Frida Karlsson, 22, romahti olympialaisissa – kotona odotti surkea yllätys: ”Ne olivat yhtä kuolleita kuin minä”

Frida Karlssonilla on ollut vaikeaa Pekingin talviolympialaisten ensimmäisestä kisasta lähtien.

Frida Karlsson ei ollut normaalilla tasollaan Lahdessa sunnuntaina.

28.2.2022 6:47

Lahti

Ruotsin hiihtotähti Frida Karlsson oli 16:s 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisassa Salpausselällä sunnuntaina. Harva olisi osannut ennustaa niin heikkoa sijoitusta alkukaudesta, kun 22-vuotias tykitti loistavia tuloksia maailmancupissa.

Kukaan olisi tuskin veikannut, että helmikuussa Karlsson pitäisi 16:tta tilaa jopa verrattain hyvänä.

– Kun tulin olympialaisista kotiin, kroppani ja lihakseni olivat kipeänä. Fysioterapeuttini sanoi, että ehkä minun pitäisi tähdätä top 50:een Lahdessa. Onnistuin siinä! Karlsson kertoi Lahden Hiihtostadionilla.

– Vitsihän se oli, mutta fyssarini koki, ettei kroppani ole kunnossa. Hänen mielestään minun ei pitänyt ladata mitään odotuksia Salpausselän kisoihin.

Karlsson sanoi, että hiihtäminen oli Salppurissa yhä ”rankkaa”. Kroppa ei ollut täysin palautunut olympiareissusta. Ei ollut ollut aikaa.

Ruotsalaisen vartalo teki erikoisella tavalla tenän Zhangjiakoun karuilla olympialaduilla. Karlsson sanoi olleensa loistavassa kunnossa kisojen alussa, ennen 5. helmikuuta hiihdettyä 15 kilometrin yhdistelmäkisaa.

Maalissa tapahtui jotain odottamatonta.

–Olin täysin uupunut. Pyörryin. Olin aivan pihalla kaksi tuntia. En ole kokenut sellaista koskaan ennen. Seuraavat kisat tulivat jo nopeasti, joten luulen, etten antanut vartalolleni tarpeeksi palautumisaikaa, Karlsson sanoi.

Hän meni kisojen edetessä uudelleen huonoon jamaan esimerkiksi 10 kilometrin perinteisen kisan jälkeen. Tulokset olivat heikkoja. Ennakkosuosikki sai mukaansa vain mitalin viestistä, kisasta, jossa Ruotsin muut hiihtäjät ratkaisivat pronssin.

Karlsson meni olympialaisten jälkeen lääkäriin kotimaassaan.

– Emme löytäneet mitään lääketieteellistä syytä tapahtuneelle. Sain itse päättää, haluanko kisata ja halusin kilpailla Lahdessa.

Olympialaisten romahdus heittää varjonsa Karlssonin tulevaisuuden ylle. Alkukauden tulokset antoivat odottaa, että ruotsalainen pystyisi haastamaan Therese Johaugin maastohiihdon kuningattaren kruunusta. Niin ei toistaiseksi ole käynyt.

Johaug löi Karlssonin sunnuntaina yli puolellatoista minuutilla.

– Olen turhautunut, ettei minulla ole normaali olo. En tunnista itseäni. Haluan palata normaaliksi Fridaksi askel kerrallaan. Mutta siinä voi kestää aikaa, Karlsson kommentoi.

Karlsson kertoi Kiinasta lähtiessään kotimaansa medialle, että halajaa kotiin kastelemaan viherkasvejaan, joita hänellä on useita. Viherpeukalolla oli Ilta-Sanomille kuitenkin nyt surkeita uutisia.

– Kun tulin Pekingistä kotiin, kasvit olivat yhtä kuolleita kuin minä, Karlsson sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?