Suomalaispomolta suorat sanat – venäläisten pääsy hiihtokokoukseen on virhe

Suomen hiihtoliiton puheenjohtajan Markku Haapasalmen mukaan Zürichin kokouksissa käsitellään asioita, joiden päättämisessä suomalaisten pitää olla ehdottomasti mukana.

Markku Haapasalmen mielestä Suomen tulee olla päättämässä Fisin asioista.

29.9. 17:01

Norjalaismedian mukaan Norjan hiihtoliiton edustajat päättivät eilen boikotoida Kansainvälisen hiihtoliiton syyskokousta, kun he saivat tietää venäläisten osallistuvan Zürichin tapahtumaan. Osa norjalaisdelegaatiosta oli jo ehtinyt lentää kokouspaikalle, mutta VG:n mukaan he kääntyivät kantapäillään ja lähtivät kotimatkalle.

Suomen hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi lensi Sveitsiin torstaiaamuna yhdessä liiton toimitusjohtajan Ismo Hämäläisen kanssa. Kaksikko kuuli norjalaisten boikotista keskiviikkoiltana, mutta he eivät ryhtyneet rukkaamaan matkasuunnitelmiaan.

Miksi suomalaiset eivät boikotoi FIS:n kokousta norjalaisten tavoin, puheenjohtaja Markku Haapasalmi?

– Me katsomme tätä pragmaattisesti. Täällä käsitellään niin isoja asioita, kuten maailmancupin osakilpailuja, että meidän pitää olla päättämässä niistä.

– Jos lähdemme pois, annamme sananvaltaa venäläisille ja valkovenäläisille, Haapasalmi tarkentaa.

Haapasalmen lausunnon perusteella voi sanoa, että norjalaiset antoivat avaimet venäläisten käteen.

Haapasalmi myöntää, että venäläisten pääsy kokoukseen on virhe.

– FIS päätti maaliskuun alussa sulkea venäläiset ja valkovenäläiset urheilijat kansainvälisen kilpailutoiminnan ulkopuolelle, mutta kieltoa ei ulotettu toimihenkilöihin.

Haapasalmen mukaan toisinkin olisi voitu toimia.

– Jälkiviisaasti arvioituna jo silloin olisi pitänyt päättää laajemmasta sulusta ja onhan tässä ollut aikaa sen jälkeenkin.

Haapasalmen tietojen mukaan yksikään kansallinen liitto ei ollut vaatinut venäläisten eristämistä ennen norjalaisten eilistä ilmoitusta.

– Asia ryöpsähti yllättäen pinnalle, Haapasalmi sanoo.

Zürichissä kokoontuvat FIS:n eri lajiryhmien valiokunnat ja lisäksi siellä on markkinointiin ynnä muuhun liittyviä kokouksia. Sen sijaan liiton hallitus ei kokoonnu tässä yhteydessä, minkä takia venäläisten eristäminen ei ole Zürichissä asialistalla.

– Täällä ei sitä päätöstä voida tehdä, mutta totta kai asia on iso puheenaihe, Haapasalmi sanoo.

Hänen mielestään kansainvälisen liiton hallituksen seuraavassa kokouksessa päätös on saatava aikaan. FIS:n hallitus kokoontuu seuraavan kerran 22. lokakuuta.

Pohjoismaat ovat perinteisesti esiintyneet FIS:ssä yhtenä blokkina, mutta nyt näkemykset eroavat. Ruotsin hiihtoliitto valitsi Suomen tien, sillä sen edustajat osallistuvat normaalisti Zürichin kokoukseen.

Ruotsin hiihtoliiton toimitusjohtaja Ola Strömberg sanoo Expressenin haastattelussa tukevansa norjalaisten poisjäännin syitä.

–On outoa, että venäläisedustajat saavat olla mukana tämän tyyppisissä tapaamisissa, Strömberg sanoo.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?