Olympiavoittaja ja Siiri ”Äitee” Rantasen kilpakumppani menehtyi Virossa

Alevtina Koltshina oli kuollessaan 91-vuotias.

Alevtina Koltshina voitti urallaan seitsemän maailmanmestaruutta.

Neuvostoliiton entinen hiihtäjäsuuruus ja Siiri ”Äitee” Rantasen, 97, kilpakumppani Alevtina Koltshina on kuollut Viron Otepäässä 91-vuotiaana. Asiasta kertoi muun muassa virolaislehti Postimees.

Venäläissyntyinen Koltshina asettui aviomiehensä, toisen menestyneen hiihtäjän Pavel Koltshinin kanssa Otepäähän 1970-luvulla. Pavel menehtyi vuonna 2010 80 vuoden iässä.

Pavel ja Alevtina Koltshina Lahden MM-hiihdoissa 1958.

Koltshina voitti ensimmäisen olympiamitalinsa Cortinan viestissä 1956. Neuvostoliitto jäi silloin kuitenkin hopealle, kun Suomi voitti kilpailun.

Kaksi vuotta myöhemmin Lahden MM-laduilla Koltshina voitti ensimmäiset arvokisakultansa. Neuvostoliitto voitti viestin ja Koltshina oli ykkönen 10 kilmetrin kilpailussa. Suomi oli tuolloin viestissä hopealla ja Rantanen nappasi pronssimitalin 10 kilometrillä.

Siiri ”Äitee” Rantanen pääsi tapaamaan rakasta kilpakumppaniaan vuonna 2002.

Yhteensä Koltshina saavutti olympiatasolla viisi mitalia: yhden kullan ja hopean sekä kolme pronssia. MM-kisoista saaliina oli peräti seitsemän kultamitalia ja yksi hopea.

Koltshinit ovat yksi historian menestyneimmistä hiihtäjäpariskunnista. Alevtinan 13 mitalin lisäksi Pavel voitti kahdeksan lätkää. Yhteissaldo on siis 21. Suomalaisista Harri ja Marja-Liisa Kirvesniemi pistävät paremmaksi 29 mitalilla. Kirvesniemet ovat sittemmin eronneet.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?