Kerttu Niskanen oli pohjalla – hurja näky pysäytti: ”Se oli ihan surkastunut”

Kerttu Niskanen ponnisti kaksinkertaiseksi olympiamitalistiksi uransa vaikeimman vaiheen jälkeen. Nyt luvassa voi olla entistä lujempaa menoa.

Kerttu Niskasella on syytä hymyyn. Vire on kova MM-talven kynnyksellä.

Maastohiihtäjä Kerttu Niskanen lähtee Planican MM-kauteen herkullisesta tilanteesta. Takana on ehjä harjoituskausi, ja marraskuun valmistavissa kilpailussa suksi on liikkunut harvinaisen joutuisasti.

– Hyvä talvi tulossa, hän ilmoittaa.

Niskanen myöntää, että kaksi henkilökohtaista mitalia Pekingin olympialaduilta oli valtaisa helpotus. Etenkin kun hän on hiihtänyt arvokisaurallaan seitsemän kertaa neljänneksi, useimmiten hyvin pienillä eroilla kolmanteen.

– Mitaleja voisi olla aiemmiltakin vuosilta, jos olisi ollut vähän tuuria. Jostain syystä en aiemmin ollut saanut onnistumista, joita kunnon puolesta olisi voinutkin. Sitkeys ja yrittäminen palkitaan. Siksi mitalit Pekingistä tuntuivat lähes voitoilta.

Kerttu Niskanen riemuitsi voitettuaan pronssia Pekingin olympialaisten 30 kilometrin yhteislähtökisassa.

Niskanen nousi mitalirohmuksi montun pohjalta. Hänen sääriluustaan havaittiin rasitusmurtuma talvella 2021, minkä seurauksena Oberstdorfin MM-kisat jäivät haaveeksi.

Niskasen jalassa oli kipsi kuusi viikkoa. Suu oli mutrulla.

– En nähnyt tilanteessa mitään hyvää, vaikka moni niin yritti minulle vakuuttaa. Kun kipsi otettiin pois, jalka oli ihan uuden näköinen. Lihakset ehti lähteä ja jalka oli ihan surkastunut.

Viikkojen täyslepo saattoi lopulta tehdä hyvää. Niskanen sai viimein nollata vuosien mittaan kertyneen, massiivisen harjoituskuorman. Pöytä saatiin kerralla puhtaaksi, ja Niskanen hiihti 33-vuotiaana uransa selvästi parhaan kauden.

Matkalla toipilaasta olympiamitalistiksi ei sirkustemppuja tarvittu.

– Harjoituksellisesti ei muuttunut mikään. Olen aina ollut periksi antamaton ja sitkeä, mutta se piirre voimistui satakertaiseksi loukkaantumisen jälkeen. Yritin tehdä kaikki pikkuasiat ja treenit niin hyvin kuin mahdollista, hän kertoo.

Niskanen aloitti maailmancupkautensa lauantaina Rukalla sijoittuen 10:nneksi perinteisen kympillä. Talven päätavoite siintää helmi-maaliskuun vaihteessa Planicassa.

Sloveniassa suksitaan Niskasen mielimatkoihin lukeutuva 30 kilometrin (p) yhteislähtö.

– Alkukauden kisat ovat kertoneet, että kuntoni on hyvä ja kisojen kautta vauhti lähtee nousemaan entisestään. Olen luottavaisin ja levollisin mielin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?