Venäläiset takaisin hiihdon maailmancupiin jo tänä vuonna? Hiihtopomolta kova linjaus

Venäläisten hiihtäjien paluu maailmancupiin saattaa olla yllättävän lähellä.

Aleksandr Bolshunov saattaa päästä yllättävän nopeasti palaamaan kansainvälisiin kilpailuihin.

22.9. 14:12

Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin pääsihteerin Michel Vionin mukaan venäläiset ja valkovenäläiset hiihtäjät saatetaan nähdä takaisin kansainvälisissä kilpailuissa vielä tämän vuoden puolella.

– Se voi olla nopeaa. Varmastikaan se ei tapahdu vielä maailmancupin alkukisoissa, mutta ehkä se on mahdollista jo joulukuussa. Molemmat maat saattaisivat sitten saada osallistua myös MM-kisoihin – toki ilman lippujaan ja kansallislaulujaan, Vion arvioi saksalaisen Bildin mukaan.

Venäläisten ja valkovenäläisten urheilijoiden asema on noussut jälleen isoksi keskustelun aiheeksi, kun Kansainvälinen olympiakomitea on alkanut selvitellä keinoja maiden palauttamiseksi kilpakentille.

Lue lisää: Olympiapomo paljasti: kulisseissa suunnitellaan jo venäläisten paluuta – kansanedustaja tyrmistyi täysin

KOK kehotti kansainvälisiä lajiliittoja sulkemaan maat pois kilpailuista helmikuussa sen jälkeen, kun Venäjä oli aloittanut hyökkäyssodan Ukrainassa.

Venäjän sotatoimet Ukrainassa jatkuvat yhä, mutta nyt KOK:n linja vaikuttaa olevan lievenemään päin.

– Olympiakomitea on alkanut ajatelle ovien avaamista kansainvälisille liitoille, Vion totesi ja jatkoi usein kuullulla linjauksella:

– Urheilu pitäisi pitää erillään politiikasta.

Fis käsittelee venäläisurheilijoiden asemaa lokakuun loppupuolella.

Suomen hiihtoliitto julkaisi torstaina tiedotteen, jossa se kertoi suhtautuvansa kielteisesti venäläisten urheilijoiden palaamiseen kansainvälisille hiihtoladuille. Hiihtoliitto pitää tärkeänä, että lajiliittojen ja urheilun tapahtumajärjestäjien toimet ovat linjassa yhteiskunnassa tehtyjen päätösten kanssa.

– Hiihtoliiton kanta venäläisten urheilijoiden luvalle palata kisoihin on ehdoton ei. Poissulkemiseen johtaneet syyt eivät ole millään tavalla muuttuneet, joten on vaikeaa nähdä, että linjaa osallistumisesta löysättäisiin. Urheilua ei voida käsitellä yhteiskunnan irrallisena osana, Hiihtoliiton puheenjohtaja Markku Haapasalmi sanoi tiedotteessa.

Myös Olympiakomitea julkaisi aiemmin tällä viikolla tiedotteen, jossa se vastusti venäläisiin kohdistuvien kilpailurajoitusten löysentämistä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?