Kommentti: Yleltä loikanneet hiihtogurut nauroivat koko matkan pankkiin, mutta hylkääkö yleisö tähtikaksikon? - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Kommentti: Yleltä loikanneet hiihtogurut nauroivat koko matkan pankkiin, mutta hylkääkö yleisö tähtikaksikon?

Ensi hiihtokaudella nähdään, seuraavatko kuluttajat rakastettua selostajakaksikkoa maksukanavalle vai pysyvätkö katsojat Ylen sateenvarjon alla, kirjoittaa Pekka Holopainen.

Ensi kaudella nähdään, kuinka moni suomalainen innostuu ostamaan maksukanavapaketin nauttiakseen selostamon kultakurkuista Sami Jauhojärvestä (vas.) ja Jussi Eskolasta, kun samaa hiihtoa voi katsoa Yleltäkin.

24.5. 10:15

Hämmennys oli melkoinen huhtikuussa 2019, kun Viasat-urheilukanavistaan tunnettu, juuri Tukholman pörssiin listautunut Nent Group kertoi hankkineensa Kansainvälisen hiihtoliiton Fisin lajipaletin tv-oikeudet maksujakeluun vuosiksi 2021–2026.

Perinnesuksilajit ja suomalaisille vieraammatkin Fisin härpäkkeet kun oli vain vuosi aiemmin saatu seitsemän vuoden harharetkiltään takaisin Yle Urheilun sateenvarjon suojiin – paikkaan, jonka näistä urheilumuodoista palavimmin kiinnostunut kansanosa kokee niiden ainoaksi oikeaksi kodiksi.

Fis-lajeista tuli loppusyksystä kevääseen Yle Urheilun massiivisten viikonloppulähetysten lujin – ja kaikella kunnialla ainoa – selkäranka. Tuotteistettiin palvottu, kulttiasemaan noussut selostaja–asiantuntijapari Jussi ja Musti eli Jussi Eskola–Sami Jauhojärvi.

Yle Urheilu koki keväällä 2019, ettei sen kanssa haluttukaan neuvotella jatkoa, sillä sopimustarjouksen laatimiseen jäi aikaa noin viikko. Suomi oli pelkkä alkusalaatti pöydällä, jolta Nent Group haali lautaselleen mehevimmän pihvin eli Norjan ja Ruotsin lähetysoikeudet. Rahaa liikahti huikeasti, lähes 200 miljoonaa euroa.

Kun Ylen tekniikan henkilökunta kevään kotimaisten arvokisojen jälkeen pyöritteli kaapeleita takaisin keloille, ilmassa leijui epätietoisuutta. Vaikka alalta kuiskuteltiin Nent Groupin neuvottelevan ainakin jonkun tahon kanssa lähetysoikeuksien jakamisesta, tilanne oli kevättalvella de facto se, että Yle Urheilun hiihtotarjonta oli romahtamassa entisestä.

 

Tässä vaiheessa kulttikaksikko Eskola–Jauhojärvi päätti nauraa koko matkan pankkiin.

Sotshin olympiakisojen suomalaismitalisteihin kuului 2014 Jauhojärven lisäksi muun muassa leijonasentteri Petri Kontiola, jonka mielilausahduksiin kuuluu: ”Ollaan hiljaa niin saadaan kalaa.”

Yle Urheilun alkuviikosta julkistama tiedote vahvisti, ettei ikääntyneidenkään hiihtofanien tarvitse opetella älytelevisioita, kanavasopimuksia tai muita moderneja hömpötyksiä.

Yle Urheilu oli saavuttanut Nent Groupin kanssa neuvotteluratkaisun, jolla se televisioi jatkossakin yli 50 prosenttia maastohiihdon ja toisen menestyslajin yhdistetyn cup-osakilpailuista. Pekingin olympiakisoistakin Yle televisioi kyseiset lajit.

Mutta jos joku luulee, että Eskola ja Jauhojärvi lähtivät Ylestä soitellen sotaan ja löivätkin kirveensä kiveen, kyse lienee väärinkäsityksestä. Kaksikko tiesi Viasatin kynä kädessä ja sopimuspaperi nenän alla, että jälleenmyynnistä Ylen tai jonkun muun kanssa kanssa neuvotellaan.

Töitähän kaksikolla riittää yllin kyllin, sillä Viasat näyttää Sveitsin ja Itävallan cup-osakilpailuja ja olympiakisoja lukuun ottamatta kaikki samat tapahtumat kuin Yle Urheilukin.

Nyt päästäänkin toden totta katsomaan, millaista imua Suomen oloissa korkeimman profiilin selostaja–asiantuntijaduon kaappaus synnyttää kilpailussa katsojaosuuksista. Yle Urheilun todellisuudentajuinen lähtökohta on, että sen lähetyksiä katsovat massat, maksukanavaa taas lajia kiilusilmäisemmin lähestyvä muutaman tuhannen hengen niche-väki. Nent Group taas uskoo jälkimmäisen porukan olevan selostamomiehityksenkin ansiosta kasvamaan päin – erittäin mielenkiintoinen lähtökohta!

Yle Urheilun uusi pääselostaja voisi olla vaikkapa Kimmo Porttila. Kalle Lassilan rinnalle on haussa uusi asiantuntija. Ilta-Sanomien tietojen mukaan atomin- ja molekyylinmurskaus ei hiihtoeetterissä ainakaan vähene, jos haluttu henkilö kelkkaan hyppää. Hän on maailmanmestari Matti Heikkinen, ei varsinainen älyllisten pintaraapaisujen harrastaja.

Norjan oma ”Eskola–Jauhojärvi” on ollut upea työpari Jann PostTorgeir Björn. Se vaiennee ainakin yleisradioyhtiö NRK:lla, sillä Norjassa ja Ruotsissa Nent Group voi ilmaiskanavillaan näyttää hiihtoa sen, mitä on pakko.

Massiivisimmin muuttuneesta tilanteesta helpottui Hiihtoliitto, jolla ei asiaan sinänsä ollut osaa eikä arpaa. Rakastetun lajin katoaminen taas maksunäkyvyyden taakse olisi romahduttanut katsojamäärät, mihin jollakin aikavälillä olisivat reagoineet ainakin maajoukkuenäkyvyydestä suolaisia summia maksavat sponsorit. Ja sen jälkeen kotimaisesta seura-asunäkyvyydestä selvästi vähemmän maksavat nyrkkipajatkin.

Ja vielä:

Urheilu ja kulttuuri lyövät parhaimmillaan komeasti kättä, ensi kauden HIFK:ssa erityisen komeasti. Liigaryhmän uusiin apuvalmentajiin kuuluvan Samuel Tilkasen isoveli on näyttelijätähti Lauri Tilkanen. Hän näytteli jääkiekkomaalivahti Jukka Tammea vuoden 1995 MM-kullasta kertovassa elokuvassa. Samuel Tilkanen on aiemmin työskennellyt muun muassa Bernissä Kari Jalosen ja Ville Peltosen kanssa.

Näyttelijä Lauri Tilkasen pikkuveli Samuel on tekijämiehiä jääkiekkovalmennuksessa ja ensi kaudella HIFK:n valmennustiimin jäsen. Myös Lauri Tilkanen on harrastanut lajia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?