Ragnhild Haga sai pelottavan diagnoosin: ”Se oli sokki” - Maastohiihto - Ilta-Sanomat

Ragnhild Haga aavisti pahaa omituisten oireiden pahentuessa – sai pelottavan diagnoosin: ”Se oli sokki”

Ragnhild Haga sairastui viime syksynä veritulppaan.

Ragnhild Haga Pyeongchangin olympialaisissa vuonna 2018.

16.4. 20:05

Maastohiihdon olympiavoittaja Ragnhild Haga paljasti NRK:lle saaneensa viime syyskuussa jalkaansa veritulpan.

30-vuotias norjalainen piti suunsa supussa pelottavasta kokemuksesta hiihtokauden ajan, mutta palasi nyt syyskuun dramaattisiin hetkiin.

Haga huomasi ensimmäiset oireet saapuessaan Norjan naisten maajoukkueen ensimmäiselle harjoitusleirille Hafjelliin. Hän huomasi sykkeensä olevan normaalia korkeammalla. Ensimmäisten harjoitusten jälkeen hän huomasi vasemman jalkansa puutuneen.

– Toisen leiripäivään mennessä nilkutin jo kunnolla. Oli yhä vaikeampaa päästä ruokasaliin, ja jalkani puutui, kun nostin sen sängyltä tai tuolilta. Yritin hypellä saadakseni jalkani pelaamaan.

Maajoukkueen fysioterapeutti ja lääkäri epäilivät revähdystä. Hagan jalkaan ei ollut tullut värimuutoksia eikä se ollut turvonnut, kuten useasti veritulppatapauksissa.

– Yölläkin sattui tosi kovasti. En meinannut päästä sängystä ylös ja minulla alkoi olla ikäviä aavistuksia.

Harjoitusleirin jälkeen Haga matkasi Lillehammeriin tutkittavaksi. Lopputulos säikäytti. Hagan isällä todettiin vaarallinen keuhkoveritulppa muutama vuosi sitten, joten hänellä oli jo valmiiksi ikäviä kokemuksia saamastaan diagnoosista.

– He huomasivat, että yksi verisuonistani oli tukossa. Veritulppa jalassa. Se oli sokki. Olin hyvin peloissani, kun makasin tutkittavana, Haga kertoo.

Hiihtäjä selvisi ilman operaatioita, mutta syö vieläkin verta ohentavia lääkkeitä. Hän epäilee veritulpan syyksi uudenlaisia ehkäisypillereitä, joita oli alkanut käyttää kolme viikkoa ennen Hajfellin leiriä.

Kuukauden treenitauko näkyi pitkään kisasuorituksissa, mutta Haga ehti kuitenkin maaliskuussa hopealle Norjan mestaruuskisoissa 10 kilometrillä.

Oberstdorfissa kympillä irtosi seitsemäs sija. Haga kertoi NRK:lle tähtäävänsä nyt kovalla innolla ensi talven Pekingin olympialaisiin.

Edellisissä olympialaisissa Etelä-Korean Pyeongchangissa Haga voitti kultaa viestissä ja 10 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailussa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?