Ristomatti Hakola pääsi esittelemään miekkatuuletustaan, vaikka vähän aikaisemmin pääsi parkaisu – Vuokatti voitti naisten kisan

Jämin Jänne ja Vuokatti Ski Team Kainuu juhlivat Suomen cupin viestivoittoja.

Ristomatti Hakola ankkuroi Jämin Jänteen voittoon. Arkistokuva.

7.11.2021 13:10

Jämin Jänne voitti maastohiihdon Suomen cupin miesten viestin Vuokatissa. Jämin viestikolmikko oli kakkososuuden jälkeen toisena vain 0,7 sekuntia Imatran Urheilijoiden perässä. Ankkuriosuudella Ristomatti Hakola taivutti Imatran Ville Ahosen.

Maalissa Hakola esitteli tuttua tuuletustaan, jossa hän pyörittää sauvaa päänsä yläpuolella ja vie sen sitten vyötärölleen kuin miekan tuppeen.

Osuudellaan Hakola pääsi myös väläyttelemään kuulua huumorintajuaan. Hän meinasi kaatua kaksi kertaa lyhyen ajan sisään ja parkaisi heti perään:

– Onpa vaikeeta!

Jämin Jänteen joukkueessa kuuden kilometrin osuudet taittoivat myös Aku Nikander ja Lauri Lepistö. Imatran Urheilijoiden joukkueessa hiihtivät Ahosen lisäksi Miro Karppanen ja Remi Lindholm.

Puijon Hiihtoseura oli perinteisen viestissä kolmas joukkueella Antti Honkimaa, Perttu Hyvärinen ja Joonas Sarkkinen.

Lauantain vapaan sprintin jälkeen elohopea painui Sotkamossa pakkaselle, ja lumenhärmä verhosi kangasmaastot. Osa hiihtäjistä lähti sunnuntain perinteisen urakkaan ilman pitovoiteita.

Vuorisen Lauri sanoi, että meinaa lähteä tasurilla, Lepistö mainitsi Skiteam 105:n ankkurin, joka nosti joukkueensa kahdeksanneksi.

–  Perttu oli kanssani samalla osuudella, ja sovimme, että menemme tasurilla.

Myös Hakola luotti ylävartalovoimiinsa.

–  Sen takia otettiin tasuri, ettei Iivo (Niskanen) naura Oloksella, Hakola naurahti ja viittasi seuraavan viikonlopun kilpailuun.

Hakolan menoa on hidastanut esimerkiksi jalkavamma, jonka hän sai kolhittuaan itseään huonekaluun.

–  Takana on surkea harjoituskausi. Jos tammikuuhun mennessä pääsisi liikenteeseen. Ei saisi olla enää yhtään päivää sairaana.

Naisten viestissä Vuokatti Ski Team Kainuu oli paras kotiladuillaan. Joukkueessa hiihtivät Jasmin Kähärä, Vilma Nissinen ja Katri Lylynperä. Perinteisen kilpailussa hiihdettiin kolme neljän kilometrin osuutta.

Jämin Jänne johti ensimmäisessä vaihdossa, kun Josefiina Böök piti hyvää vauhtia avausosuudella. Toisella osuudella Nissinen kiri nopeasti kiinni 4,7 sekunnin kaulan ja repäisi lopulta pitkän karkumatkan.

–  Katri kävi pelottelemassa, että hänen ei tarvitsisi hiihtää henkihieverissä, Nissinen viittasi Yleisradion televisiolähetyksessä Lylynperälle hankittavaan etumatkaan.

Nissiselle startti oli kauden ensimmäinen. Hän ei ollut mukana lauantain vapaan sprintissä

–  Oli kiva tulla hiihtämään. Jo eilen katsoin, että pääsisinpä hiihtämään.

Hän hankki maajoukkuetoveri Lylynperälle lopulta 25,8 etumatkan muihin ankkureihin verrattuna. Lylynperä sinetöi voiton varmasti, kun eroa maalissa oli 20 sekuntia.

–  Tuntui yllättävän hyvältä. Aloin passailla lopussa, kun tiesin, että voin hävitä vain kaatumalla. Vilma lupasi 20 sekuntia etumatkaa. Tiesin, että meillä on toivoa, jos tullaan edes tasoissa vaihtoon, Lylynperä tuumi.

Vantaan Hiihtoseuran Jasmi Joensuu olisi ollut kova tekijä voittotaistelussa, jos olisi päässyt ankkuriosuudelleen kärjen mukana. Lauantain sprinttivoittaja lähti ladulle viidentenä 29 sekuntia kärjestä, mutta vain 3,2 sekunnin päässä kakkossijasta.

Joensuu pääsi nopeasti Kainuun Hiihtoseuran ankkurin Anne Kyllösen tuntumaan ja niputti hänet loppusuoralla. Toiseksi yltäneessä Vantaan joukkueessa hiihtivät myös Anni Kainulainen ja Marjaana Pitkänen.

–  Suunnitelma oli, että otan heti kiinni. Mutta Anne lähti kovaa, Joensuu kertasi.

Kyllösen selkä pysyi sopivan lähellä, ja Joensuu otti kiinni viimeisessä nousussa. Kyllönen pääsi vielä viimeiseen laskuun edellä, mutta sprintteri Joensuu oli vahva lopussa.

–  Ajattelin kokeilla vielä kerran. Loppusuoralla olin jo varma, etten häviä, Joensuu sanoi.

Kyllönen toipui hiljattain flunssasta, mutta lyhyet matkat eivät ole muutenkaan hänen vahvuutensa.

–  Yritin pitää vauhtia. Helppo latu ja nopea nelonen. En ole päässyt sille tasolle, millä olin ennen flunssaa. Tekemistä riittää.

Kyllöstä ennen Kainuun Hiihtoseuran viestiä veivät Johanna Ukkola ja Heini Hokkanen.

Suomen cup jatkuu kahden viikon päästä Taivalkoskella. Maailmancup alkaa marraskuun viimeisenä viikonloppuna Rukalla.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?