Olympiavoittaja Öystein Pettersen, 38, sai rajun sairauskohtauksen – nämä sanat hän sanoi vaimolleen odottaessaan lääkärikopteria

Hiihdon olympiavoittaja Öystein Pettersen kärsi aivokalvon alaisesta verenvuodosta.

Olympiavoittaja Öystein Pettersen toipuu parhaillaan vakavasta sairauskohtauksesta.

15.10.2021 14:13

Norjalainen ex-hiihtotähti Öystein Pettersen sai hengenvaarallisen sairauskohtauksen kesken pyörälenkin Lillehammerissa viime viikon torstaina.

Pettersen, 38, tunsi erittäin voimakasta päänsärkyä ja polki kotiin kovaa vauhtia. Kun hän sai kypärän päästään, kipu voimistui entisestään.

– Silloin tuntui melkein samalta kuin minua olisi ammuttu päähän, Pettersen kertoi Gode Dager -podcastissaan, jonka sisällöstä VG-lehti uutisoi.

Pettersen soitti apuun lähellä asuvan lääkäriystävänsä. Pian matka jatkui Lillehammerin sairaalaan, jossa hänen aivonsa tietokonekerroskuvattiin.

Kuvista paljastui lukinkalvonalainen verenvuoto. Kyse on hengenvaarallisesta tilasta. VG:n mukaan Norjassa 20–40 prosenttia sen saaneista potilaista menehtyy jo ennen sairaalaan pääsyä.

Pettersen lennätettiin lääkärihelikopterilla Rikshospitaletiin Osloon. Hän kertoi soittaneensa siirtoa odottaessaan vaimolleen Ellenille.

– Sanoin, että rakastan sinua. Pidä huolta lapsista, Pettersen kertoi.

Hoito Oslossa tehosi ja Pettersen sai viime viikon perjantaina huojentavan tiedon: hän ei ollut enää hengenvaarassa.

Tämän viikon keskiviikkona Pettersen kotiutettiin. Hän sanoo aikovansa kuntouttaa itsensä takaisin huippukuntoon. Matka on kuitenkin pitkä. Hän on yhä voipunut ja tarvitsee paljon lepoa.

Torstaina Pettersen pystyi jo kävelemään 20 minuutin lenkin.

– Kuntoutuminen on tilanteen huomioon ottaen ollut varsin nopeaa, Pettersen sanoi VG:lle.

Lue lisää: Jelena Välbe järkyttyi Marit Björgenin dopingpaljastuksesta – ”Minulla on vakavia kysymyksiä”

Lempinimellä Pölsa tunnettu Pettersen voitti parisprintin olympiakultaa yhdessä Petter Northugin kanssa Vancouverin olympialaisissa 2010.

Hiihtouransa jälkeen Pettersen on esiintynyt kotimaassaan tositv-ohjelmissa ja juontanut suosittua podcastia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?