Suomen hiihtotähdet puhuvat suoraan alkoholista – yksi maajoukkuemies paljastaa vetävänsä välillä ”kunnon kännit”

Osa maajoukkuehiihtäjistä ottaa silloin tällöin alkoholia, jotkut eivät.

24.11. 7:51

Huippuhiihto kansainvälisellä tasolla on raakaa touhua. Maajoukkuehiihtäjistä välittyy usein mielikuva askeettista elämäntapaa vaalivina himoatleetteina.

Mutta minkälaista irrottelua hiihtoura sallii? Ilta-Sanomat tiedusteli kahdeksalta Suomen maajoukkuehiihtäjältä, kuinka usein he käyttävät alkoholia.

– Aika harvoin. Varsinkaan talvella ei juuri ollenkaan. Ei alkoholi silti ole minulle mikään tabu: voin ottaa, koska eivät ne yksittäisinä annoksina kaada venettä mihinkään suuntaan, Iivo Niskanen kertoo.

Lauri Vuorinen puolestaan myöntää vetävänsä joskus ”kunnon kännin”.

– Ne ajoittuvat kevääseen kauden jälkeen, kun porukalla juhlitaan. Voin puhua asiasta ihan avoimesti. Nykypäivänä on vähän sillä tavalla, että yksikin känni kisakauden aikana, niin jotkut saattavat katsoa vähän pahasti, Vuorinen sanoo.

– Ei kenenkään tarvitse olla absolutisti. Huipputason kestävyysurheiluun panostaminen ei tarkoita sitä, ettemmekö voisi muutamaa ilta keväisin ottaa vähän rennommin. Jotkut puhuvat siitä enemmän ja toiset tekevät salaa. Treeni- ja kisakauden aikana saatan käyttää alkoholia ehkä pari kolme kertaa, Vuorinen jatkaa.

Lue lisää: Tuhoaako yksi känni koko treeniviikon hyödyt – miksi joku menestyy ryyppäämisestä huolimatta? Huippuasiantuntija vastaa

Kahdeksasta haastattelusta tähtihiihtäjä Krista Pärmäkoski oli ainoa, jonka elämään alkoholi ei kuulu.

– Hyvin harvoin käytän alkoholia, kun en ole yli kymmeneen vuoteen juonut, Pärmäkoski ilmoittaa.

Riistaveden mies Perttu Hyvärinen katsoo tarkkaan, mitä kurkkuunsa kaataa.

– Kyllähän minä hyvän ruuan kanssa tykkään lasillisen laadukasta punaviiniä juoda. Ei viikoittain. Paikallisista pienpanimo-oluista tykkään myös, Hyvärinen tuumaa.

Verneri Suhonen ja Joni Mäki ovat saunakaljamiehiä.

– Saunakalja jos joku, mutta aika harvoin sitäkään. Ei edes kuukausittain. Kisakauden aikana ei tule juuri nautittua, Mäki sanoo.

Suhonen ottaa kerran kuukaudessa.

– Yleensä jos juon, se on bisseä. Yksi tai kaksi. Jos on ollut erityisen rankka päivä.

– Tietysti aina muutaman kerran vuodessa poikien kanssa hyviä saunailtoja. Siellä tulee nautittua vähän isompia määriä. Pitää osata irrotella ja nauttia, Suhonen, 25, myhäilee.

Johanna Matintalo ja Jasmi Joensuu puolestaan kertovat rentoutuvansa keväisin viinilasillisen ääressä.

– Keväisin hiihtäjän loma-aikaan vähän viiniä. Harjoitus- ja kisakauden aikana en oikeastaan juo lainkaan, Matintalo sanoo.

– Keväällä kauden jälkeen saatan viiniä juoda vähän useamminkin, mutta harjoituskaudella tulee nautittua hyvin harvoin, Joensuu sanoo.

Kännin puolelle Joensuu ei hommaa kuitenkaan päästä.

– En muista, koska olisin vetänyt. Siitä ei tule ikinä hyvä olo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?