Markus Vuorela putosi kitkerästi olympialaisista – pamauttaa nyt kaunistelemattoman mielipiteen Remi Lindholmin valinnasta

Markus Vuorela on kuntoutunut kelpo vireeseen kehräsluun murtumasta. Olympiapaikkaan se ei kuitenkaan riittänyt.

Markus Vuorela kuvattuna Imatran SM-hiihdoissa.

18.1. 21:44

Jämin Jänteen Markus Vuorela on ollut alkuvuoden puhutuimpia hiihtohahmoja. Hän joutui osapuoleksi olympialaisten valintavyyhtiin, jossa ratkottiin viimeinen paikka Pekingin joukkueeseen.

Vuorelan, 25, käteen jäi tyhjä arpa. Olympiapaikka meni kaksi vuotta nuoremmalle Remi Lindholmille.

– Mieli on ollut maassa muutaman päivän tietysti. Onneksi oli sentään tämä kisa, koska seuraavaan onkin sitten aikaa. Kaikki meni hyvin ja suunnitelmien mukaan Imatran SM-kisoihin saakka ja sen jälkeen muuttui kaikki, neljänneksi Vantaan Suomen cupin kympillä sauvonut Vuorela totesi tiistaina.

Lue lisää: Remi Lindholm hätkäytti somejulkaisuillaan – Suomen päävalmentaja kommentoi hiihtäjän tilannetta

Kaiken muuttumisella Vuorela viittaa viimeisen näyttöpaikan, Planican maailmancupin peruuntumiseen. Vielä ennen peruutusilmoitusta uumoiltiin, että Vuorela voi kiilata alkukaudella vakuuttaneen Lindholmin ulos olympiakoneesta sijoittumalla 16 joukkoon Planicassa. Siellä ei hiihdetty, eikä uusia näyttösaumoja enää tullut.

– Siinä vaiheessa tiesin, että olympiapaikkojen osalta peli on pelattu.

Vuorelan alkukauteen kitkerän lisämausteen toi syksyllä murtunut kehräsluu. Se piti hänet poissa myös Tour de Skiltä, jossa olisi lopulta ollut viimeinen mahdollisuus osoittaa virettä olympialaisia ajatellen.

Vuorela myöntää, että olisi lähtenyt Tourille – puolikuntoisenakin – jos olisi tiennyt, ettei muita saumoja enää tule.

– Päätös piti tehdä ennen joulua, ja vielä siinä kohtaa olo oli aika epävarma.

Lindholmin olympiapaikasta hänellä ei kuitenkaan ole nokan koputtamista.

– Ihan samalla lailla olisin itsekin valinnut. Jos tämän kauden näytöt on perusteena, siinä ei ole kahta sanaa. Se minua harmitti, etten päässyt näyttämään missään vaiheessa.

Vuorelaa ei haitannut, ettei tiistain kympistä Hakunilassa tehty näyttökisaa.

– Tämä rata ei sopisi olympiakarsintapaikaksi – ainakaan tällä matkalla. Ei vastaa olosuhteita.

Vuorelalla on vielä pienen pieni takaportti Pekingin-koneeseen – joskaan ei järin miellyttävä sellainen. Olympiareissu voi toteutua vain, jos joku suomalaisista kilpaveljistä sairastuu.

– Teen terveysseurannat ja muut. 24. tammikuuta asti olen isommassa valmiudessa. Sen jälkeen homma on Kansainvälisen olympiakomitean (KOK) käsissä, että jos joku sairastuu, niin miten hiihtäjiä pystyy vaihtamaan. Toivotaan, ettei kukaan sairastu eikä minun tarvitse lähteä kisoihin.

Olympiapaikan kariutuminen ja alkukauden romuttanut murtuma tulivat painajaismaiseen saumaan, sillä Vuorela oli vielä syksyllä elämänsä vireessä. Hän kertoo rikkoneensa treenikaudella Sami Jauhojärven ja Matti Heikkisen myyttisiä testiennätyksiä .

– Ei se tietenkään kaikkea kerro, mutta mattotestiajoissa ja muissa olin neljän joukossa kaikista, ketkä siinä ovat olleet. Kehitystä on tullut ja kapasiteetti on noussut. Nyt sitä pitää hyödyntää loppukauden kisoissa.

Vantaan Suomen cupin 10 kilometrillä (v) nopein oli Joni Mäki. Perttu Hyvärinen oli toinen (+1,0) ja Vuorelan kymmenyksellä kepittänyt Lauri Lepistö (+12,5) kolmas.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?