Norjalaislehti esitteli järkyttäviä löydöksiään – Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi kommentoivat - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Norjalaislehti esitteli järkyttäviä löydöksiään Iivo Niskaselle ja Sami Jauhojärvelle – suomalaiset synkkänä: ”Kuulostaa pelottavalta”

Iivo Niskanen ja Sami Jauhojärvi kommentoivat huippuhiihdon syömishäiriötä.

Iivo Niskanen kuvattuna Rukalla.

28.11.2021 14:59

Norjalainen Dagbladet-lehti kohahdutti marraskuun alussa hiihtomaailmaa selvityksellään, jossa se paljasti syömishäiriöiden yleisyyden nuorten naishiihtäjien keskuudessa.

Selvityksen mukaan 29 prosenttia 16–19-vuotiaista hiihtoa harrastavista norjalaisista tytöistä kärsii syömishäiriöongelmista.

Toisessa Dagbladetin artikkelissa paljastui, että kyselyyn vastanneista vuosien 1978 ja 1986 välillä juniorien tai aikuisten maajoukkueessa hiihtäneistä naishiihtäjistä 35 prosenttia kertoi kärsineensä uransa aikana syömishäiriöstä.

Dagbladet esitteli löydöksiään Suomen hiihtotähti Iivo Niskaselle Rukan maailmancupin yhteydessä.

Suomen hiihtotähti vastasi kuulemaansa vakavasti.

– Eipä noihin lukuihin voi sanoa mitään. Kuulostaa pelottavalta. Luvut ovat rumia, tilanne ei ole ollenkaan hyvä, Niskanen sanoi Dagbladetin mukaan.

Norjalaislehti kysyi mielipidettä ongelmasta myös nykyään tv-asiantuntijana toimivalta entiseltä huippuhiihtäjältä Sami Jauhojärveltä.

– On sääli, että hieno urheilumme sisältää noin laajamittaisia terveysongelmia, Jauhojärvi vastasi.

Lue lisää: Vilma Nissinen, 24, kertoo, miltä tuntuu, kun häntä haukutaan julkisesti ”läskiksi” – ”Mitä jos oma tyttäresi saisi saman viestin?”

Saksan maajoukkuevalmentaja Peter Schlickenrieder on esittänyt, että hiihtäjien painoindeksiä pitäisi alkaa valvoa samoin kun mäkihypyssä on ollut tapana. Tälle idealle Jauhojärvi ei lämpene.

– Painoindeksi ei ole tarpeeksi hyvä tapa arvioida, onko urheilija terve vai ei. Maailmancupin kilpailijat ovat aikuisia, ja heidän pitäisi saada päättää oma painonsa ja kehonsa koostumus, hän pohti.

Maastohiihdon maailmancup alkoi perjantaina Rukalla sprinttihiihdoilla. Lähtöviivalla nähdään muun muassa ravinnonsaannin ongelmista kärsinyt Norjan tähti Ingvild Flugstad Östberg, joka jätti koko viime kauden väliin.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?