Dopinghiihtäjä sai vankeustuomion MM-kisojen skandaalista

Andreas Veerpalu sai viiden kuukauden ehdollisen vankeusrangaistuksen.

Andreas Veerpalu kuvattuna Pyeongchangin talviolympialaisissa vuonna 2018.

Itävaltalainen Innsbruckin piirikunnan oikeusistuin on tuominnut virolaishiihtäjä Andreas Veerpalun viiden kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Tuomiossa on kolmen vuoden koeaika. Lisäksi Veerpalun pitää maksaa 480 euron sakko.

Tuomio liittyy vuoden 2019 Seefeldin MM-kisoissa paljastuneeseen laajaan veridopingvyyhtiin. Veerpalu, 27, oli yksi viidestä mieshiihtäjästä, joka pidätettiin Seefeldissä veridopingista epäiltynä.

Muut niin kutsutussa Operaatio suoneniskussa kiinni jääneet olivat Viron Karel Tammjärv, Kazakstanin Aleksei Poltoranin sekä Itävallan Max Hauke ja Dominik Baldauf. Dopingtapausten juuret johtivat saksalaiseen urheilulääkäriin Mark Schmidtiin.

Schmidt tuomittiin tammikuussa Itävallassa neljän vuoden ja kymmenen kuukauden vankeustuomioon.

Lue lisää: Jättimäinen dopingskandaali järkytti MM-hiihdoissa 2019 – piikki käsivarressaan kärynnyt hiihtäjä paljastaa nyt lisää helvetillisestä kujanjuoksustaan

Veerpalun tuomiosta uutisoi tiistaina virolainen Postimees-lehti.

Lehden mukaan Veerpalu ei itse ollut paikalla oikeusistunnossa. Käsittely kesti lopulta vain vajaan tunnin. Veerpalu tuomittiin poissaolevana antidopingsääntöjen rikkomisesta, urheilupetoksesta ja rikollisorganisaatioon kuulumisesta. Kyseisen rikollisorganisaation katsottiin koostuvat dopinglääkäri Schmidtistä ja muista osallisista.

Kaikki viisi hiihtäjää ovat aiemmin saaneet neljän vuoden kilpailu- ja toimitsijakiellot Kansainväliseltä hiihtoliitolta Fisiltä.

Andreas Veerpalu on kaksinkertaisen hiihdon olympiavoittajan Andrus Veerpalun poika.

Myös isä-Veerpalu, samoin kuin toinen virolaisvalmentaja Mati Alaver, sai Seefeldin dopingpaljastuksien vuoksi neljän vuoden toimitsijakiellon.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?