Suomen ex-huippulupaukselta lohduton tilitys – koko ura on vaarassa?

Petteri Koiviston keuhkot eivät toimi.

Petteri Koivisto sai kylmää kyytiä Rukalla. Arkistokuva.

Kuusamo

Lauantai ei ollut Petteri Koiviston ilon päivä. Suomalaisnuorukainen hyytyi Rukan kymmenellä kilometrillä (p) sijalle 74. Hänen edellään oli kazakstanilainen ja takanaan slovenialainen hiihtäjä.

Veto ei ollut lähimainkaan sellainen, jollaista Koivistolta, 22, voisi odottaa. Hän ryki nuorten MM-kisoissa seitsemänneksi vuonna 2019. Tuolloin taakse jäivät esimerkiksi William Poromaa ja Håvard Moseby.

Koivistolla on siis lahjoja kuin joulupukilla, mutta terveysmurheet ovat ajaneet miehen myttyyn.

– Keuhkot eivät toimineet ollenkaan. Kun ei saa happea, hiihdosta ei tule mitään. Kurkunpäähän rupeaa sattumaan ja lihakset menevät ihan hapoille, hän kommentoi lauantaina.

Keuhkot alkoivat vaivata Koivistoa viime syksynä. Kiusalliseen ongelmaan ei ole löytynyt hoitokeinoa vieläkään.

– Keuhkot tulehtuivat tosi pahasti. Siinä oli tietynlainen aiheuttava tekijä. Koko viime kausi meni niitä parannellessa, mutta näköjään ei ole vieläkään helpottanut, Koivisto sanoi ja kieltäytyi avaamasta sitä, mitä hän ”aiheuttavalla tekijällä” tarkoitti.

Tilanne on lohduton. Koiviston isoin vahvuus on nimenomaan hapenottokyky, mutta kun keuhkot pauhaavat puoliteholla, hiihtämisestä ei tule mitään.

– Se on tympeää.

Koivisto kertoi luulleensa vielä pari viikkoa sitten, että ongelmat olisi vihdoin selätetty. Hän viuhtoi Oloksen kovatasoisten Fis-kisojen 15 kilometrillä seitsemänneksi häviten Iivo Niskaselle vain puoli minuuttia.

Toisin kävi.

– Tänäänkin olisi ollut menoja, mutta v***u kun ei vaan mene. Nyt pitää ottaa asiasta selvää.

Koivisto tarpoi syvällä jo ennen keuhko-ongelmiaan. Nuorten MM-menestyksen jälkeiset kaudet menivät mönkään ylikunnon vuoksi.

Nyt koko ura on vaakalaudalla, hän myöntää.

– Vähän huolettaa. Varmasti se vaatii lisäselvityksiä, että miten tässä kannattaa edetä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?