Iivo Niskasen ja Viaplayn kiistan taustalla raha - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Tästä syystä Iivo Niskanen tylytti tv-kumppania – taustalla Keke Rosbergin hankkima päätös vuodelta 1986

Iivo Niskasen asenne hiihdon uutta tv-kumppania Viaplaytä kohtaan liittyy hyvin yksinkertaiseen asiaan eli rahaan. Tukenaan tähtihiihtäjällä on F1-legenda Keke Rosbergin taistelema oikeusratkaisu vuodelta 1986, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Keke Rosberg taisteli korkeinta oikeutta myöten urheilijoiden oikeuksista vuonna 1986. Nyt etujaan puolustaa kuusi vuotta sen jälkeen syntynyt Iivo Niskanen.

2.12.2021 15:49

Itsenäisyyspäivänä 73 vuotta täyttävä F1-maailmanmestari Keke Rosberg ei ollut tappioiden ystävä sen paremmin ajoradoilla kuin kabineteissa. Vuonna 1982 Rosberg ajoi MM-sarjassa ykköstilan ja kävi saman vuoden syksyllä tuimaan oikeustaisteluun silloin valtavaa Seura-aikakauslehteä vastaan.

Seuran ja Rosbergin yhteistyösopimus oli päättynyt, mutta mestarin näkemyksen mukaan lehti yhä käytti luvatta markkinoinnissaan hänen nimeään ja kuvaansa. Rosberg vaati symboliseksi katsomaansa 150 000 markan (nyk. noin 62 500 euroa) vahingonkorvausta, jonka lupasi voittaessaan antaa hyväntekeväisyyteen.

Rosberg hävisi vahingonkorvauskanteen kolmessa oikeusasteessa. Perälauta eli korkein oikeus kirjasi kuitenkin ennakkotapauspäätökseensä, että henkilön kuvien käyttäminen kaupallisiin tarkoituksiin vaatisi jatkossa luvan – eli käytännössä osapuolten välisen sopimuksen, josta maksetaan rahaa tai muuta rahanarvoista korvausta. Tämä oli juuri se lauseke, jonka takia Rosberg leikkiin lähti.

Kovimmat maastohiihtäjät etenevät parhaimmillaan noin 30 kilometriä tunnissa, mikä ei toki F1:lle vedä vertoja. Pohjois-Savon Iisalmessa varttuneen Rosbergin taisteleman Lex Keken turvin asiaansa kuitenkin nyt ajaa naapurikunta Vieremän mies Iivo Niskanen. Hän jää aikanaan Suomen urheiluhistoriaan tulikirjaimin siinä missä Kekekin.

Lue lisää: Iivo Niskasen tyly käytös yllätti tutun tv-haastattelijan – taustalla tulehtunut tilanne: ”Näin ei voi jatkua!”

Viaplayn haastattelija Teemu Virtanen on tunnettu pitkänmatkanhiihtäjä ja kaikille A-maajoukkueen urheilijoille tuttu henkilö.

Ilta-Sanomat kirjoitti aiemmin tällä viikolla Niskasen maastohiihdon uudelle tv-partnerille Viaplaylle ja V sportille lauantaina antamasta haastattelusta. Siinä latutykin hyvin tuntema haastattelija Teemu Virtanen sai hohtimilla kiskottua Niskasesta vajaa 10 sanaa ulos. Kyse ei ollut pettyneen urheilijan ymmärrettävästä vaitonaisuudesta; takana oli maailmancupin osakilpailuvoitto Kuusamossa.

Mitään kirjattuja pelisääntöjä Niskanen ei media-alueella eli Mixed Zonella lauantaina rikkonut. Urheilijan tulee kilpailun jälkeen kulkea alueen läpi, mutta haastattelupisteissä ei tarvitse olla puhelias tai iloinen.

Jos tällainen sääntö olisi ja sen rikkomisesta joutuisi maksamaan, esimerkiksi Suomen takavuosien mäkihyppytähdet asuisivat siltojen alla.

Janne Ahosta (vas.), Matti Hautamäkeä, Harri Ollia ja Janne Happosta ei pidetty media-alueen moottoriturpina.

Niskasen poikkeuskäytös herätti kuitenkin runsaasti huomiota, eikä vähiten IS:n artikkelin ansiosta. Tapahtuneen juurisyistä niin päähenkilö orkestereineen kuin Viaplay ja sen emoyhtiö NENT Group ovat vetäneet vaitonaista ja kryptistä linjaa.

Rosbergin aikaan Suomessa näkyivät TV1 ja TV2, eikä suoratoistopalveluista tai maksukanavista ollut edes kuultu. Mutta korkeimman oikeuden linjaus 35 vuoden takaa on ja pysyy.

Ja siitä on nytkin kyse.

Parhaan käytettävissä olevan tiedon mukaan Iivo Niskanen katsoo, että uuden tv-kumppanin tapa käyttää häntä ja hänen nimeään ylittää kirkkaasti journalismin ja kaupallisen markkinoinnin joskus veteen piirretyn rajaviivan. Suomeksi: jos Niskasen nimellä yritetään myydä maksukanavapaketteja, siitä tulisi tehdä hänen kanssaan erillinen sopimus, koska hänen selkänahastaan lisäarvo syntyy.

Lauantain haastattelusta voinee päätellä, että Viaplayn näkemys on kokonaisuudessaan toinen.

Moni kummasteli, miksi Hiihtoliitto kaupallisen johtajansa Jari-Pekka Joupin suulla pesi kätensä asiasta. Syy on yksinkertainen: NENT Group ei ole liiton kumppani, eikä liitto saa yhtään rahaa uudesta tv-sopimuksesta. Se on myynyt mediaoikeutensa Infront-yhtiölle, joka taas diilaa niitä parhaiten maksaville.

Lue lisää: Iivo Niskanen tylytti tv-kumppania käytöksellään, Hiihtoliitto pesee kätensä tulenarasta kiistasta: ”Jotain on tapahtunut”

Hiihtoliitto ei voi sanella urheilijoidensa Viaplay-suhteesta yhtään mitään – toivoa aina sopii.

Iivo Niskanen on aina tiennyt, mistä narusta vetää, kun halutaan kumppanuusasioille maksimaalinen näkyvyys.

Liiton omat kumppanit saavat käyttää huippu-urheilijoiden kuvia markkinoinnissaan – kunhan kuvassa on aina vähintään kolme maajoukkueurheilijaa. Jos halutaan panostaa yhteen nimeen – kuten esimerkiksi Halti Ristomatti Hakolaan – tämän kanssa tehdään erikseen sopimus.

Kun maastohiihto takavuosina lepäsi MTV:n ja sen maksupalveluiden salkussa, yhtiö teki kaupallisesta hyödyntämisestä erillissopimuksen silloisten tähtien, kuten Matti Heikkisen, kanssa. Haastattelut olivat hyvähenkisiä, säännönmukaisesti yli 10-sanaisia. Myös Niskanen tiedetään lojaaliksi urheilijaksi kumppaneilleen, kunhan nimet on paperille raapaistu.

Viaplay ei ole noviisi näillä markkinoilla, vaan tottunut operoimaan kaupallista hyödyntämistä koskevissa asioissa niin suomalaisten NHL- kuin jalkapallotähtien kanssa. Sikäli Niskanen-tilannetta voi pitää erikoisena ja yllättävänä.

Haastattelija Virtanen totesi IS:lle, että ”tilanne ei voi jatkua tällaisena”. Ei niin.

Viaplayn tiimi matkustaa viikonlopuksi maailmancupiin Lillehammeriin, ja asia saanee jonkinlaisen ratkaisun.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?