Maailmanmestari Niilo Moilanen, 20, kotiutui armeijasta – kertoo nyt mielipiteensä kritiikkiä saaneesta Urheilukoulusta

Niilo Moilanen debytoi perjantaina maailmancupissa. Hän kotiutui armeijasta syyskuussa.

Niilo Moilanen avasi kisakautensa Vuokatissa marraskuun alussa.

Kuusamo

Rukan maailmancupsprintissä nähdään perjantaina todella mielenkiintoinen debytantti, Niilo Moilanen.

20-vuotias huippulupaus voitti saman matkan näytöstyyliin viime talven nuorten MM-hiihdoissa.

Moilanen varmisti paikkansa Rukalla esiinnyttyään vakuuttavasti Suomen cupin sprinteissä marraskuussa. Vaikka ennusmerkit ovat mukavat, iskukyky maailman huippuja vastaan on nuorukaiselle vielä täysi arvoitus.

– Vielä ei normaalia enempää jännitä, mutta eiköhän se tästä huomiseen mennessä kasva. En tiedä mihin oma vauhtini näissä karkeloissa riittää, joten tässä vaiheessa olen tyytyväinen, mikäli koen jättäneeni kaiken ladulle, Moilanen sanoi torstaina Rukan hyytävällä hiihtostadionilla.

Nuorelle Moilaselle sijoitus 30 parhaan joukkoon olisi jo oiva työnnäyte.

– Rata sopi minulle hyvin. Pääsen käyttämään vahvuuksiani tuohon viimeiseen mäkeen.

Moilasta pidetään kehityskelpoisimpana suomalaissprintterinä vuosikausiin, vaikka hänen hetkensä ei ole vielä perjantaina tai edes helmikuussa Pekingissä.

Yle Urheilun asiantuntija Kalle Lassila suitsutti hiljattain Moilasta kaikkien aikojen nopeimmaksi suomalaissprintteriksi. Se kertoo paljon.

– Mitään virallista kisaa ei ole, minkä perusteella voisin linjata olevani historian nopein, mutta se on ollut aina minulle luontainen ominaisuus. Sain pallopelien kautta kehitettyä nopeutta otolliseen aikaan, ja sen jälkeen olemme vain koettaneet ylläpitää sitä, Moilanen selvittää.

Julmat nopeusominaisuudet ja kyky tuottaa maksimivauhtia ovat elinehto sprinttimenestykselle, mutta poikkeuksellinen herkkyys voi toisinaan käydä kalliiksi. Moni pikajänis ei osaa maksimoida repertuaariaan oikealla hetkellä vaan väsyttää itsensä hurjastelemalla ensimmäisen minuutin.

Moilanen tiedostaa problematiikan.

– Kroppani on siinä mielessä herkkä, ettei minun tarvitse juuri käynnistellä päästäkseni maksimivauhtiin. On se tavallaan pieni riski. Minun kaltaiseni hiihtäjän pitää osata säästää omaa asettaan ja olla alusta asti tarkkana.

Moilasen harjoituskausi oli vaiheikas.

Hän astui varusmiespalvelukseen Kajaanin urheilukouluun huhtikuussa ja vapautui velvollisuuksista jo syyskuun lopussa. Armeijajakso oli verrattain lyhyt, mutta se ehti sotkea pikakiiturin kesän.

– Harjoituskausi oli hieman poikkeuksellinen. Kyllähän se vaati rutkasti kompromisseja ja tasapainottelua, ettei kokonaiskuormitus kasvaisi liian suureksi. Emme lähteneet hakemaan jäätäviä harppauksia kesän aikana, vaan tyydyimme ottamaan pieniä askelia.

Moilanen vietti öitä kasarmilla ”kohtalaisen paljon”.

– Onneksi pääsin harjoitusleireillekin melko hyvin. Minulle oli alusta saakka selvää, että olen intissä vain puoli vuotta, jotta kykenen keskittymään kisakauteen täysillä.

Toisen superlupauksen Alexander Ståhlbergin valmentaja Matias Strandvall arvosteli vastikään kovasanaisesti armeijan vaikutuksia hiihtäjien urakaareen.

Lue lisää: Hiihdon superlupaus Alexander Ståhlberg, 19, teki harvinaisen ratkaisun: valitsi sivarin – valmentaja lataa kovaa tekstiä armeijasta

Strandvallin mielestä suomalaishiihtäjät antavat kilpakumppaneilleen turhaa tasoitusta pitämällä ”välivuoden” kehityksen kannalta kriittisellä hetkellä.

Moilanen ei halua lytätä Urheilukoulua, vaikka ymmärtää Strandvallin puheet.

– Se on varmasti hyvin urheilijakohtaista, miten sen kukin kokee. Kompromisseja se minultakin vaati, eikä se suotuisin tilanne ole, mutta sen kummemmin en halua ottaa kantaa asiaan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?