Toni Roponen lupasi kävellä Rukalta Kuusamoon - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ylen asiantuntija lipsautti suorassa lähetyksessä sammakon suustaan – joutuu tilille sanomisistaan: ”Kun on tällainen suuri suu...”

Toni Roponen on valmis lunastamaan lupauksensa – mutta ei aivan heti.

Miesten sunnuntainen takaa-ajo oli venäläishiihtäjien näytöstä. Aleksandr Bolshunov (kesk.) voitti, Sergei Ustjugov (vas.) oli toinen ja Artjom Maltsev kolmas.

29.11.2021 7:03

Suoran tv-lähetyksen ”varjopuoli” on tekijöiden näkökulmasta se, että sanomisistaan voi joutua tilille. Kaikenlaisia suusta päästettyjä sammakoita ja lupauksia ei voi jälkikäteen editoida unohduksiin.

Tästä muistutuksen sai sunnuntaina Yle Urheilun hiihtoasiantuntija Toni Roponen.

Rukan maailmancupin asiantuntijatehtävissä Roponen esitti vankan lupauksen liittyen kovassa pakkasessa hiihdettyyn miesten takaa-ajoon.

– Jos joku muu kuin venäläinen on viiden sakissa niin kävelen Kuusamoon, Roponen vannoi.

Analyysi oli oikein pätevä, sillä pakkasen vuoksi hiihtäjien rivit harvenivat sen verran, että kisan kärkisijat ratkottiin venäläishiihtäjien jäsentenvälisissä. Muun muassa kaikki norjalaiset sekä Suomen tähti Iivo Niskanen vetäytyivät kisasta.

Neljän maaliin tulleen miehen jälkeen Roposen lupaus näytti oikein hyvältä: Aleksandr Bolshunov voitti, Sergei Ustjugov oli toinen, Artjom Maltsev kolmas, Ivan Jakimushin neljäs... mutta tuloslistan viidenneltä sijalta löytyy tshekkihiihtäjä Michal Novak.

Toni Roponen työssään Ylen asiantuntijana:

Esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kyseltiin Roposen lupauksen perään, joten pannaan mies tilille sanomisistaan: miten on lupauksen laita, Toni Roponen? Käveletkö Rukalta Kuusamoon?

– Tilannehan on sellainen, että kun on tällainen suuri suu ja tulee sanottua kaikkea... puhelimitse tavoitettu Roponen aloittaa naureskellen.

– Olin ihan sataprosenttisen varma, että venäläiset eivät anna kenenkään tulla siihen porukkaan mukaan ja ottavat vitosvoiton. Mutta venäläisten taktiikka ei sitten ihan ollutkaan sellainen, ja siihen sitten päästettiin tshekki (Novak) ja saksalainen (seitsemänneksi sijoittunut Lucas Bögl) mukaan.

Venäjän vitosvoitto oli lähellä, Ilja Semikov oli kisassa kuudes reilut kolme sekuntia viidennen sijan napanneesta Novakista jääneenä. Mutta jossittelut sikseen; Roponen on täysin valmis lunastamaan lupauksensa.

Heti sunnuntaina noin 25 kilometrin kävelylenkki ei tosin onnistunut, sillä työpäivän jälkeen odotti lento Helsinkiin.

– Matkahan ei ole missään nimessä liian pitkä, mutta onhan tämä rehellisesti sanottuna noloa tulla lentämällä Helsinkiin samana päivänä, kun on tällaisen lupauksen antanut. Ainoa onni tässä on, että en sanonut milloin kävelen, Roponen sanoo.

– Olen huomannut, että aika monet ovat viestillä muistuttaneet minua siitä. Että kyllä se on pakko kävellä! Pahoittelut, etten voi tänään sitä lupausta lunastaa.

Eikä Roponen näin jälkikäteen lupaa heittää lenkkiään aivan lähiaikoinakaan, sillä nivelrikko vaikeuttaa tällä hetkellä sen verran paljon liikkumista. Lonkkaleikkaus on odottamassa ensi vuoden puolella, kunhan Roponen ensin saa esimerkiksi Pekingin olympialaisten työkeikan heitettyä.

– Tänään tuntui kävelymatka kopilta taksiasemalle aika pitkälle... Eli on saatava jalka kuntoon ensiksi. Mutta tämä oli hieno suomalaisviikonloppu maastohiihdossa, joten sen kunniaksi voin sen kävellä. Kunhan olen ensin saanut uuden lonkan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?