Iivo Niskanen kuuli dramaattisen uutisen Suomen maajoukkueesta jo kauan ennen muita – ”Vastakkainasettelujen aika on ohi”

Kaksinkertainen olympiavoittaja ei peittele sitä, että pitää maajoukkueen huoltopäällikön vaihtumista Martin Norrgårdista Mika Venäläiseen positiivisena uutisena. Viime kautta leimasivat vastakkainasettelut.

Iivo Niskanen kuuli jo viime tammikuussa, että kausi 2020–2021 jäisi huoltopäällikkö Martin Norrgårdin (oik. ylh.) ainoaksi Suomen joukkueessa. Uusi huoltopäällikkö on Niskasen pitkäaikainen suksihuoltaja Mika Venäläinen.

11.11.2021 6:11

Elettiin vasta tammikuuta 2021, kun hiihtomaajoukkueen supertähti Iivo Niskanen ja pieni joukko muita henkilöitä maajoukkueen ytimestä saivat kuulla dramaattisen uutisen.

– Sain jo tammikuussa varman tiedon, että huoltopäällikkö menee vaihtoon kauden jälkeen. Siinä kohtaa tilanne oli hankala, kun oli arvokisat (Oberstdorfin MM-kisat) tulossa. En kommentoi sitä, kuka tämän tiedon minulle kertoi, Niskanen kertoo Ilta-Sanomille.

Tästä meni vielä noin kolme kuukautta, kun Ilta-Sanomat 13. huhtikuuta uutisoi huoltopäällikkö Martin Norrgårdin saaneen potkut Hiihtoliitolta. Norrgårdin ura jatkuu alkavan kauden Ruotsin maajoukkueessa, josta hänet 2020 Suomeen rekrytoitiin.

Ensi keväästä lähtien suomenruotsalainen keskittyy täyspäiväisesti uuteen työhönsä Uudenkaarlepyyn kaupunginjohtajana.

Lue lisää: Hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Martin Norrgård sai lähtöpassit

Suomen uudeksi huoltopäälliköksi valittiin Mika Venäläinen, joka oli Niskasen henkilökohtainen, luotettu suksihuoltaja kevääseen 2020 saakka.

Ilta-Sanomat kuuli jo vuoden 2020 lopussa runsaasti vihjetietoja, joiden mukaan Norrgårdin mm. Ruotsin maajoukkueesta mukanaan tuomat ideat esimerkiksi kaikkien käytössä olevista suksista ja huoltomiesten erilaisten vastuualueiden uudistamisesta eivät olleet uponneet otolliseen maaperään.

Merkittävä osa huoltorekan henkilöstöstä oli ilmaissut Hiihtoliitolle haluavansa uuden miehen Norrgårdin tilalle.

Lue lisää: Iivo Niskanen kirosi katkerasti huoltomiehensä toimintaa MM-hiihdoissa – näin kohuttu konflikti ratkesi

Niskanen toteaa, ettei hänellä ole Norrgårdista henkilökohtaisella tasolla negatiivista sanottavaa, mutta joukkueen kestomenestyjäkin halusi viime kauden jälkeen selkeitä muutoksia myös huoltorekalle.

Iivo Niskasen suksihuoltajana jatkaa intohimoinen Metallican fani, vapaa-ajallaan mielellään rumpuja paukutteva Heikki Alakärppä.

– Tästä uudesta kuviosta on hyvä fiilis. Mika tuntee kaikki, ja kaikki tuntevat Mikan, mikä rauhoittaa tilanteen. En usko, että minun ensi kaudella kuullaan huutavan ladulta, otetaanko varikolta ykkönen vai kakkonen, Niskanen viittaa laajaa huomiota saaneeseen tilanteeseen Oberstdorfin MM-kisojen 50 kilometrin kilpailusta.

Lue lisää: Raivostunut Iivo Niskanen karjui kirosanoja kesken MM-kisan – some täyttyi hulvattomista väännöksistä

Niskasta odotti tuolloin suksenvaihtopaikalla kaksi paria, mutta suksihuollon vastuulla ollut tieto siitä, kumpi pitäisi ottaa alle, viipyi ja viipyi. Huoltomiesten vinkkaamalla, heikosti pitäneellä parilla Niskanen lopulta putosi kärkitaistelusta.

– Ei ole mikään suuri salaisuus, että viime kaudella huoltopuolella oli todella paljon haasteita. Nyt olen varma, että olemme taas yhtenäinen porukka, joka puhaltaa yhteen hiileen. Vastakkainasettelujen aika on ohi.

Vaikka Mika Venäläinen palaa huoltorekalle yhden kauden poissaolon jälkeen, Niskasen kalusto ei palaa hänen vastuulleen. Hänen henkilökohtaisena huoltajanaan jatkaa työtä jo viime kaudella tehnyt kokenut Heikki Alakärppä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?