Therese Johaug lopettaa uransa – lähetti terveiset Ukrainan kansalle

Norjan hiihtokuningatar Therese Johaug hiihtää viimeisen kerran kilpaa mielimatkallaan lauantaina.

Therese Johaug kilpailee viimeisen kerran lauantaina.

| Päivitetty

Norjalainen maastohiihdon supertähti Therese Johaug lopettaa uransa.

Johaug, 33, kertoi perjantaina Instagramissa, että lauantainen maailmancupin kilpailu Holmenkollenilla jää hänen uransa päätöspisteeksi. Naiset hiihtävät tuolloin 30 kilometriä, eli Johaugin paraatimatkan.

– Maaliskuun viidentenä päivänä vuonna 2011 voitin 30 kilometrin kilpailun MM-kisoissa kotiladuillani. Se oli urani ensimmäinen henkilökohtainen kultamitali arvokisoissa ja minut uskomattomalle seikkailulle vieneen seikkailun alku, Johaug kirjoitti.

– Monin tavoin tuntuu siltä, että ympyrä sulkeutuu nyt lauantaina, maaliskuun viidentenä päivänä vuonna 2022, jolloin starttaan jälleen 30 kilometrille Holmenkollenilla. En todellakaan haluaisi matkan päättyvän, mutta kaikelle on aikansa ja minusta nyt on oikea aika tehdä jotain muuta kuin antaa kaikkeni maastohiihdolle.

– Sota Ukrainassa saa monet asiat tuntumaan merkityksettömiltä ja sydämeni on myös Ukrainan kansan luona, joka parhaillaan taistelee vapaudestaan.

– Tätä taustaa vasten, odotan innolla viimeistä taistoa kotikentällä lippu rinnassani ja olen kiitollinen kaikesta, jota urheilu on minulle antanut.

Johaug voitti urallaan muun muassa neljä olympiakultaa ja 14 MM-kultaa.

Hän jäi vuonna 2016 kiinni urheilussa kielletyn lääkeaineen käytöstä ja kärsi puolentoista vuoden kilpailukiellon, jonka vuoksi häneltä jäivät väliin Lahden MM-kisat 2017 ja Pyeongchangin talviolympialaiset 2018.

Johaug kihlautui vuoden 2021 lopulla soudun maailmanmestarin Nils Jakob Hoffin kanssa. Hiihtotähti on useaan otteeseen puhunut vauvahaaveistaan julkisuudessa.

Lue lisää: Therese Johaug, 33, lopettaa – manageri paljastaa shokkiuutisen taustat

Norjan maastohiihtomaajoukkueen johtaja Espen Bjervig sanoi, että Johaugin lopettaminen on surullista lajin kannalta.

– Samaan aikaan meidän täytyy juhlistaa hänen saavutuksiaan, 30 kilometrin kilpailua ja kaikkea, mitä hän on tehnyt maastohiihdon eteen. Hän on vienyt lajin uudelle tasolle ja rikkonut rajoja niin harjoittelussa kuin kilpailussa, Bjervig sanoi Norjan TV2:n mukaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?