kaksoisvoitot. Norja otti vähintään kaksoisvoiton kaikissa kolmessa viikonlopun hiihtokisassa. Ruotsi teki saman tempun naisissa. Tätä tämä nyt on.

Yllätys

Vielä viikko sitten kukaan ei olisi osannut arvata, että Rukan viikonlopun kovimmasta suomalaissijoituksesta vastaisi Jasmi Joensuu. Sellaiseksi perjantain sprintin nelossija kuitenkin jäi.

Lue lisää: Suur­yllättäjä oli Rukan kovin suomalais­tähti – Harri Kirves­niemi ei epäröi hetkeäkään

Tatu Myllykoski

Tähti

Federico Pellegrino nappasi uransa ensimmäisen distanssimatkan kisan palkintosijan sunnuntaina. Raaka veto italialaiselta, joka on tullut tunnetuksi puhtaana sprinttipyssynä. Rukan maalialueella alkoivat riehakkaat juhlat, kun tieto Calle Halfvarssonin hylkäämisestä saavutti italialaiset. Pellegrino karjui ja nosteli ilmaan tiimin jäseniä.

Federico Pellegrino pääsi joulupukin syleilyyn.

Puheenaihe

Calle Halfvarsson lyttäsi hänet diskanneen tuomariston. Ruotsalainen oli jyvällä. On totta, että Halfvarssonin suksi lipsahti ratamerkin väärälle puolelle, mutta se ei tuonut hänelle minkäänlaista etua. Tuomarit halusivat näpäyttää ruotsalaista, vaikka varoitus olisi riittänyt.

Lue lisää: Ruotsin hiihtotähti kilahti Rukalla – esitti erittäin kovan väitteen

Moka

Yhdistetyn skandaalinkäryinen yhteislähtö kuumensi tunteita, mutta ei se maastohiihdon puolellakaan nappiin mennyt. Sunnuntaina kierretty 3,3 kilometrin lenkki oli typerä massahiihtoon. Nousupätkän työ valui hukkaan kovavauhtisessa ja pitkässä laskussa, joka keräsi porukan yhteen.

Tyyli

Eero Hirvosen leiskautus sunnuntain kisassa oli hieman kömpelö. Suomalainen sai kuin saikin taiteiltua kelpo telemarkin, vaikka lennon lopussa meinasi käydä köpelösti. Suoritus nauratti myös Hirvosta itseään.

Eero Hirvosen tyylinäyte Rukan mäkimontussa.

Yllätys

B-maajoukkueen hiihtäjät ovat aloittaneet kauden lupaavasti. Lauri Lepistö ja Anni Alakoski paahtoivat Rukalla uransa parasta kyytiä. Olli Ahonen ja Juuso Tossavainen yllättivät jo aiemmin kotimaan kisoissa. Lepistön mukaan B-ryhmän leireillä on keskitytty armottomaan perusharjoitteluun.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?