Therese Johaug alkoi itkeä lentokentällä – kertoi nyt syyn

Therese Johaug kertoi halunneensa lähteä kotiin juuri ennen kuin hän nousi Pekingin-koneeseen.

Therese Johaug kuvattuna Pekingissä 30 kilometrin kilpailun jälkeen.

3.3.2022 12:03

Lumikuningatar Therese Johaugin riemulla ei ollut rajoja, kun hän voitti Pekingin olympialaisissa kolme kultamitalia.

Norjalaisen tunnelmat olivat aivan toisenlaiset juuri ennen Pekingin-matkaa.

Kun Johaug oli menossa Kiinaan suunnanneeseen lentokoneeseen, hänen alahuulensa alkoi väpättää. Tuli itku.

Johaug kertoi taustat tuoreessa podcastissaan.

33-vuotias norjalainen ei ollut saavuttanut yhtään henkilökohtaista olympiakultaa ennen helmikuussa käytyjä Pekingin kisoja.

Johaug tiesi ennen niitä, että hänellä olisi viimeinen mahdollisuus nousta olympiasankariksi. Pyeongchangin olympialaisten aikaan vuonna 2018 hän oli kilpailukiellossa kärähdettyään aiemmin dopingista.

Epävarmuus alkoi hiipiä iholle, kun norjalaiset valmistautuivat tammikuussa olympialaisiin Italiassa, missä usea joukkueen jäsen sai koronavirustartunnan.

– Saimme testitulokset tiistai-iltana, matkasuunnitelmamme oli lentää Norjaan seuraavana päivänä ja nousta koneeseen (Kiinaan suunaavaan) torstaina. Se oli rehellisesti sanottuna täyttä helvettiä, Johaug parahti podcastissa.

Kun PCR-testien tulokset tulivat, Heidi Wengin ja Anne Kjersti Kalvån tulokset osoittautuivat positiivisiksi.

– Täytyy myöntää, että emme välttyneet kyyneliltä. Tuntui epätoivoiselta. Pelkäsin, että en pääse olympialaisiin, joita varten olin harjoitellut viisi vuotta.

Italiasta Norjaan päästyään Johaug yöpyi kotonaan, selvisi jännittävästä koronatestien sarjasta ilman positiivista testitulosta ja suuntasi lentokentälle matkustaakseen Kiinaan.

Lue lisää: Therese Johaug asetti tiukat vaatimukset kihlatulleen ennen yhteistä yötä

Hänen tunteensa olivat sekavat.

– Saavuin lentokentälle ja olin menossa koneeseen sekä kohti vuosikaudet järjettömän suureksi päämääräkseni asettamaani tavoitetta...

–Tuntui siltä, että en halua sinne. Haluan takaisin kotiin.

– Pitää tunnustaa, että minä ja eräs toinen henkilö itkimme siellä. Soitimme kotiin. Päässäni pyöri, että miksi teen tämän. Olin elänyt eristyskuplassa vailla sosiaalisia kontakteja. Aloin miettiä, onko kaikki todellakin tämän arvoista.

Johaug kertoi myös hermoilleensa ennen kilpailuja.

– Kun alkaa jännittää, tulee myös vähän epävarma olo. Ei ollut tietoa paikallisesta säästä eikä siitä, millaiset ladut ovat. Kilpailijani olivat olleet paikalla jo viikon, harjoitelleet terävästi ja tutustuneet kilpailupaikkaan ja latuihin.

Lopulta Johaug näytti koko maailmalle Pekingissä. Hänestä tuli ensimmäinen urheilija, joka pystyi yksissä olympialaisissa kolmeen henkilökohtaiseen kultamitaliin. Edellinen vastaavaan yltänyt oli Marja-Liisa Kirvesniemi Sarajevossa vuonna 1984.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?