”Ihan järkyttävää!” 500 miljardin hiihtoparatiisi kuumentaa suomalaishuippujen tunteita – vain yksi on eri mieltä

Valtaosa Suomen edustushiihtäjistä ei innostu Saudi-Arabian talviurheiluhankkeesta, mutta ymmärrystäkin löytyy.

Saudi-Arabian talviurheiluhanke kuohuttaa.

20.10.2022 10:15

Saudi-Arabia järjestää Aasian talvikisat vuonna 2029. Suurtapahtuma on määrä järjestää Neomin kaupunkiin kyhättävässä talviurheilukeskuksessa, jonka hintalapuksi on arvioitu 500 miljardia euroa.

Valtaosa suorituspaikoista on tulossa sisätiloihin, mutta osa lajeista, esimerkiksi hiihtoladut, pykätään ulkoilmaan. Kaupungin keskilämpötila on vuoden kylmimpinä kuukausina, marraskuusta helmikuuhun vajaat 22 celsiusastetta plussalla.

Suomen maajoukkuehiihtäjille kohuhanke ei maistu.

– Ihan järkyttävää, en ole hetkeen kuullut yhtä huonoa ideaa! Saudi-Arabia on ehkä pahin maa: siellä sorretaan ihmisoikeuksia ja naisten asema on surkea. En mä halua sinne yhtään minkäännäköistä toimintaa, Verneri Suhonen linjaa.

Iivo Niskanen kuulee Saudi-Arabian talviurheiluhankkeesta ensimmäisestä kertaa Ilta-Sanomilta.

– Pitäisi hiihtää siellä, missä on olosuhteita ja markkinoita. En ymmärrä, olympiavoittaja sanoo.

Johanna Matintalo huomauttaa, ettei kyseessä ole ensimmäinen kerta, kun isoja urheilutapahtumia viedään sellaisiin maihin, joissa ei ole valmiita olosuhteita.

– Kun luin uutisen, ajattelin, että voi herrajumala, tuonneko tarvitsee talvikisoihin lähteä. Ei mitään järkeä. Onhan näitä nähty, että rakennettaan hirveällä rahalla urheiluinfrastruktuuria ja sitten ne jäävät käyttämättä.

Trojenan hiihtokeskuksen on määrä sijaita noin 50 kilometriä Akabanlahden rannalta ja 60 neliökilometrin alue sijaitsee 1 500–2 600 metrin korkeudessa. Keskus on tarkoitus avata vuonna 2026.

Lue lisää: 500 miljardin talviparatiisi nousee keskelle aavikkoa – ex-maajoukkuehiihtäjä Martti Jylhä ihmettelee: ”Aika törkeä projekti”

Saudi-Arabian talvikisoista kuullessaan Jasmi Joensuu kysyy sarkastisesti, aikooko hiihto siirtyä lumelta hiekalle.

–Tietysti on hienoa, kun lajia viedään rikkaisiin maihin, jossa on eri tavalla resursseja, mutta kyllä tuo nyt täysin järjettömältä kuulostaa, hän huokaisee.

Perttu Hyvärinen näkee asiassa myös positiivisen puolen.

– Siellä on rahaa. Otetaan Suomi hyöty irti tuosta ja myydään sinne osaamista. Se on Suomelle vain bisnesmahdollisuus, Hyvärinen tuumaa.

Hiihdon maailmancupkausi alkaa marraskuun lopussa Kuusamon Rukalla.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?