Juha Mieto paljastaa hämmentävän yksityiskohdan autoilutottumuksistaan - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Tätä ei olisi Juha Miedosta uskonut! Paljastaa nyt hämmentävän yksityis­kohdan autoilu­tottumuksistaan

Hiihtolegenda kertoo jalkojensa olevan peräti kokoa 51,7, joten hän on turvautunut erikoisjärjestelyyn autoillessaan.

Terhakasta hiihtolegendasta Juha Miedosta paljastuu jälleen mielenkiintoinen tarina. Kuva vuodelta 2019.

26.4. 6:15

Massoista erottuvat persoonat ovat korvaamattoman tärkeä osa globaalia urheilukulttuuria. Persoonat inhimillistävät urheilua ja tuovat mukanaan tarinoita, jotka synnyttävät penkkiurheilijoissa tunteita myös varsinaisten kisasuoritusten ulkopuolella.

Suomen urheiluhistorian yksi ikonisimmista persoonista on eittämättä hiihtolegenda Juha Mieto, josta on kerrottu jo kuuluisat ”miljoona tarinaa”, mutta josta paljastuu silti tasaisin väliajoin uusia mielenkiintoisia piirteitä tai tapauksia.

Ja nyt yksi sellainen olisi jälleen tarjolla, tällä kertaa yhdeksänkertaisen arvokisamitalistin autoilutottumuksiin liittyen.

Lähes kaksimetrisen Miedon, 71, kerrotaan ajavan autoa aina paljain jaloin – siis myös kovassa pakkassäässä. ”Mietaan” on nähty istuvan ratissa paljain jaloin silloinkin, kun elohopea on painunut yli 20 pakkasasteen.

– Tuo on täysin totta. Ajan autoa edelleenkin lähes aina paljain jaloin, ja säässä kuin säässä. Siihen löytyy hyviä syitä, Mieto kertoo.

– Ensinnäkin jalkani ovat kokoa 51,7, ja jos kengät ovat jalassa, niin kinttuni eivät mahdu liikkumaan kunnolla siellä polkimien joukossa. Joku on joskus arvellut, että saattaisin saada sakot paljain jaloin ajamisesta, mutta eihän sellainen olisi oikein. Ei tässä oikein ole vaihtoehtoja.

 Se on sillä lailla, jotta kukin tyylillään.

Mittanauha venyi reippaasti, kun Juha Mieto mittautti kenkiensä koon vuonna 1998. Nämä kengät olivat liki kokoa 51.

Kurikan jätiksi kutsuttu Mieto alleviivaa vielä tottuneensa toimimaan näin, eikä siitä ole hänen mukaansa aiheutunut minkäänlaisia ongelmia.

– Minun on turvallisempaa ajella ilman sukkia ja kenkiä. Paljain jaloin saan optimaalisen tuntuman polkimiin, selvästi paremman kuin kengät jalassa, Mieto sanoo.

Tuntuma pysyy kuulemma myös kovassa pakkassäässä. Miedon mukaan hänen varpaitaan ei palella silloinkaan.

– Olen aina ollut tunnettu siitä, että minulla on mahtava ääreisverenkierto. Olen kylmäverinen, mutta minussa virtaa lämmin ja joskus tulinenkin veri. Niinpä pakkanenkaan ei ole koskaan ongelma, Mieto korostaa.

– Se on sillä lailla, jotta kukin tyylillään.

Puhetta syntyy myös suomalaisurheilun nykypäivän persoonista. Tai pikemminkin niiden katoavasta perinteestä, kuten Mieto itse asian näkee.

– Takavuosina persoonia riitti lajista riippumatta. Siihen aikaan koko yhteiskunnan ilmapiiri oli vapaampi, ja myös urheilijoiden erilaisuutta arvostettiin. On erittäin valitettavaa, että nykyään myös kaikki urheilijat yritetään kahlita elämään samojen normien mukaisesti, Mieto kritisoi.

– Tämän tasapäistämisen myötä persoonat ovat Suomen urheilussa jo harvinaisuus.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?