Mika Kulmala sai aivoverenvuodon - ex-hiihtopomo toipuu Töölön sairaalan teho-osastolla - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ex-hiihtopomo Mika Kulmala, 54, sai aivoverenvuodon

Hiihtoliiton entinen toiminnanjohtaja Mika Kulmala, 54, toipuu aivoverenvuodosta Töölön sairaalan teho-osastolla.

Mika Kulmala kuvattuna Seefeldin MM-kilpailuissa maaliskuussa 2019. Muutama kuukausi myöhemmin Kulmala erosi toiminnanjohtajan tehtävästä.

5.7. 16:21

Hiihtoliiton toiminnanjohtajana vuosina 2012–2019 työskennellyt Mika Kulmala on saanut aivoverenvuodon. Kulmala, 54, vahvistaa asian Ilta-Sanomille tekstiviestitse.

– Olen saanut aivoverenvuodon viime torstaina. Olen toipumassa Töölön teholla, Kulmala viestitti Ilta-Sanomille.

Kulmala ei halunnut kommentoida asiaa enempää.

Kulmala on tullut Suomen urheiluväelle tutuksi aikaansaavana ja suorapuheisena urheilujohtajana. Kulmala erosi itse Hiihtoliiton toiminnanjohtajan paikalta kesäkuussa 2019. Myöhemmin samana syksynä hän valotti Urheilulehdelle lähtönsä syitä.

Lue lisää: Hiihtopomo Mika Kulmala yllätti kaikki ja otti lopputilin – nyt hän kertoo taustat: ”Homma meni hapokkaaksi”

Tuolloin Kulmala puhui myös työuupumuksestaan sekä tarpeesta muuttaa myös omia toimintatapojaan jaksamisensa parantamiseksi.

– En tee valkopesua. En ollut täydellinen ihminen tai toiminnanjohtaja. Homma meni kieltämättä aika hapokkaaksi. Ehkä tietyn työuupumuksen takia en myöskään enää jaksanut suhtautua kaikkiin luottamushenkilöihin riittävän diplomaattisesti, Kulmala mietiskeli.

– Minulla on oma luonteeni ja toimintatapani. Toki opiksi on otettava sekä jaksamisen että käytöksen suhteen, Kulmala jatkoi.

Kulmalalla on upseerin koulutus, ja ennen Hiihtoliittoa hän oli työskennellyt Puolustusvoimissa ja Suunnistusliitossa. Syksyllä 2019 Kulmala kertoi suorittavansa kaupallisen alan MBA-tutkintoa brittiyliopistoon.

Mika Kulmala (oik.), Suomen olympiakomitean silloinen huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Kojonkoski ja kansanedustaja Sari Essayah Pyeongchangin olympialaisissa helmikuussa 2018.

Kulmala kertoi Urheilulehdelle kokeneensa, että Hiihtoliitossa kaikkia epäonnistumisia alettiin hiljalleen pitää hänen vikanaan. Hän sanoi tunteneensa, että ”kaikki oli omassa porukassa tavalla tai toisella toiminnanjohtajan syytä”.

– Oli silmiä avaava kokemus tajuta, että osa urheilijoista katsoi esimerkiksi Lahden MM-kisojen (2017) 1,6 miljoonan euron tappiot minun syykseni. Varmaan siksi, että olin julkisuudessa asiaa selittämässä.

– Kukaan ei kuitenkaan kiinnittänyt huomiota siihen, että tappiosta ja siitä syntyneistä veloista huolimatta vuoden 2018 olympiavalmistautumisen budjettia ei leikattu lainkaan, vaan asia hoidettiin huippu-urheilun kärsimättä, Kulmala avautui loppuvuodesta 2019.

Mika ja Päivi Kulmala Suomen 100-vuotisjuhlavuoden itsenäisyyspäivän vastaanotolla Helsingissä 6. joulukuuta 2017.

Kulmalan mielestä urheilujohtajien syyllistäminen on jopa suomalaisen urheilujärjestelmän ”valuvika”.

– Ison lajiliiton toiminnanjohtajuus ei ole kaverienkeräilypaikka. Sinä olet se, jonka kädessä on punakynä. Ihan sama, onko nimi Jari Möttönen vai Mika Kulmala, hän oli huomannut.

Kulmalalla on hiihtopiireissä yhä paljon ystäviä. Vuosi sitten kesällä Kulmala ja suomalaisen hiihtovalmennuksen konkari, maajoukkueen ex-päävalmentaja Reijo Jylhä ryhtyivät yhdessä kehittämään Lapin urheiluopistoa eli Rovaniemellä sijaitsevaa Santasportia.

Kulmala on Santasportin toimitusjohtaja ja Jylhä, 60, huippu-urheilukoordinaattori.

Jylhä toimi päävalmentajana ensin vuosina 2001–2006 sekä Kulmalan toiminnanjohtajakaudella vuodet 2014–18. Jylhän lähdettyä Kulmala lähti oma-aloitteisesti reilu vuosi myöhemmin.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?