Vladimir Putinia tukevalta Veronika Stepanovalta erikoinen vaatimus – tähän joukkoon venäläisiä tulisi verrata

Veronika Stepanovan mielestä ”poliittiset erimielisyydet” eivät saa estää urheilijoita kilpailemasta.

Veronika Stepanova voitti Pekingin olympialaisissa viestikultaa.

26.9. 22:07

Vladimir Putinia avoimesti tukenut hiihtäjä Veronika Stepanova räväyttää jälleen, nyt norjalaisen Dagbladetin haastattelussa.

Stepanovan, 21, mukaan kansainvälisistä kilpailuista suljettuja venäläisiä pitäisi kohdella kuin israelilaisia urheilijoita.

Israelin ja Palestiinan välinen pitkäaikainen kiista koskee Israelin valtion olemassaoloa ja rajoja sekä juutalaisten ja arabien välisiä suhteita alueella. Israelin ja Palestiinan konflikti ei ole vaikuttanut urheilijoihin.

– Jos joku haluaa boikotoida kilpailemistani, niin se olkoon henkilökohtainen päätös. Kansainvälinen urheiluyhteisö ei hyväksy boikotointia, eikä esimerkiksi israelilaisia ole suljettu. Meitä venäläisiä tulisi kohdella kuin israelilaisia, ei paremmin eikä huonommin, Stepanova jyrähtää.

Venäläishiihtäjien mahdollisesta paluusta kansainvälisiin kisoihin on kohistu uuden maailmancupkauden lähestyessä. Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin pääsihteeri Michel Vion sanoi viime viikolla saksalaislehti Bildille, että venäläisiä ja valkovenäläisiä saatetaan nähdä kansainvälisissä kilpailuissa vielä tämän vuoden puolella.

Suomen hiihtoliittoa Fisin hallituksessa edustava Martti Uusitalo sanoi myöhemmin IS:lle, että Vionin puheita on tulkittu väärin.

Lue lisää: Putinia tukevalta Veronika Stepanovalta raju kannanotto – Venäjällä tunteet kuumentuneet viisumeista

Osa hiihtomaista on suhtautunut venäläisten paluuseen nuivasti. Esimerkiksi Suomen hiihtoliitto julkaisi viime torstaina jyrkän tiedotteen, jossa se tyrmäsi venäläisten paluun kilpaladulle. Fis aikoo käsitellä venäläisurheilijoiden asemaa lokakuun lopussa.

Stepanovan mukaan venäläisten laskeminen mukaan kilpaladuille ei ole anomus vaan vaatimus.

– Poliittiset erimielisyydet eivät saa estää urheilijoita kilpailemasta keskenään. Olen mielissäni siitä, että yhä useampi ihminen maailmassa näkee venäläisurheilijoiden sulkemisen moraalisesti vääränä ja tekopyhänä. Meidät pitäisi, ja meidät hyväksytään kansainvälisiin kilpailuihin. Piste, Stepanova latasi.

Stepanova juhli viime talvena viestikultaa Pekingin olympialaisissa. Venäjä hyökkäsi Ukrainaan pian olympialaisten jälkeen.

Sodan alkamisen jälkeen Stepanova on pöyristyttänyt Vladimir Putinia tukevilla puheilla ja sosiaalisen median päivityksillä. Keväällä Stepanova vieraili Putinin vieraana Kremlissä, jossa hän piti kansallismielisen ja Putinia ylistävän puheen.

Hän on kommentoinut voimakkaasti venäläisurheilijoiden sulkemista ja on muun muassa kritisoinut sosiaalisessa mediassa Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Thomas Bachia.

Lue lisää: 21-vuotiaalta venäläishiihtäjältä kylmäävät terveiset olympiapomolle – ”On nautinto nähdä kasvosi silloin”

– Kukaan ei ole tässä tilanteessa voittaja. Minulla on omat mielipiteeni ja kriitikoilla on omansa. En minä ole katoamassa Marsiin. Olisi vain parempi kilpailla ladulla eikä väitellä lehdissä, Stepanova sanoi.

Putinia koskevaan kysymykseen Stepanova ei suostunut Dagbladetille vastaamaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?