Ovet kiinni! Helsinki sulkee kalliiksi käyneen liikuntapaikan – Simo ei jää kaipaamaan ”puuroa”

Kivikon hiihtohalli on sulkemassa ovensa.

Kivikon hiihtohalli on ollut kansalaisten käytössä vuodesta 2009 asti. Kuva on vuodelta 2011.

6.10. 15:59

Moni hiihtoharrastaja riemuitsi maanantaina, kun Kivikon hiihtohalli avasi ovensa aamuseitsemältä: Helsingissä pääsi hiihtämään jo alkusyksystä.

Sivakoitsijoiden riemu ei ole kuitenkaan rajatonta.

Kaksikerroksinen ja reilun kilometrin mittaisen lenkin sisältävä led-valaistu hiihtohalli suljetaan näillä näkymin 5. helmikuuta 2023, eikä sitä todennäköisesti avata seuravana syksynä. Helsingin kaupunki ilmoitti asiasta syyskuun viimeisenä torstaina.

Ladunkulutus ei loppunut kuin seinään, koska Helsingin kaupungilla on hiihtohallissa voimassa olevia vuokra- ja yhteistyösopimuksia. Lisäksi se on säilönyt latulumet rakennukseen viime keväänä. Kansalaiset ovat myös ostaneet sarjakortteja hiihtohalliin jo viime kaudella.

Jos asiat eivät muutu radikaalisti, monen hiihtäjän on päivitettävä saunatottumuksensa. Tähän mennessä saunominen on sisältynyt hiihtohallin sisäänpääsymaksuun.

Vaikka Kivikon hiihtohallin kylmätilat ovat menossa säppiin, esimerkiksi sen voimistelu- ja kuntosalitilojen sulkemista ei ole kaavailtu.

Hallin kylmätilojen sulkemisen syy on monille tuttu: sähkön ja energian hintojen raju kallistuminen. Helsingin kaupunki ilmoitti tekevänsä hinnannousujen vuoksi konkreettisia energiansäästötekoja.

– Kyse ei ole pelkästään kasvavista energiakustannuksista. Ne olivat suuret jo ennen hintojen nousua. Olemme pohtineet useamman vuoden, että kannattaako isojen ylläpitokustannusten hiihtohallia pitää auki kohtalaisen pienelle käyttäjämäärälle eli 3–4 000 henkilölle. Kustannusten nousu nopeutti päätöksentekoa, Helsingin kaupungin liikuntajohtaja Tarja Loikkanen sanoo.

– Hiihtohallin käyttäjät ovat olleet pääasiassa aikuisia. Meidän tarkoituksenamme on yrittää saada lapset ja nuoret liikkumaan niin paljon kuin mahdollista.

Loikkanen kertoi saaneensa torstai-iltapäivään mennessä palautetta Helsingin kaupungin tekemästä ratkaisusta kahdelta henkilöltä.

– He ovat olleet harmissaan. Onhan se ikävää niille, jotka ovat halunneet hiihtää jo syksyisin. Tarkoituksemme on panostaa talvella ulkohiihtopaikkoihin siinä määrin kuin sääolot sen sallivat. Massat liikkuvat ulkona.

Kivikon hiihtohallin monivuotisiin käyttäjiin lukeutuva Simo Pöyhönen suhtautuu paikan sulkeutumiseen varsin rauhallisesti. Enemmän hän harmittelee sitä, että paikan latujen laadussa on ollut toivomisen varaa.

– Ei se varsinainen nautinto ole ollut, kun laduista on tullut niin helposti puuromaisia. Sellaisella alustalla etenemisellä ei ole mitään tekemistä hiihdon – varsinkaan luisteluhiihdon kanssa, hän hymähtää.

Pöyhösen mukaan Helsingin kaupunki hoitaa ladut mallikkaasti ja on hänen käsityksensä mukaan varsin voimaton puuroutumisen edessä.

– Käsittääkseni yrittäjältä jäi rakennusvaiheessa homma vähän kesken ja halli ns. putosi myöhemmin Helsingin syliin. Hallin eritykset eivät taida olla samalla tasolla kuin samantyyppisissä paikoissa muualla Suomessa. Sen takia sisälle pääsee kostetutta ja ladut ovat pehmeitä. Aika on ajanut hallin ohi, hän sanoo.

Pöyhösen hiihtokauden alkua Kivikon hiihtohallin todennäköinen sulkeminen viivästyttää ehkä parilla kuukaudella. Hän arvioi, että rutiineistaan kiinni pitäville veteraaneille ovisäppi voi aiheuttaa tulevina talvina enemmän hallaa.

Lasten ja nuorten niukahkosta käyttäjämäärän syystä hänellä on selkeä näkemys.

– Latujen kunnon takia esimerkiksi junioriseurat lähtevät mieluummin jopa aika kauas harjoittelemaan sen sijaan, että hiihtäisivät Kivikossa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?