Karut kuvat: Rukan laduilta paljastui todella ikävä yllätys – suomalaishiihtäjä lataa suorat sanat tilanteesta

Rukan kilpaladulla oli kiviä, joiden pelätään vahingoittavan suksia.

Rukan ladulta löytyi ikäviä yllätyksiä.

24.11. 14:23

Kuusamo

Rukan maailmancupin kisaladulla oli torstaina päivällä kutsumattomia vieraita, kiviä. Niitä näkyi siellä täällä varsinkin perinteisen ladun välittömässä läheisyydessä.

Osa kivistä oli pieniä ja lumen sekaan hautautuneita. Jotkut murikoista olivat astetta suurempia – ja mitä pahinta – erittäin teräviä.

Ilta-Sanomat kävi tiedustelemassa maajoukkueiden huoltokopeilla, mitä ladulla piileksivistä kivistä tuumitaan. Tshekin maajoukkueen huoltotiimistä huikattiin, että kiviä on ladulla kosolti ja niiden pelätään vahingoittavan suksia.

Norjalaisia tilanne ei vielä huolestuttanut.

– Täytyy käydä katsomassa, eihän tuo hyvältä näytä, eräs Norjan huoltomies totesi nähtyään Ilta-Sanomien esittelemän, ladulta löytyneen kiven.

Ladulta löytyneessä kivessä oli terävät reunat, jotka eivät helli kilpasuksen pohjaa.

Suomen maajoukkuevalmentaja Ville Oksasen mukaan pikkumurikoita on huomattavasti enemmän kuin maailmancupin kilpaladuilla yleensä. Samaa mieltä oli sprinttitykki Lauri Vuorinen.

– Kiviä on todella paljon. Jos olisi pienemmät kisat, en todellakaan hiihtäisi ykkösparilla, Vuorinen sanoi suksiinsa viitaten.

Kiviä lymyili siellä sun täällä.

Ruka Nordicin kilpailupäällikön Jukka Tahkolan mukaan kivi-invaasio on peräisin lumensäilöntäpaikalta. Pikku kiusankappaleet ovat levinneet sieltä latukoneen mukana viiden kilometrin ladulle.

– Kun säilölumikasaa kaivettiin, jouduimme hakkaamaan syvemmältä ja jyrsimään jäätä pois lumikerroksen päältä. Kiviä nousi sitten siinä yhteydessä, Tahkola selvittää.

Sepeliltä näyttäviä partikkeleita oli eniten Talvijärven rannassa niin sanotulla alalenkillä, jossa monet joukkueet testaavat suksiaan.

– Viime yönä miehemme kävelivät koko viiden kilometrin ladun läpi ja keräsivät talteen kaikki silmin havaittavat kivet. Huomenna aamulla tehdään sama uudelleen. Tilanteen pitäisi olla hyvä, Tahkola vakuuttaa.

Rukan laduilta löytyneistä kivistä kertoi ensimmäisenä Iltalehti.

Rukan kisaviikonloppu käynnistyy perjantaina sprinttikilpailuilla. Lauantaina on luvassa 10 kilometrin perinteisen kilpailut ja sunnuntaina vapaan kaksikymppiä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?