Hiihtotuomio: Jasmi Joensuu karjui kuin Kimi Räikkönen – Rukan kohupaikka on historiaa

Tuomiossa ruoditaan Rukan maailmancupin tapahtumia.

Lauantaina Rukan maailmancupin hiihdoissa olivat ohjelmassa kympin perinteisen kilpailut. Mukana oli myös mäkeä ja yhdistettyä.

Hiihtotuomio niputtaa kisapäivän. Raadissa ovat paikan päällä Kuusamossa kisoja seuraavat IS:n toimittajat Pekka Holopainen, Ville Touru ja Tatu Myllykoski.

Pekka Holopainen

Tähti

Ajatella, mitä olisi Rukalla nähty, jos Johannes Hösflot Kläbo olisi saanut treenata täysipainoisesti, ilman takareisiongelmia! Täysin ylivoimaista menoa jo kahtena päivänä. Tosin terve Iivo Niskanen olisi lauantaina saattanut olla liian jämerä puu kaadettavaksi.

Puheenaihe

Jos Kalervo Kummola "jyrähtää", silloin ovat asiat huonosti. Vanha patruuna otti syystäkin luuppiinsa suomalaisen mäkihypyn, joka näyttää kovasta yrityksestä ja investoinneista huolimatta jatkavan vanhalla linjallaan pahnan pohjimmaisena.

Moka

Naisten kilpailussa tuli odotuksiin nähden lunta tupaan. Olisiko joku uskonut, että Katri Lylynperä häviää Rukan kovalla radalla Kerttu Niskaselle vain 10 sekuntia? Tai että viime kaudella itsensä hienosti kokoillut Anne Kyllönen Ebba Anderssonille 10,6 sekuntia joka kilometrillä?

Tyyli

Soitin viikolla Perttu Hyväriselle ja kysyin, miksi mies on ollut aivan pihalla. Hyvärinen kehotti pitämään johtopäätökset piipussa lauantaihin asti, ja tiesi mistä puhui. Selvästi paras suomalaisveto ennen oikein myönteisesti yllättänyttä Lauri Lepistöä.

Perttu Hyvärinen oli 12. sijallaan lauantain paras suomalaismies.

Yllätys

Simen Hegstad Krüger on puoli vuosikymmentä kuulunut hiihtokiertueen yksiselitteisesti kovimpiin naamoihin ja ykköskastin tekniikkataitureihin. Tulokset Muonion Oloksella ennen maailmancupia olivat heikkoja, ja lauantaina norjalainen tuijotti Rukalla kirveensilmää. 53. sija oli aivan käsittämätön mahalasku.

Ville Touru

Tähti

Lauantain 18. sija oli Lauri Lepistön, 26, uran paras maailmancupissa. Taannoin hän nousi otsikoihin, kun Iivo Niskanen markkinoi haastattelussa Lepistön olevan sinkkumies. ”Sama tilanne on edelleen”, Lepistö virnisti Rukalla.

Puheenaihe

Miehissä dominoi Norja, naisissa Ruotsi. Siinä on tämän kauden teema. Yhden käden sormin lienee laskettavissa kilpailut, joissa voittaja tulee näiden ulkopuolelta.

Kaksi kisaa, kaksi kolmoisvoittoa. Norjan miesten kausi on alkanut odotetusti.

Moka

Jotakin Rukalta puuttuu. Iivo Niskanen ja Ristomatti Hakola ovat viime vuosina olleet puhutuimmat suomalaiset Rukan hiihdoissa. Nyt kumpikaan ei ole mukana. Kuten ei ole myöskään uransa lopettanut Therese Johaug, eikä Venäjälle jätetty Aleksandr Bolshunov.

Tyyli

Jasmi Joensuulla oli sauvan kanssa ongelmia juuri ennen lähtöä. ”Äkkiä! Tuokaa sauva! Nopeesti!” Joensuu huusi puolipaniikissa, kun hänen starttiaikaansa oli enää joitakin sekunteja. Tapauksesta tuli mieleen Kimi Räikkösen legendaarinen tapaus muutaman vuoden takaa, kun hän karjui kyydistä jäänyttä ”steering wheeliä”.

Yllätys

Ilkka Herolalla on taas tuttu virsi: alla kesä-gp:n voitto, Rukalla helisemässä. Perjantain yhdistetyn kisassa MM-mitalisti oli 31:s, lauantaina 21:s. Kuusamon suurmäki ei sovi Herolalle alkuunkaan.

Ilkka Herolan urakka hiihto-osuuksilla on ollut toivoton.

Tatu Myllykoski

Tähti

Perttu Hyvärinen oli lauantain iso onnistuja. Hiihto oli tasapainoista ja jaksavan näköistä. Planicassa häneltä voi odottaa samanmoista suorittamista kuin Pekingin olympialaduilla, mutta miesten viestijoukkueen ympärillä piisaa kysymysmerkkejä. Vain Hyvärinen on ehtinyt osoittaa olevansa kunnossa.

Puheenaihe

Impilinnan kauhumutkaan tehdyt muutokset tepsivät, vaikka Anni Alakoski siellä kaatuikin. Oikealle kääntyvää kurvia oli loivennettu ja kallistusta lisätty. IS vieraili kohupaikassa naisten hiihdon aikana. Hiihtäjien lähestymistapa vaihteli hurjasti: jotkut aurasivat kauhuissaan, toiset päästelivät alamäen tuhatta ja sataa.

Johanna Hagström selvitti ex-hirmumutkan tyylikkäästi.

Moka

Johanna Matintalo ei saanut apuja huoltokopilta. Hänen kapulansa oli lauantaina ala-arvoinen. Suomen päävalmentaja Teemu Pasanen kertoi myöhemmin, että muillakin suomalaisilla oli haasteita suksien kanssa. Pitoa ei suinkaan ollut liian hintsusti, vaan liikaa.

Tyyli

Yhdysvaltalaisten mieshiihtäjien nimet viihdyttävät. Gus Schumacher, Zak Ketterson ja Hunter Wonders voisivat hyvin olla puolilaadukkaan toimintakomedian tapaturma-alttiita hahmoja. Heistä paras oli lauantaina Ketterson, joka myllytti 32:nneksi.

Yllätys

Hiihtäjät eivät vielä lauantaina tienneet, millä ladulla sunnuntain takaa-ajot sauvotaan. Vaihtoehtoja ovat 2,5 ja 3,3 kilometrin lenkit. Impilinnaan asti ei mennä, päätyivät järjestäjät kumpaan tahansa vaihtoehtoon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?